Η κόπωση και η πρωινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δύο πολύ γνωστά θέματα, αλλά για τα προβλήματα στα ούλα δεν έχει γίνει λόγος.
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν, να πρήζονται και να αιμορραγούν τα ούλα και να αυξάνεται η πιθανότητα συσσώρευσης πλάκας. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει επίσης να έχουν κατά νου ότι τα πρώτα δοντάκια του μωρού αρχίζουν να αναπτύσσονται περίπου στους τρεις μήνες μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για τα ούλα και τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Να έχετε επίγνωση των αλλαγών στα ούλα
Οι τακτικές περιοδοντικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς η εγκυμοσύνη προκαλεί ορμονικές αλλαγές που θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν αλλαγές στα ούλα σας, όπως: ευαισθησία, αιμορραγία ή πρησμένα ούλα και επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν αναπτυχθεί το πρόβλημα.
Βούρτσισμα με προσοχή
Μπορεί να είναι προφανές αλλά είναι λιγότερο πιθανό να βουρτσίζετε τα δόντια σας όταν πάνω στη βιασύνη σας και θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση της ουλίτιδας (ασθένεια των ούλων) και την περιοδοντίτιδα (μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας των ούλων). Αυτό προκαλείται όταν η πλάκα εκτείνεται πέρα από τη γραμμή των ούλων και οδηγεί σε μόλυνση, αλλά μπορεί να προληφθεί αν είστε σχολαστική με το βούρτσισμα των δοντιών. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τη συχνότητα των συναντήσεων που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια τόσο της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού.
Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής
Η υγιεινή διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι είναι μια πηγή των βασικών μετάλλων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των δοντιών του μωρού, των ούλων και των οστών. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα σνακ. Είναι γνωστό ότι μπορεί να σας πιάσει λιγούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερα γλυκά τρώτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ανάπτυξης της τερηδόνας.
Αποφύγετε τα αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά. Μερικά αντιβιοτικά είναι εντάξει για αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας άλλα όπως είναι επικίνδυνα. Για παράδειγμα, οι τετρακυκλίνες – όπως η δοξυκυκλίνη και η μινοκυκλίνη μπορεί να αποχρωματίσει τα δόντια που θα αναπτυχθούν στο μωρό.
Αποφύγετε τη λεύκανση
Η λεύκανση των δοντιών συνεπάγεται την αλλαγή του χρώματος και της φωτεινότητας των δοντιών με την χρήση χημικών με βάση του υπεροξειδίου ή με λέιζερ. Σύμφωνα όμως με το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας των Δοντιών, η λεύκανση δοντιών στην εγκυμοσύνη είναι καλύτερα να αποφεύγεται καθώς δεν γνωρίζουμε τις πιθανές παρενέργειες για τα μωρά.
Είναι ασφαλές να προχωρήσω σε οδοντιατρικές εξετάσεις πέρα από τον καθαρισμό;
Είναι προτιμότερο να προχωρήσετε σε σφράγισμα, γέφυρα, απονεύρωση ή ακόμη και εξαγωγές δοντιών από το να αναπτύξετε μια μόλυνση που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Επειδή όμως ορισμένα φάρμακα, όπως η λιδοκαΐνη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα, είναι προτιμότερο να υποβληθείτε σε αυτούς τους τύπους των οδοντιατρικών εργασιών κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όταν τα φάρμακα είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
Ναι ή όχι στην ακτινογραφία δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ο γιατρός σας θα προχωρήσει σε ακτινογραφία έτσι κι αλλιώς μόνο αν το κρίνει απαραίτητο π.χ ένας βασανιστικός πονόδοντος. Σε κάθε περίπτωση μην πανικοβάλλεστε. Το επίπεδο ακτινοβολίας των οδοντιατρικών ακτινογραφιών είναι πολύ χαμηλό.
ΠΗΓΗ: baby.gr