Gordon: Πώς να δείξω αποδοχή στο παιδί μου

Είναι διαφορετικό πράγμα το να δείχνει ένας γονιός την αποδοχή του στο παιδί του από το να αισθάνεται αυτό αυτή την αποδοχή του γονιού του. Αν η αποδοχή του γονέα δεν γίνει αισθητή από το παιδί, δεν θα έχει καμία επιρροή σε αυτό. Ο γονέας πρέπει να μάθει να την επιδεικνύει στο παιδί του, ώστε και αυτό να την αισθάνεται.

Ο Thomas Gordon έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης 3 φορές. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης Αμερικανών Ψυχολόγων για τη συνεχή προσφορά του στην Ψυχολογία και, έχει υπάρχει σύμβουλος στο Συνέδριο του Λευκού Οίκου για τα παιδιά και πολλά πολλά άλλα. Και όλα αυτά τα έχει καταφέρει γιατί το έργο του, τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα, έχει πραγματικά βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλον τον κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν σχέσεις ουσίας.

Για τον Gordon, τα λόγια που χρησιμοποιούμε καθώς μιλάμε στα παιδιά μας, έχουν τη δύναμη να θεραπεύσουν ή ακόμα και να καταστρέψουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Και τα κατάλληλα λόγια βγαίνουν ανάλογα με το πόσο έχει εκπαιδευτεί κάποιος στην τέχνη της επικοινωνίας. Μια τέχνη που μαθαίνεται με κατάλληλη εκπαίδευση και πρακτική.

Οι Ψυχολόγοι το ονομάζουν “θεραπευτική επικοινωνία”, εννοώντας ότι ορισμένα μηνύματα έχουν “θεραπευτικές” αντιδράσεις στους ανθρώπους. Τους κάνουν να αισθάνονται καλύτερα, τους ενθαρρύνουν στο να μιλάνε περισσότερο, τους βοηθάνε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να προωθήσουν ένα αίσθημα αξίας ή αυτοεκτίμησης, να μειώσουν την απειλή ή το φόβο, να διευκολύνουν την ανάπτυξη και την εποικοδομητική αλλαγή.

Άλλα είδη ομιλίας είναι “μη θεραπευτικά” ή καταστρεπτικά. Αυτά τα μηνύματα τείνουν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι κρίνονται ή ότι είναι ένοχοι. Περιορίζουν την έκφραση των ειλικρινών συναισθημάτων, απειλούν τον άτομο, ενθαρρύνουν τα συναισθήματα της αναξιοσύνης ή της χαμηλής αυτοεκτίμησης, εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εποικοδομητική αλλαγή, κάνοντας τον άλλο να υπερασπίζεται ακόμα πιο έντονα τις απόψεις του.

Ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός γονέων διαθέτει αυτή τη θεραπευτική δεξιότητα διαισθητικά και ως εκ τούτου είναι «εκ φύσεως», οι περισσότεροι γονείς πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία πρώτης απο-μάθησης των καταστρεπτικών τρόπων επικοινωνίας τους και στη συνέχεια να μάθουν νέες, πιο εποικοδομητικές μεθόδους.

Αυτοί οι νέες μέθοδοι δεν αφορούν μόνο λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας (αυτά που λέμε), πάνω στους οποίους γίνεται μεγάλη δουλειά στα στις σχετικές ομάδες γονέων που διοργανώνονται, αλλά και μη-λεκτικούς (χωρίς να χρησιμοποιούμε τον λόγο). Μη λεκτικός τρόπος επικοινωνίας είναι για παράδειγμα όταν επιτρέπουμε στο παιδί μας να κάνει “λάθη” ή να δημιουργήσει μόνος του στο παιχνίδι που παίζει, χωρίς να το καθοδηγούμε συνέχεια. Άλλος τέτοιος τρόπος επικοινωνίας είναι όταν απλά βρισκόμαστε δίπλα του όταν θέλει να μιλήσει.

Σύμφωνα με τον Gordon και με τη μέθοδο για την οποία έχει πολυ-βραβευτεί, σημαντικό ρόλο παίζουν τα ανοίγματα επικοινωνίας που κάνουμε στα παιδιά μας και κυρίως η ενεργητική ακρόαση, μια τεχνική που εκπλήσσει όλους τους γονείς όταν ανακαλύπτουν τι μπορεί να αποδώσει στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους, ασχέτως ηλικιών, ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες όπως ενός έτους.

Η εκπαίδευση γονέων διοργανώνεται στην Ελλάδα σε πολλά μέρη όλης της χώρας και πολλές φορές το χρόνο. Τη βάση της εκπαίδευσης μπορείτε να τη μάθετε μέσω του  best seller βιβλίου Thomas Gordon – Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα. Πρόκειται για ένα  πρωτοποριακό βιβλίο που έχει βοηθησει εκατομμύρια γονείς στην αποτελεσματική επικοινωνία τους με τα παιδιά τους, βοηθώντας τους να περιορίσουν τις συγκρούσεις στην οικογένεια, να υπάρχουν λιγότερα νεύρα και ψέματα και ανύπαρκτη ανάγκη για τιμωρία.

Είτε έχετε ένα μικρό παιδί είτε έναν έφηβο που έχει ήδη αρχίσει να επαναστατεί, θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο έναν αποτελεσματικό τρόπο για να καλλιεργήστε την εμπιστοσύνη και να του δείξετε την αποδοχή σας.

Δείτε το βιβλίο στο: