Πως μπορώ να επιλέξω μία babysitter;
Με τον ερχομό του μωρού στο σπίτι, όταν εργάζονται και οι δύο γονείς και δεν υπάρχει βοήθεια από την οικογένεια, η babysitter είναι ασφαλώς ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στην καινούργια οικογενειακή κατάσταση.
[babyPostAd] Μόλις ξεκινήσατε την αναζήτησή της. Μην φοβάστε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρείτε ένα καλό ειδικευμένο άτομο για να φροντίζει το παιδί σας. Πείτε το στον κοινωνικό κύκλο σας, ρωτήστε στα γραφεία ευρέσεως babysitters, βάλτε μία αγγελία στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες.
Η επιλογή της εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Εάν το παιδί σας πρόκειται να είναι μόνο στο σπίτι με την babysitter, ξεκινήστε με κάποιο πρόσωπο ώριμο για την δουλειά αυτή. Ζητήστε συστάσεις και εξετάστε με προσοχή πόσο καιρό έμεινε στο συγκεκριμένο σπίτι, τι ηλικίας ήταν το παιδί που φρόντιζε και τι ευθύνες είχε.
Εάν το παιδί σας είναι βρέφος, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ή είναι πρόθυμη να μάθει ότι χρειάζεται για πρώτες βοήθειες και για περιπτώσεις ανάγκης, όπως αν πνιγεί με την τροφή του, ή σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης έκτακτης ανάγκης. Επίσης προσέξτε πολύ να μην τολμήσει ποτέ μα ποτέ να ταρακουνήσει το μωρό σας. Είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο.
Οι βασικοί κανόνες του σπιτιού σας πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται. Δηλαδή αν επιτρέπεται να βλέπει τηλεόραση. Ασφαλώς δεν θα πρέπει να καπνίζει ή να πίνει και να μην δέχεται στο σπίτι φίλους, εκτός αν εσείς το επιτρέψετε.
Οι ερωτήσεις αν αγαπάει τα παιδιά και γιατί διάλεξε να κάνει αυτό το επάγγελμα, μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμες.
Εάν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, βεβαιωθείτε ότι μπορεί και θέλει να παίζει μαζί τους και να τα απασχολεί. Ασφαλώς δεν είναι ωραίο να τα έχει όλη μέρα καθισμένα μπροστά στην τηλεόραση και αυτή να μιλάει με τους φίλους της στο τηλέφωνο. Το πόση ώρα θα δουν τηλεόραση, τι προγράμματα επιτρέπεται να βλέπουν, τι είδος μουσική να ακούν και να τους μιλάει χωρίς να χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις, είναι κανόνες που θα θέσετε εσείς, αν βέβαια σας ενδιαφέρουν.
Την πρώτη φορά που θα έρθει στο σπίτι σας φροντίστε να έρθει μισή ώρα νωρίτερα πριν φύγετε για τη δουλειά σας. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να της δείξετε το σπίτι και να μάθει τις συνήθειες τις δικές σας και του παιδιού. Επίσης καλή ιδέα είναι να έρθει ενώ θα μείνετε και εσείς σπίτι. Έτσι μπορεί να ασχοληθεί με το παιδί σας και αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα είστε εκεί να βοηθήσετε.
Σιγουρευτείτε ότι έχει πρόχειρο το τηλέφωνό σας και τα τηλέφωνα της οικογενείας σας ή των γειτόνων σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης μη ξεχάσετε να της δείξετε, που βρίσκονται όλα τα πράγματα του μωρού σας.
Εξ ίσου σημαντικό είναι να γνωρίσει τις συνήθειες του μωρού ή παιδιού σας, όσον αφορά, το φαγητό, τον ύπνο, το μπάνιο του.
Μην ξεχνάτε να φέρεστε στη babysitter με σεβασμό. Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη της δουλειά και θα θέλει οπωσδήποτε να την θεωρείτε σαν ένα υπεύθυνο ενήλικο άτομο. Μην την φορτώνετε να κάνει πράγματα που δεν έχετε συμφωνήσει. Δεν είναι στο σπίτι σας για να πλένει ή να τρίβει τα πλακάκια. Αυτό άλλωστε μπορεί να την αποσπάσει από την φροντίδα του μωρού σας.Βέβαια δεν είναι κακό να τακτοποιεί λίγο το σπίτι και να φροντίζει τα πράγματα του παιδιού.
Μην ξεχνάτε να την ενθαρρύνετε για ότι έχει κάνει καλά και σωστά. Και πόσο την συμπαθεί και την αγαπά το μικρό σας. Αυτό θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή της και θα καταλάβει καλύτερα πως θέλετε να συμπεριφέρεται με το παιδί σας.
Το κλειδί για την καλή σχέση με την babysitter, είναι να αισθανθεί ότι τη χρειάζεσθε, ότι την εκτιμάται και καλώς ήρθε στο σπίτι σας. Το γεγονός ότι την εμπιστεύεστε με το μωρό ή το παιδί σας λέει ήδη πολλά, αλλά είναι σημαντικό να δείχνετε ότι εκτιμάται την δουλειά της.
Η σχέση εργοδότη – εργαζόμενου είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Αν η babysitter σας αισθάνεται ότι τη σέβεστε και την εκτιμάται, θα φέρεται και αυτή με τον ίδιο τρόπο σε σας και το παιδί σας.
Πηγή: paidorama.com