Πόνος στον αφαλό: Τι τον προκαλεί & πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Πόνος στον αφαλό: Τι τον προκαλεί & πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Ο πόνος στον αφαλό μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, από μια απλή δυσπεψία μέχρι κάποια σοβαρή πάθηση όπως η σκωληκοειδίτιδα ή η παγκρεατίτιδα.

Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα

[babyPostAd]Η μέθοδος αντιμετώπισης του πόνου θα εξαρτηθεί από την ακριβή αιτία του.

1. Δυσπεψία

Η δυσπεψία χαρακτηρίζεται από τον πόνο, το κάψιμο και το γενικότερο αίσθημα δυσφορίας ψηλά στην κοιλιά, με τις ενοχλήσεις συχνά να «ακτινοβολούν» στην περιοχή του αφαλού. Η δυσπεψία αντιμετωπίζεται εύκολα με μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αντιόξινα.

2. Δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται η συχνότητα κενώσεων ίση με ή μικρότερη από 3 σε διάστημα μίας εβδομάδας. Δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αν είναι παροδική, ωστόσο πρέπει να αξιολογείται από γιατρό αν επιμένει για 2 ή και περισσότερους μήνες. Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας είναι η καλή ενυδάτωση και η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

3. Ουρολοίμωξη

Εκτός από τα ουρολογικά συμπτώματα, όπως η συχνουρία και το κάψιμο στην ούρηση, η ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνο στην περιοχή της κοιλιάς και συγκεκριμένα στον αφαλό. Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, γι’ αυτό και αντιμετωπίζονται με τη λήψη αντιβίωσης.

4. Γαστρεντερίτιδα

Η συνηθέστερη αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι η κατανάλωση μολυσμένων φαγητών ή ποτών. Κλασικά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι ο στομαχόπονος, ο πόνος στον αφαλό και οι κοιλιακές κράμπες. Για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα χρειάζεται κυρίως ξεκούραση και επαρκής ενυδάτωση.

5. Πέτρες στη χολή

Ο πόνος που προκαλούν οι πέτρες στη χολή είναι αρκετά έντονος και συνήθως αποτελεί την πρώτη ένδειξη του προβλήματος. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται ψηλά στην κοιλιά και «ακτινοβολεί» στην περιοχή του αφαλού. Η μόνη μέθοδος οριστικής αντιμετώπισης για τις πέτρες στη χολή είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή).

6. Σκωληκοειδίτιδα

Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, κατάσταση γνωστή ως σκωληκοειδίτιδα, μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων και ισχυρό πόνο στον αφαλό. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα, η οποία συμβαίνει όταν η σκωληκοειδής απόφυση σπάει και προκαλείται λοίμωξη που εξαπλώνεται στην κοιλιά. Εκτός από πόνο, η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί επίσης ναυτία και τάση προς έμετο, απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, πυρετό και πρήξιμο στην κοιλιά.

7. Παγκρεατίτιδα

Παγκρεατίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που εκδηλώνεται στο πάγκρεας. Συμβαίνει όταν τα πεπτικά ένζυμα που κανονικά πρέπει να απελευθερώσει το πάγκρεας στο λεπτό έντερο προς διευκόλυνση της πέψης ενεργοποιούνται όταν βρίσκονται ακόμη μέσα στο πάγκρεας και «επιτίθενται» σε αυτό. Εκτός από τον πόνο στον αφαλό, άλλα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας είναι το πρήξιμο και η ευαισθησία στην κοιλιά, η ναυτία και η τάση προς έμετο, ο πυρετός και η ταχυπαλμία.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο αν ο πόνος στον αφαλό:

– αποτελεί εμπόδιο σε απλές καθημερινές δραστηριότητες

– σας ξυπνά τη νύχτα

– συνοδεύεται από επεισόδια εμετού

– συνοδεύεται από αίμα στα κόπρανα

– προκλήθηκε από τραυματισμό

Πηγή: Medical News Today

Το διαβάσαμε στο onmed.gr