Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τα μικρόβια;

Καθημερινά τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα χέρια τους με διάφορα αντικείμενα εντός και εκτός σχολείου, όπως για παράδειγμα πόμολα, χρήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, παιδότοποι, ο ψύκτης του νερού, το καρότσι του σούπερ μάρκετ και τα κατοικίδια ζώα.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τις πολλές και διαφορετικές εστίες μικροβίων;

Aρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα χέρια μας αποτελούν το συχνότερο και ευκολότερο τρόπο μετάδοσης ασθενειών, καθώς είναι ο δρόμος με τον οποίο τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με τα διάφορα μικρόβια. Αξίζει λοιπόν να μάθουμε στο παιδί μας να καθαρίζει τα χέρια του όσο πιο συχνά γίνεται! Οι περισσότερες από τις συνηθισμένες λοιμώξεις (από το κοινό κρυολόγημα, τις ιώσεις μέχρι τη γρίπη ή τη διάρροια) μεταδίδονται από το περιβάλλον είτε μέσω του αέρα είτε μέσω της επαφής των χεριών μας με μικρόβια. Πλένοντας λοιπόν τα χέρια μας συχνά μειώνουμε σχεδόν στο μισό τις πιθανότητες να κολλήσουμε οποιοδήποτε μικρόβιο. Ο τρόπος που πλένουμε τα χέρια μας παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς το απλό νερό δεν προσφέρει καμία προστασία, ενώ το σαπούνι απομακρύνει τις ρυπαρές ουσίες και την πλειονότητα των μικροβίων που υπάρχουν στα χέρια μας. Πρέπει να σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Για να μάθουμε στο παιδί μας πόσο χρόνο πρέπει να πλένει τα χέρια του, μπορεί να μετρά ως το 30 ή να τραγουδά το τραγούδι των γενεθλίων, έτσι ο χρόνος που μεσολαβεί να είναι αρκετός για ένα καλό και προσεκτικό πλύσιμο. Αν είμαστε κάπου και δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε υγρά μαντιλάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και για τα παιδιά να έχουν πάντα μαζί τους μια μικρή συσκευασία, που να χωρά στη σχολική τους τσάντα.

Tα μικρόβια στο χέρι ενός 8χρονου αγοριού μετά από το παιχνίδι!

Αν και θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας όσο πιο συχνά μπορούμε, καλό είναι να συνηθίσουμε να το κάνουμε πριν ή μετά από κάποιες καθημερινές μας κινήσεις, όπως όταν:

-χρησιμοποιούμε την τουαλέτα

-πριν το φαγητό

-φτερνιζόμαστε πάνω στα χέρια μας

-γυρίζουμε στο σπίτι από έξω (σχολείο, βόλτα, κ.α.)

-αγγίζουμε ρυπαρές περιοχές του σώματός μας (μύτη, αυτιά, μαλλιά, κ.α.)

-αγγίζουμε κέρματα και χαρτονομίσματα

-βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους

-μπαίνουμε σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης, μάθετε στο παιδί σας να πλένει κάθε πρωί και βράδυ το πρόσωπό του με ένα απαλό σαπούνι καθαρισμού, είτε γιατί ίδρωσε είτε γιατί το ακούμπησε με βρώμικα χέρια.

Ακόμη, το ντους πρέπει να γίνει μέρος του καθημερινού προγράμματος του παιδιού, καθώς εξουδετερώνει τις ρυπαρές ουσίες, που έχουν δημιουργηθεί πάνω στο δέρμα του παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα το χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο.

Επιπλέον, τα παιδιά μας θα πρέπει να αλλάζουν ρούχα καθημερινά για να αισθάνονται πιο καθαρά και άνετα, δεδομένου ότι τα ρούχα των παιδιών επιβαρύνονται πάρα πολύ μέσα από την καθημερινή του δραστηριότητα είτε στο σχολείο είτε στο παιχνίδι.

Πείτε ακόμη στο παιδί σας να φτερνίζεται στο εσωτερικό του αγκώνα και όταν θέλει να φυσήξει τη μύτη του να χρησιμοποιεί ένα χαρτομάντιλο έτσι ώστε να μη σκορπίζει τα μικρόβια παντού. Καθαρίστε τον υπολογιστή με ένα ειδικό σπρέι μια φορά την εβδομάδα. Όταν αποφασίσετε να επισκεφτείτε έναν παιδότοπο, πρέπει το παιδί να πλένει τα χέρια του πριν και μετά το παιχνίδι. Μάθετε επίσης το παιδί σας στο ψύκτη να αφήσει το νερό να τρέξει μερικά δευτερόλεπτα πριν πιει ή να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό, αλλά να πίνει και άλλο από αυτό.

 Λεωνίδας Κάλφας για το babyradio.gr

Διαβάστε ακόμη:

Νέο μωρό…νέα πρόσωπα….νέα μικρόβια

Προστατέψτε το μωρό σας από τα μικρόβια!