Πώς να ξεπεράσετε την ενοχή όταν το παιδί σας αντιμετωπίζει μαθησιακά ή θέματα προσοχής

Μετάφραση της Μαριαλένας Κατσούρα*

Με μια ματιά

Photo: ameliadevina

Εάν νιώθετε ένοχοι για τα προβλήματα μάθησης και προσοχής που αντιμετωπίζει το παιδί σας, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Τα συναισθήματα ενοχής και ντροπής είναι συχνά μεταξύ των γονέων τέτοιων παιδιών.

Ίσως να νιώθετε ένοχοι που το παιδί σας αντιμετωπίζει τέτοια θέματα, γιατί τα «πήρε από εσάς». Ίσως νιώθετε ένοχοι για το πώς αντιδράτε στη συμπεριφορά ή τις δυσκολίες του παιδιού σας. Ή ίσως πιστεύετε ότι θα έπρεπε ή θα μπορούσατε να έχετε κάνει (ή να κάνετε) κάτι διαφορετικό.

Η κατανόηση ορισμένων από τους λόγους που οι γονείς νιώθουν έτσι, ίσως σας βοηθήσει να αφήσετε την ενοχή στην άκρη και να κάνετε πιο παραγωγικές ενέργειες για να νιώσετε καλύτερα. Στη συνέχεια θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές.

Γιατί μπορεί να νιώθετε ένοχοι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί μπορεί να νιώθετε ένοχοι για τις μαθησιακές δυσκολίες και τα θέματα προσοχής του παιδιού σας. Μερικοί από τους πιο συχνούς που αναφέρουν οι γονείς είναι:

Τρόποι να ξεπεράσει κανείς την ενοχή

Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Αλλά δεν είναι βοηθητικά ή αιτιολογημένα.

Εάν το γνωρίζετε αυτό, ίσως μπορέσετε να βάλετε την ενοχή λίγο στην άκρη και να κάνετε πιο παραγωγικές ενέργειες για να νιώσετε καλύτερα. Ορισμένες βοηθητικές συμβουλές:

Το πιο σημαντικό είναι να έχετε κάποιο σχέδιο διαχείρισης καταστάσεων που ενδεχομένως πυροδοτήσουν ενοχή. Αναλογιστείτε πώς θα απαντήσετε όταν οι άλλοι πούνε πράγματα που θα σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι ή ενοχλημένοι. Ανακαλύψτε τρόπους να διατηρήσετε μια δυνατή σχέση με τον/την σύντροφο ή μια συνεργασία με τον/την πρώην.

Ίσως να σκεφτόσασταν τη συμμετοχή σας σε κάποια ομάδα, όπου θα μπορείτε να έρθετε σε επαφή με άλλους γονείς που έχουν περάσει τα ίδια.

Βασικά συμπεράσματα

Για βοήθεια στην πράξη

Τον Νοέμβριο 2019 θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα ενημέρωσης γονιών παιδιών με ΔΕΠΥ. Περισσότερες πληροφορίες κλικ εδώ

Πηγή: https://www.understood.org/
Συγγραφείς: Amanda Morin & Mark Griffin, PhD
Ελ. μετάφραση: Μαριαλένα Κατσούρα
Μαριαλένα Κατσούρα είναι MSc in Person-Centered Counseling and Psychotherapy, Cos-P Facilitator, P.E.T./T.E.T. Trainer, Focusing Companion, EFT trained, ADHD Professional