Πώς να καταφέρετε το παιδί σας να φάει, σε 10 βήματα!

Πώς να καταφέρετε το παιδί σας να φάει, σε 10 βήματα!

Από τα απλά παρακάλια περνάμε στα παιδάκια στην Αφρική και καταλήγουμε στο αλκοόλ.

Το να καταφέρεις το παιδί να φάει το φαγητό του μπορεί να είναι μια μεγάλη και απογοητευτική διαδικασία. Ακόμα και όταν καταφέρνεις επιτέλους να πείσεις το παιδί να καθίσει στο τραπέζι, κατά πάσα πιθανότητα το περισσότερο φαγητό θα καταλήξει στο πάτωμα ή στα σκουπίδια.

Αν η ώρα του φαγητού είναι μια πρόκληση στο σπίτι σας, ίσως να αναγνωρίσετε καποια απ’ αυτά τα στάδια:

1. Ηρεμία και αυτοσυγκράτηση

Καταφέρατε να κάνετε το παιδί να καθίσει στο τραπέζι. Το παίζετε ψύχραιμη. Δεν θέλετε να διαισθανθεί τον φόβο σας.

«Ανυπομονώ να φάω αυτό το υπέροχο φαγητό! Είναι πολύ διασκεδαστικό το να τρως, έτσι;»

2. Ευγενική παράκληση

Το προσπαθείτε πάντα. Σπανίως πιάνει.

«Μπορείς, σε παρακαλώ πολύ, να φας το φαγητό σου;»

3. Δωροδοκία

Πολύ συχνά η δωροδοκία είναι η πρώτη στρατηγική που μας έρχεται στο μυαλό.

«Αν φας το φαγητό σου θα σου δώσω παγωτό».

«Δύο παγωτά κι ένα μπισκότο».

«Μπορείς να φας την οικογενειακή συσκευασία του παγωτού, 200 μπισκότα και αύριο θα σε πάω στον παιδότοπο, αλλά φάε το φαγητό σου!»

4. Εκφοβισμός

Η δωροδοκία απέτυχε. Το πεντανόστιμο σπιτικό φαγητό σας παραμένει ανέγγιχτο. Οπότε προσπαθείτε να το τρομάξετε για να φάει.

«Αν δεν φας το φαγητό σου δεν θα μεγαλώσεις. Θα είσαι αρρωστιάρης και δεν θα έχεις δύναμη να παίξεις έξω ή να πας στον παιδότοπο ή να κάνεις οτιδήποτε διασκεδαστικό. Αυτό θέλεις; Γιατί αυτό θα γίνει!»

Πώς να βάλετε το παιδί σας για ύπνο σε 100 (!) απλά βήματα…

5. Συναισθηματικός εκβιασμός

Σ’ αυτό το σημείο, μπορεί να είστε έτοιμη να βάλετε τα κλάματα από τα νεύρα σας. Προσπαθήστε να κάνετε έκκληση στον καλό του εαυτό.

«Σε παρακαλώ, φάε το φαγητό σου. Η μαμά θα στεναχωρηθεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αν δεν το φας. Σ’ αγαπώ πολύ και θέλω να είσαι υγιής και ευτυχισμένος. Φάε, σε παρακαλώ. Για την καημένη τη μανούλα».

6. Παιδάκια στην Αφρική

«Ξέρεις πόσο τυχερός είσαι που έχεις φαγητό; Υπάρχουν πεινασμένα παιδάκια στην Αφρική που θα έδιναν τα πάντα για να φάνε αυτό το φαγητό!».

Φυσικά το μετανιώνετε αμέσως γιατί οδηγεί σε 20 εκατομμύρια ερωτήσεις για την Αφρική και το γιατί δεν μπορείτε να καλέσετε τα πεινασμένα παιδάκια σπίτι σας να φάνε κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο.

7. Αυστηρότητα

Ακόμα δεν έχει φάει ΤΙΠΟΤΑ. Ώρα να γίνετε αυστηρή. Τέρμα τ’ αστεία.

«Τελευταία ευκαιρία. Αν δεν φας το φαγητό σου δεν έχει τίποτα άλλο. Ούτε παγωτό ούτε ΤΙΠΟΤΑ. Να το ξέρεις. Θα μείνεις ΝΗΣΤΙΚΟΣ».

Δεν το εννοείτε ούτε στο ελάχιστο.

8. Ικεσία

Την ώρα του φαγητού ξεχνάτε την αξιοπρέπειά σας και ικετεύετε.

«Σε παρακαλώ, φάε μόνο το μισό. Μόνο αυτό σου ζητάω. Το μισό φαγητό και μετά μπορείς να σηκωθείς… Οκ, δύο κουταλιές. Δύο κουταλίτσες; Μία κουταλίτσα; Σε παρακαλώ, σε ικετεύω. Μόνο μία και τελειώσαμε».

9. Απελπισία

Δοκιμάσατε όλα τα παραπάνω και παρόλα αυτά δεν έχει φάει μπουκιά. Τώρα πια δεν είναι θέμα υγείας, είναι θέμα αρχής. Κανείς δεν θα σηκωθεί απ’ το τραπέζι μέχρι να φαγωθεί κάτι… οτιδήποτε…

«Ένα σποράκι αρακά. Φάε μόνο ένα σποράκι αρακά και τελειώσαμε. Όχι; Θες μόνο να το γλείψεις; Σε παρακαλώ, γλείψε ένα ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΣΠΟΡΑΚΙ ΑΡΑΚΑ για να τελειώνουμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας».

10. Αλκοόλ

Ηττηθήκατε και πάλι. Δεν πειράζει. Μπορείτε πάντα να… πάρετε μια βαθιά ανάσα, να φτιάξετε στο παιδί ένα τοστ και να σερβίρετε στον εαυτό σας ένα ποτήρι κρασί.

Πηγή:  familyinaction.gr

Διαβάστε ακόμη:

Γίνε καλύτερη μαμά σε πέντε βήματα!

Πώς να βάλεις τα παιδιά στο κάθισμα του αυτοκινήτου σε 49 «εύκολα» βήματα