Πώς να φτιάξω το παιδικό δωμάτιο σύμφωνα με την Μοντεσσοριανή φιλοσοφία;

Πώς να φτιάξω το παιδικό δωμάτιο σύμφωνα με την Μοντεσσοριανή φιλοσοφία;

Μοντεσσοριανή φιλοσοφία

Μπορεί η διακόσμηση ενός παιδικού δωματίου να έχει και παιδαγωγική χροιά και να βοηθάει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του παιδιού;

[babyPostAd]ΝΑΙ, φυσικά και μπορεί! 
Είναι η πρόταση της Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας , μια παιδαγωγική που βοηθάει τα παιδιά να μεγαλώσουν  και να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους προσφέροντας τους ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της παιδικής τους ηλικίας.

1

Η σωστή οργάνωση  όχι μονό του  παιδικού δωματίου άλλα και όλου του σπιτιού μέσα στην μοντεσοριανή φιλοσοφία,  είναι καθοριστικός παράγοντας που βοηθάει την αυτονομία, διεγείρει την συγκέντρωση και επιτρέπει στο παιδί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.

Ένα μοντεσσοριανό βρεφικό δωμάτιο συνήθως περιέχει:

  • Ένα κρεβάτι χαμηλό, ένα στρώμα στο πάτωμα ίσως χωρις περιοριστικά κάγκελα .όπου το παιδί θα μπορεί να πηγαίνει μόνο του όταν αισθάνεται κουρασμένο και να σηκώνεται με ασφάλεια όταν ξυπνά, με σκεπάσματα απλά που να μπορεί εύκολα να στρώσει μόνο του, είναι ότι ακριβώς χρειάζεται ένα μικρό παιδί στο δωμάτιό του. Η μοντεσοριανή Φιλοσοφία στηρίζεται στην αρχή « βοήθησε με να το κάνω μόνος μου). Το παραδοσιακό κρεβατάκι με τα κάγκελα δεν υιοθετείται από την μοντεσοριανή φιλοσοφία για τον λόγο ότι στερεί από τα παιδιά την αυτονομία και αυτενέργεια ενώ τα κάγκελα περιορίζουν το οπτικό πεδίο του παιδιού

2

  • Τα έπιπλα και τα υλικά ιδανικά θα πρέπει να είναι φυσικά, ιδανικά βιολογικά χωρίς χημικές και τοξικές ουσίες. Τα ράφια και τα έπιπλα θα πρέπει να είναι χαμηλά στο ύψος του παιδιού

3

  • Η περιοχή γύρω από το κρεβάτι θα πρέπει να είναι ασφαλής για να αποφευχθούν μικροατυχήματα εάν το παιδί πέσει από το στρώμα . Το στρώμα αν και χαμηλό δεν θα χτυπήσει σοβαρά όμως σίγουρα ένα χαλί, (για την κόρη μου χρησιμοποιούσα μια προβιά,) και το κρεβάτι τοποθετημένο σε μια γωνιά του τοίχου βοηθάνε στην αυτονομία του και ταυτόχρονα τα παιδιά δεν κινδυνεύουν καθόλου.

4

  • Ένας καθρέπτης οριζόντιος συνήθως τοποθετείται στον τοίχο δίπλα στο κρεβάτι έτσι ώστε το μωρό να καθρεπτίζεται καθώς κινείται. Το καθρέφτισμα βοηθάει στον συντονισμό των κινήσεων, στην μάθηση και την γνωριμία με τον εαυτό και στην παρατήρηση.

5

  • Καδρακια με φωτογραφίες διακοσμούν τους τοίχους πάντα στο ύψος του μωρού, γι αν μπορεί να τα βλέπει
  • Ένα μόμπιλο- μοντεσσόρι συνήθως κρέμεται πάνω από το κρεβατάκι

7

  • Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι ασφαλές στο να κινηθεί το παιδί σε όλον τον χώρο ελευθέρα, χωρίς περιορισμούς. Στερεώστε σωστά την πόρτα του δωματίου έτσι ώστε να μένει πάντα ανοιχτή, έτσι το  μωρό κινείται ελεύθερα σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

6

  • Τέλος το δωμάτιο θα πρέπει να είναι πολύ καλά τακτοποιημένο, κάθε πράγμα να έχει την θέση του. Τα παιδιά για να αναπτυχθούν σωστά  σύμφωνα με την μοντεσσοριανη φιλοσοφία έχουν ανάγκη από τάξη και σταθερότητα.

Πηγή:  protovadismata.blogspot.gr