Πώς να καταφέρουμε το παιδί να ζητήσει συγνώμη (και να το εννοεί);

Πώς να καταφέρουμε το παιδί να ζητήσει συγνώμη (και να το εννοεί);

Το θέμα δεν είναι να πει τη λέξη, αλλά να μάθει να παραδέχεται τα λάθη του.

Η δουλειά μας ως γονιών δεν είναι να βάζουμε τα παιδιά να λένε τη λέξη «συγνώμη» γιατί έτσι πρέπει ή για να μη μας κακοχαρακτηρίσουν οι άλλοι, αλλά για να τα μάθουμε να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Ας δούμε με ποια μέθοδο μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να καταλάβουν την αξία του να ζητούν συγνώμη όταν έχουν κάνει κάτι που είναι λάθος.

Κάντε ένα βήμα πίσω

Το παιδί τσακώνεται με έναν φίλο του και πάνω στον καυγά τον σπρώχνει. Αντί να επέμβετε αμέσως και να απαιτήσετε να ζητήσει συγνώμη, βοηθήστε πρώτα το παιδί να ηρεμήσει. Αν επιμείνετε να ζητήσει συγνώμη ενώ είναι ακόμα θυμωμένο, το παιδί δεν θα καταλάβει πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τους άλλους. Το να του πείτε την ώρα που φέρεται άσχημα «Δεν μου αρέσει η συμπεριφορά σου, ζήτα αμέσως συγνώμη», και μάλιστα με έντονο ύφος, δεν θα το κάνει να σκεφτεί τι άσχημο έκανε και να ντραπεί ή να έχει τύψεις, αντιθέτως θα το κάνει να θυμώσει κι άλλο επειδή το μαλώνετε/του φωνάζετε δημοσίως.

Αγαπητά μου παιδιά, σας ανακοινώνω πως δεν υπάρχει ελευθερία λόγου στο σπίτι μας…

Εξετάστε τι συνέβη

Μόλις ηρεμήσει μπορείτε να το βοηθήσετε να έρθει στη θέση του άλλου, με ερωτήσεις όπως: «Πώς θα αισθανόσουν αν συνέβαινε σε σένα;». Μπορείτε επίσης να θυμήσετε στο παιδί κάποια περίσταση στην οποία είχε όντως βρεθεί στη θέση του άλλου. Δώστε του μερικές εναλλακτικές για να ξέρει πώς μπορεί να φερθεί διαφορετικά όταν βρεθεί στην ίδια κατάσταση, να φύγει ας πούμε απ’ το δωμάτιο για να ηρεμήσει.

Δώστε το παράδειγμα

Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που έχετε είναι η δική σας συμπεριφορά. Το παιδί παρακολουθεί τι κάνετε. Αν βάλατε τις φωνές σε ένα από τα παιδιά για κάτι μικρό, μπορείτε να ζητήσετε συγνώμη και να πείτε «Άλλη φορά θα παίρνω μια βαθιά ανάσα πριν μιλήσω όταν νιώθω θυμωμένη». Έτσι το παιδί θα ξέρει ότι δεν χρειάζεται να αντιδρά σπασμωδικά.

Επανορθώστε

Οι πράξεις δίνουν στη «συγνώμη» μεγαλύτερη αξία για τα παιδιά. Αν το παιδί κοροϊδέψει έναν φίλο, μπορείτε να ρωτήσετε «Τι μπορείς να κάνεις για να νιώσει καλύτερα;» Το παιδί μπορεί να προτείνει να φτιάξει μια ζωγραφιά, να κάνει μια μεγάλη αγκαλιά ή να μοιραστεί ένα πολύ αγαπημένο παιχνίδι με τον φίλο που στεναχώρησε. Αυτές οι χειρονομίες μαθαίνουν στο παιδί να αναλαμβάνει την ευθύνη να διορθώσει τα λάθη του.

Πηγή: familyinaction.gr

«Ναι, θα ζητήσεις συγνώμη και από το παιδί σου αν χρειαστεί…»

-«Σε μισώ μαμά»  – Συγχαρητήρια! Μεγαλώνω ένα φυσιολογικό παιδί!