Πώς ενισχύεται η ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού σας;

Ανταποκριθείτε στο κλάμα του μωρού και προσφέρετέ του αγκαλιά, όταν χρειάζεται
Tα ανθρώπινα βρέφη γεννιούνται νευρολογικά ανώριμα.Το χάδι, η αγκαλιά μεγαλώνει τα παιδιά, θρέφει τον εγκέφαλό τους, την ψυχή τους.Τα βρέφη ωριμάζουν ψυχοκινητικά με ομαλό τρόπο, όταν οι γονείς τους δημιουργούν ένα περιβάλλον γύρω τους που παρέχει ασφάλεια, ανταπόκριση στις ανάγκες τους, απάντηση στις εκφράσεις του. Κατά την βρεφική και προσχολική ηλικία εστιάστε περισσότερο στην αδιαπραγμάτευτη αγάπη και στο χτίσιμο ισχυρού δεσμού μεταξύ σας, στη θωράκιση της ψυχής με συναισθηματική ασφάλεια, στο συναισθηματικό πλούτο και την ψυχική ωρίμανση, παρά στη γνωστική μάθηση ή στην πρόωρη ανεξαρτητοποίηση.

Μην αποτρέπετε φυσιολογικές συμπεριφορές
Η ψυχοκινητική ωρίμανση του βρέφους έρχεται σταδιακά. Μετά τους πρώτους δύο μήνες της ζωής το μωρό αρχίζει να αποκτά έλεγχο στις κινήσεις των χεριών του και έχει ως αγαπημένη ασχολία την εξερεύνηση της περιοχής του στόματος με τα χέρια του. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό την περίοδο αυτή από το να βάζει το μωρό σας τα χεράκια του στο στόμα, πράγμα που του προσφέρει πλήθος απτικών, γευστικών και οσφρητικών ερεθισμάτων. Η κινητική περιοχή του εγκεφάλου την περίοδο αυτή που ασχολείται με το στόμα και τα χέρια είναι τόσο μεγάλη και εκτεταμένη, που ξεπερνά σε μέγεθος όλες μαζί τις περιοχές που ελέγχουν τις κινήσεις του υπόλοιπου σώματος, των ποδιών κλπ. Πάρτε μέτρα ασφαλείας και μην αποτρέπετε το μωρό σας να φέρνει τα χέρια του και διάφορα αντικείμενα στο στόμα του. Εσείς μπορείτε να είστε κοντά του, ώστε να ελέγχετε αν τα αντικείμενα που βάζει στο στόμα του έχουν αποσπώμενα μικρά κομμάτια που είναι επικίνδυνα για κατάποση.Το μωρό βάζοντας πράγματα στο στόμα του ικανοποιεί την απαραίτητη και ζωογόνο αισθητηριακή εξερεύνηση του περιβάλλοντος αλλά και έρχεται σε τακτική έκθεση σε ουσίες του περιβάλλοντος και μικροοργανισμούς, ώστε να χτιστεί η άμυνα του βρέφους, που όταν λείπει ή την αποτρέπουμε με υπερβολική αποφυγή επαφής το μωρού με αντικείμενα ή αποστείρωση μόνο προβλήματα υγείας θα δημιουργήσουμε.

Φτιάξτε στο παιδί το ανάλογο περιβάλλον, ώστε να εκδηλώσει συμπεριφορές
Οι κανόνες στην ανατροφή των παιδιών μας είναι πολύ απλοί: όταν το παιδί δείχνει ενδιαφέρον να κάνει κάτι, θέλει να το κάνει συχνά, τότε έχει δίκιο, σας δείχνει ότι είναι έτοιμο και δημιουργήσετε  γύρω του περιβάλλον που ενθαρρύνει  αυτήν την συμπεριφορά. Αν δείχνει να θέλει να βάλει πράγματα στο στόμα, του παίρνετε κατάλληλες κουδουνίστρες για να το κάνει. Αν φαίνεται να είναι έτοιμο να καθίσει, το βοηθάτε στηρίζοντας την πλάτη του, και δεν το ξαπλώνετε καταναγκαστικά επειδή σας είπαν ότι δεν είναι σε ηλικία που πρέπει να κάθεται. Η ψυχοκινητική ανάπτυξη κάθε παιδιού είναι εξατομικευμένη υπόθεση, το εύρος του φυσιολογικού είναι μεγάλο, και η ηλικία στην οποία κατακτώνται συγκεκριμένα developmental milestones δεν έχει ακρίβεια ούτε ημερών ούτε μηνών.

Χρησιμοποιήστε τη ρουτίνα χωρίς να φτάνετε σε έμμονη προσκόλληση σε αυτήν
Η εγκατάσταση κάποιων καθημερινών συνηθειών σε βασικές ασχολίες του παιδιού, όπως το φαγητό, η ρουτίνα ύπνου, το μπάνιο, η βόλτα κλπ μπορεί να βοηθήσει την ισορροπία της οικογένειας και να κάνει το παιδί να είναι ήρεμο κατά τη διάρκεια  της ημέρας καθώς ξέρει τι το περιμένει. Ωστόσο, η ρουτίνα είναι για τα μωρά αλλά και για τους γονείς τους τόσο χρήσιμη όσο και η εξαίρεσή της! Τα μωρά είναι καλό που και που να σπάνε την ρουτίνα στην καθημερινότητά τους, να βλέπουν και διαφορετικούς ανθρώπους, και διαφορετικές παραστάσεις.

Βάλτε το παιδί σας να συμμετέχει στην ζωή της οικογένειας και της κοινότητας
Συχνό λάθος είναι κάποιοι γονείς να προσαρμόζουν εντελώς την ζωή τους σε αυτήν του βρέφους και μικρού τους παιδιού.Το μωρό χρειάζεται σταδιακά να ανοιχτεί στον κόσμο, μέσα από τα μάτια και την δραστηριότητα των γονιών του. Οι γονείς φυσικά θα περάσουν και στιγμές που θα συμπεριφερθούν και πάλι ως παιδιά, ή που θα μπουν στον κόσμο του παιδιού τους, αλλά και το αντίστροφο είναι απόλυτα αναγκαίο.

Μιλήστε στο μωρό σας από τις πρώτες ημέρες της ζωή του
Ακόμα και το νεογέννητο μωρό έχει ικανότητα επικοινωνίας.Tα ανθρώπινα βρέφη μαθαίνουν πολύ γρήγορα ενδιαφέρονται για κάθε καινούργιο ερέθισμα, συνηθίζουν και δεν ενδιαφέρονται στο παλιό και γνωστό ερέθισμα, ξεχωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα, μελετούν εκφράσεις, κινήσεις και ήχους. Μιλήστε στο βρέφος μας από την αρχή, σε απόσταση που σας βλέπει, αρχικά στους 30 πόντους από το πρόσωπο. Συντονιστείτε με τις καταστάσεις εγρήγορσής του, επιλέξτε τις στιγμές που είναι δεκτικό, σε ήρεμη εγρήγορση, με τις κεραίες του στραμμένες προς τον κόσμο, και προσφέρετε πλούτο ερεθισμάτων. Πρώτα μαθαίνει το μωρό την μη λεκτική επικοινωνία, το ηχόχρωμα, τη βλεμματική επαφή, την έκφραση του προσώπου κ.α. και αργότερα μετά τα πρώτα γενέθλια το παιδί ξεκινά να εκφράζεται με λέξεις, ενώ η κατανόηση είναι πολύ πιο προχωρημένη.