Πως να παίξετε με ένα μωρό 3 μηνών

Ο βρεφικός εγκέφαλος ξεκινά να μαθαίνει και να ανακαλύπτει από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησης του. Το μωράκι μας, στην ηλικία των 2.5-4 μηνών, μαθαίνει και παίζει, κρατώντας και βάζοντας στο στόμα του διάφορα αντικείμενα.

Δεν ενδιαφέρεται για το αντικείμενο, ούτε για τη χρησιμότητα του. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι παρόλο που οι κουδουνίστρες είναι για να τις κουνάμε και να παράγουν ήχο, το μωράκι μας προτιμά απλά να τις κρατάει.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το μωράκι μας να ανακαλύψει πράγματα μέσα από τις αισθήσεις του;
• Αφήστε το μωράκι σας να παίξει και να βάλει στο στόμα του ειδικά παιχνίδια, καθώς βρίσκεται σε διαφορετικές θέσεις. Π.χ. όταν κάθεται στο καρεκλάκι του, όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας κλπ.
• Βοηθήστε το μωράκι σας να παίξει, κρατώντας αντικείμενα και με τα δύο του χεράκια. Σε αυτό το στάδιο πιθανόν το μωρό να μη μπορεί να κρατήσει μαζί δύο αντικείμενα, ένα σε κάθε χέρι, την ίδια στιγμή
• Πιθανόν να χρειαστεί τη βοήθεια σας για να πιάσει ένα παιχνίδι και να παίξει με αυτό. Τοποθετήστε το παιχνίδι στο χέρι του και βοηθήστε το να το κρατήσει. Οδηγήστε το χεράκι του προς το στήθος του ώστε να μπορεί να δει τι είναι αυτό που κρατάει
• Δώστε του διαφορετικά παιχνίδια και κουδουνίστρες. Παρατηρήστε τις προτιμήσεις του καθώς παίζει μαζί τους. Π.χ. ποια χρώματα του αρέσουν, ποιες υφές, σχέδια κλπ.
• Το μωρό σας ανακαλύπτει τα παιχνίδια και τα αντικείμενα καθώς τα βάζει στο στόμα του, όταν τα κρατάει ή τα κοιτάζει. Ελέγξτε ότι τα παιχνίδια που του δίνετε είναι ασφαλή και δείξτε του τι μπορεί να κάνει με το καθένα. Π.χ. κουνήστε την κουδουνίστρα και στην συνέχεια δώστε του χρόνο να την εξερευνήσει με δικό του τρόπο και ρυθμό
• Κάθε φορά που το μωράκι σας κάνει κάτι π.χ. παίζει με μία κουδουνίστρα, να του αναφέρετε τι κάνει λέγοντας του «έχεις στο στόμα σου την κουδουνίστρα» κλπ.
• Ενισχύστε το μωρό σας ώστε να πειραματιστεί με παιχνίδια και αντικείμενα που έχουν διαφορετικές υφές και θερμοκρασίες π.χ. βρέξτε ένα παιχνίδι και δώστε του να το κρατήσει

Συμβουλή Ειδικού:
Δίνετε συνεχώς στο μωράκι σας νέα ερεθίσματα που θα διεγείρουν τις αισθήσεις αλλά και το ενδιαφέρον του. Φροντίζετε πάντα τα παιχνίδια και τα αντικείμενα με τα οποία παίζει να είναι ασφαλή. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του και αν δείτε πως εκφράζει δυσαρέσκεια σε κάποιες υφές, γεύσεις κλπ. τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν Ειδικό για αξιολόγηση.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής – mandou.gr