Πώς να πλύνετε μόνοι σας τα χαλιά στο σπίτι

Αν το καλοκαίρι δεν ασχοληθήκατε με τα χαλιά, ήρθε η ώρα να το κάνετε τώρα που ακόμα ο καιρός είναι με το μέρος σας. Το babyradio.gr σάς δίνει συμβουλές για να τα πλύνετε σωστά.

Πλύνετε Μόνοι σας τα Χαλιά στο Σπίτι

Αρχικά αναζητήστε στο χαλί σας την ειδική ετικέτα με τις οδηγίες καθαρισμού. Σε περίπτωση που δεν έχει, κάντε μια μικρή δοκιμή σε μια γωνία του χαλιού, πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε όλη την επιφάνειά του.

Σκόνη

Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα για να αφαιρέσετε όλη τη σκόνη που έχει μαζευτεί στο χαλί σας. Φροντίστε να σκουπίσετε το χαλί και από τις 2 μεριές για καλύτερο αποτέλεσμα.

Ελαφρύ καθάρισμα

Αν το χαλί σας δεν είναι αρκετά βρόμικο, μπορείτε να το καθαρίσετε πασπαλίζοντάς το με μαγειρική σόδα σε όλη του την έκταση. Μπορείτε να το αφήσετε για 2 ώρες, αν βιάζεστε, ή και ολόκληρο το βράδυ για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια σκουπίστε το με την ηλεκτρική σας σκούπα. Η όψη του θα αλλάξει αμέσως, ενώ ταυτόχρονα θα μυρίζει και ωραία. Μπορείτε να καθιερώσετε αυτό τον τρόπο καθαρίσματος και όλο το χειμώνα, για να παραμένει συνεχώς καθαρό.

Βαθύς καθαρισμός

Αν το χαλί σας είναι ταλαιπωρημένο, με σημάδια από λεκέδες, και χρειάζεται ένα πολύ καλό καθάρισμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό διάλυμα και να το ψεκάσετε με αυτό. Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι σπρέι, 1 κ.γ. υγρό απορρυπαντικό πιάτων, 1 κ.σ. λευκό ξίδι και 1 φλ. ζεστό νερό για να φτιάξετε το διάλυμα.

Προσθέστε στο μπουκάλι του σπρέι το υγρό πιάτων, το ξίδι και από πάνω το νερό. Ψεκάστε όλη την επιφάνεια του χαλιού με το διάλυμα, τρίψτε ελαφριά το χαλί και αφήστε το να στεγνώσει καλά. Μην το αφήσετε να μουλιάσει στο διάλυμα διότι μπορεί να αλλοιωθεί το χρώμα του χαλιού.

Αν έχετε μικρά χαλιά που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, χρησιμοποιήστε το διάλυμα αντί για το απορρυπαντικό.  Όπως είπαμε και στην αρχή, τσεκάρετε πρώτα τις οδηγίες χρήσης τους πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο.

Στέγνωμα

Αφήστε το στη ζέστη για 2 μέρες σε οριζόντια θέση. Μην το τοποθετήσετε απευθείας στον ήλιο γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσει και να αλλάξουν τα χρώματά του ανά σημεία. Μόλις το χαλί σας στεγνώσει, θα είναι έτοιμο και πεντακάθαρο για να το χρησιμοποιήσετε και πάλι!