Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου)

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου)

αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νεογνών (SIDS) συμβαίνει όταν ένα υγιές μωρό πεθαίνει για άγνωστους λόγους. Επίσης γνωστό ως θάνατος κούνιας, το SIDS εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση. Αν και θεωρείται σπάνιο, πάνω από 2000 μωρά πεθαίνουν από το SIDS κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

[babyPostAd]Γιατί συμβαίνει το SIDS;

Οι ακριβείς αιτίες των SIDS είναι άγνωστες, αλλά πιστεύεται ότι μερικά μωρά μπορεί να έχουν προβλήματα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή. Αυτά τα μωρά μπορεί να μην αναπνέουν αν καλύπτονται τα στόματά τους. Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να εξασφαλίσετε ότι το πρόσωπο του μωρού σας δεν καλύπτεται από κουβέρτες ή κλινοσκεπάσματα.

Το SIDS είναι συνηθέστερο κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών, και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μερικά μωρά υπερθερμαίνονται όταν είναι τυλιγμένα τη νύχτα. Το SIDS είναι πιθανότερο να εμφανιστεί όταν ένα μωρό κοιμάται, είτε τη νύχτα, είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου μέσα στην ημέρα.

Ποια μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

Τα μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών είναι τα πιο εκτεθειμένα και περίπου το 90 τοις εκατό των θανάτων λόγω SIDS εμφανίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από SIDS.

Τα μωρά που γεννιούνται από μαμάδες ηλικίας 19 ετών ή νεότερων κατά τη στιγμή της γέννησης, έχουν αυξημένο κίνδυνο για SIDS, αν και ο λόγος για αυτό είναι άγνωστος. Τα πρόωρα μωρά και εκείνα που γεννήθηκαν με βάρος μικρότερο από 2,5 κιλά (5,5 λίβρες) κινδυνεύουν, επίσης, περισσότερο. Τα αγόρια έχουν έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο SIDS, αλλά και πάλι, ο λόγος για αυτό δεν είναι γνωστός.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS

Οι ακριβείς αιτίες των SIDS παραμένουν άγνωστες και ως εκ τούτου δεν κατανοείται πώς να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να συμβεί αυτή η τραγωδία. Ωστόσο, τα έτη έρευνας έχουν εντοπίσει μερικά βασικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μειώσουν τον κίνδυνο. Τα παρακάτω μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο:

 • Βάλτε το μωρό σας να κοιμάται πάντα ανάσκελα.
 • Μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη και ο δευτερογενής καπνός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης του SIDS, επομένως ζητήστε από τον σύντροφό σας να μην καπνίζει στο ίδιο περιβάλλον με το μωρό.
 • Κρατήστε το μωρό σας μακριά από το κάπνισμα μετά τη γέννηση – μην αφήνετε τους ανθρώπους να καπνίζουν κοντά στο μωρό σας.
 • Κρατήστε το σπίτι σας, το αυτοκίνητο και οπουδήποτε αλλού το μωρό ξοδεύει χρόνο, χωρίς καπνό.
 • Θηλάζετε το μωρό σας, αν μπορείτε.
 • Κοιμηθείτε στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό σας, ποτέ όμως στο ίδιο κρεβάτι, για τους πρώτους έξι μήνες.
 • Χρησιμοποιήστε ένα σκληρό, επίπεδο, αδιάβροχο στρώμα.
 • Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό σας και βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι ντυμένο και καλύπτεται κατάλληλα. Μειώστε τον κίνδυνο να υπερθερμανθεί κατά τον ύπνο του.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να αποφεύγουν τα εξής:

 • Μην κοιμάστε ποτέ σε καναπέ ή πολυθρόνα με το μωρό σας.
 • Εάν καπνίζετε, πίνετε, παίρνετε φάρμακα ή είστε υπερβολικά κουρασμένοι, μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σας.
 • Αν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή είχε χαμηλό βάρος γέννησης, μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σας.
 • Μην καλύπτετε το κεφάλι ή το πρόσωπο του μωρού σας.
 • Μην επιτρέπετε ποτέ στο μωρό σας να υπερθερμανθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου του.
 • Μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια και παπλώματα για να κοιμάται πάνω τους το μωρό σας.
 • Σιγουρευτείτε ότι στο κρεβατάκι του δεν υπάρχουν υφασμάτινα παιχνιδάκια, αρκουδάκια, μικρά σεντονάκια και οτιδήποτε άλλο με το οποίο μπορεί να καλύψει το μωρό σας το κεφαλάκι του.
 • Μην αφήνετε το μωρό σας να φορέσει καπέλο σε κλειστό χώρο.
 • Να επισκέπτεστε τακτικά τον παιδίατρο για να παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού σας.

Όλες οι συμβουλές θα πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας. Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να κοιμάστε με το μωρό σας στον καναπέ κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην το κάνετε. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο SIDS.

Αυτές οι πληροφορίες δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τις συμβουλές ενός εκπαιδευμένου ιατρού, παρέχονται μόνο ως γενικές πληροφορίες και όχι ως υποκατάστατο για εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές. Ακολουθείτε πάντα τις ιατρικές οδηγίες του παιδιάτρου σας.

Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη