Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση είναι το αποτέλεσμα κατανάλωσης τροφής που περιέχει μεγάλο αριθμό βακτηρίων. Τα βακτήρια, όπως και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, χρειάζονται τροφή για να διατηρηθούν στη ζωή.

Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα μοναδικό παιδικό χαλί Kids!

[babyPostAd]Προτιμούν λοιπόν να αναπτύσσονται στο γάλα και στα προϊόντα του γάλακτος, στα αβγά, στο κρέας, στο ψάρικαι στα οστρακοειδή. Χρειάζονται όμως και τους ακόλουθους παράγοντες για να πολλαπλασιαστούν.
• Κατάλληλη θερμοκρασία (37 ο c).
• Υγρασία.
• Χρόνο.
Σε ιδανικές συνθήκες ένα βακτήριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί 2.000.000 φορές σε 7 ώρες!!! Άρα για να γίνει μια τροφική δηλητηρίαση χρειάζεται μια αλυσίδα από γεγονότα (μολυσμένη τροφή-κατάλληλες συνθήκες-χρόνος). Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή, γιατί το αμυντικό τους σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε σχέση με τους ενήλικες και επίσης η υγιεινή των παιδιών είναι φτωχότερη.
Πώς εκδηλώνεται η τροφική δηλητηρίαση;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο από 6 ώρες από τη λήψη της τροφής). Επίσης πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά με τροφική δηλητηρίαση δεν κάνουν πυρετό. Άλλα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος,ο πονόκοιλος, η υπνηλία και η έξαψη. Τα συμπτώματα όμως ποικίλουν και έχουν άμεση σχέση με το μικρόβιο που προκάλεσε την τροφική δηλητηρίαση.
Το βακτήριο Clostridium perfringens (δηλητηρίαση κυρίως από κρεατικά) προκαλεί κοιλόπονο και διάρροιες σαν νερό. Τα συμπτώματα ξεκινούν 6-16 ώρες από τη λήψη του μολυσμένου φαγητού. Η δηλητηρίαση από Clostridium botulinum (ψάρια, κρέας, χόρτα) προκαλεί πονοκέφαλο, πόνο στο λαιμό και διπλωπία (ο άρρωστος τα βλέπει διπλά). Τα συμπτώματα αρχίζουν 12-36 ώρες από τη λήψη του μολυσμένου φαγητού. Η σαλμονέλα, η σιγκέλα, και το καμπυλοβακτηρίδιο προκαλούν συμπτώματα 12-72 ώρες από την εισαγωγή τους στον οργανισμό. Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, πυρετός, εμετοί, διάρροια και πονόκοιλος.
Η δηλητηρίαση προέρχεται συνήθως από τα μολυσμένα κρεατικά, πουλερικά, αβγά, και προϊόντα γάλακτος.
Η λήψη μολυσμένων χάμπουργκερ μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή δηλητηρίαση από E. Coli 0157:H7. Η δηλητηρίαση αυτή μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικές κενώσεις (κόπρανα με αίμα) και πυρετό. Επίσης σπάνια ,μπορεί να προκαλέσει μια νόσο που λέγεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (νεφρική ανεπάρκεια και βλάβες στο αίμα).
Η λιστέρια προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο και ναυτία. Τα συμπτώματα αρχίζουν 24 ώρες με 12 μέρες μετά από τη λήψη μολυσμένων πουλερικών, γάλακτος και προϊόντων του γάλακτος.
Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση; 
Μόνο το 3% των τροφικών δηλητηριάσεων οφείλεται σε λάθος της εταιρείας που κατασκεύασε τα τρόφιμα. Στην πλειοψηφία τους, οι δηλητηριάσεις προέρχονται από την κουζίνα μας και τα εστιατόρια. Γι` αυτό είναι χρήσιμο να έχουμε στο μυαλό μας τους ακόλουθους κανόνες:

1. Διατηρείτε τα τρόφιμα καθαρά
• Όταν ετοιμάζετε φαγητό τα χέρια σας να είναι καθαρά και τα νύχια κομμένα.
• Μην αφήνετε κανένα που είναι άρρωστος να ετοιμάσει ή να σερβίρει φαγητό.
• Πλένετε πάντα τα χέρια σας μετά από την επίσκεψη σας στο αποχωρητήριο.
• Μη βάζετε τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στο αυτί.
• Να πλένετε καλά τους πάγκους της κουζίνας με σαπούνι μετά από κάθε χρήση.
• Να πλένετε καλά τα φρούτα με μπόλικο νερό.

2. Μην αναμειγνύετε τα τρόφιμα μεταξύ τους
• Φυλάγετε ξεχωριστά το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα ψάρια. Μην τα αναμειγνύετε ποτέ με ψημένα φαγητά.
• Μη βάζετε ψημένα φαγητά σε δοχεία που προηγουμένως περιείχαν ωμά φαγητά.
• Κόβετε τα φρούτα και λαχανικά σε διαφορετικό πάγκο από αυτό που κόβετε τα κρεατικά.

3. Ψήνετε τα φαγητά καλά
• Μην τρώτε ωμά οστρακοειδή όπως μύδια και κυδώνια.
• Ψήνετε το αβγό μέχρι να πήξει και το ασπράδι και ο κρόκος. Το μελάτο αβγό αρέσει και σε μένα αλλά….
• Μη χρησιμοποιείτε ραγισμένα αβγά. Αν είναι βρόμικα να τα πλύνετε καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε.
• Μην πίνετε γάλα που δεν έχει παστεριωθεί,
• Ψήνετε τα ψάρια μέχρι να αρχίσει η σάρκα τους να σκίζεται.
• Τα κρεατικά πρέπει να ψήνονται καλά. Σιγουρευτείτε ότι ψήθηκαν και στο κέντρο (το κέντρο δεν πρέπει να έχει αίμα).
• Διατηρείτε τα φαγητά ζεστά ή κρύα στη σωστή θερμοκρασία. Αν τα αφήνετε σε θερμοκρασία 60-125 βαθμούς F είναι η πιο κατάλληλη θερμοκρασία για ανάπτυξη μικροβίων.

4. Διατηρείτε σωστά τα φαγητά στο ψυγείο
• Βάζετε τα περισσεύματα από το φαγητό το αργότερο σε 2 ώρες στο ψυγείο.
• Σιγουρευτείτε ότι η ψύξη του ψυγείου σας είναι η σωστή (1-5oC).
• Μην ξεπαγώνετε τα φαγητά στον πάγκο της κουζίνας. Είναι καλύτερα να τα ξεπαγώνετε μέσα στο ψυγείο.
• Βάζετε τα φαγητά στο ψυγείο σε ξεχωριστά δοχεία ή σε ξεχωριστά νάιλον σακούλια.
Πώς να ετοιμάζετε το φαγητό του παιδιού για το σχολείο; 
1. Αγοράστε τις κατάλληλες ζελατίνες για να τυλίγετε το φαγητό.
2. Αγοράστε κατάλληλα κουτιά μεταφοράς φαγητού.
3. Ετοιμάστε το φαγητό από το προηγούμενο βράδυ και τοποθετείστε το στο ψυγείο.
4. Συμβουλέψτε το παιδί σας να αποφεύγει να τοποθετεί το κουτί με το φαγητό απέναντι από τον ήλιο ή κοντά σε καλοριφέρ.
5. Να πετά στα σκουπίδια τα περισσεύματα.
6. Να πλένετε καλά με σαπούνι και νερό καθημερινά τα κουτιά μεταφοράς φαγητού. Επίσης να τα αφήνετε να στεγνώνουν καλά.

Πηγή:paidiatros.com