Πως να πλύνουμε σωστά τα ρούχα του μωρού μας

πλύνουμε σωστά τα ρούχα

Το πλύσιμο των ρούχων του μωρού έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και χρειάζεται προσοχή. Το βρεφικό δέρμα, ως πιο ευαίσθητο, έχει μειωμένη άμυνα απέναντι στις χημικές ουσίες. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, για να το προστατεύσετε και να μην ερεθιστεί είναι το σωστό πλύσιμο των ρούχων του!

Αναλυτικά, για να κάνετε σωστά τη διαδικασία:

 • Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, όλα τα βρεφικά ρούχα χρειάζονται «αποστείρωση» για να αποφευχθούν τυχόν ερεθισμοί. Οπότε σίγουρα πλύσιμο των ρούχων του μωρού πρέπει να γίνεται στους 60 ή ακόμα στους 90 βαθμούς. Μετά το στέγνωμα, τα καλοσιδερώνετε μέσα έξω, με πολύ ατμό!
 • Πλένετε κάθε καινούργιο ρούχο που αγοράζετε πριν το φορέσει το μωρό σας, όσο καθαρό και φρεσκοπλυμένο κι αν φαίνεται. Επίσης πλένετε τα ρούχα που σας χάρισαν, ακόμα κι αν σας διαβεβαιώνουν ότι είναι πλυμένα!
 • Επειδή τα φορμάκια του νεογέννητου μωρού σας θα είναι 100% βαμβακερά, το πλύσιμό τους πρέπει να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας. Γενικά, ακολουθείτε τις οδηγίες της ετικέτας.
 • Να επιλέγετε προϊόντα καθαρισμού που απευθύνονται σε βρεφικές ηλικίες. Αν είναι να χρησιμοποιήσετε άλλο απορρυπαντικό, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είναι δερματολογικά ελεγμένο. Αν διαπιστώσετε ερεθισμό στο δέρμα του μωρού, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και αλλάξτε προϊόν.
 • Το απορρυπαντικό για παιδικά ρούχα πρέπει να έχει ως βάση το σαπούνι, ενώ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται λευκαντικά.
 • Τους πρώτους έξι μήνες ας μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό, αν δείτε ότι το μωρό σας έχει ευαίσθητο δέρμα, καθώς έχουν καταγραφεί συχνά αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Επειδή ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά προϊόντα, πλύνετε τα βρεφικά ρουχαλάκια σε διαφορετική πλύση από αυτά της υπόλοιπης οικογένειας.
 • Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστή δόση απορρυπαντικού και όχι περισσότερη (μήπως καθαρίσει καλύτερα), καθώς ενδέχεται να μείνουν υπολείμματα στα ρούχα του μωρού.
 • Μετά τους έξι μήνες και αν το παιδί σας δεν δείχνει να έχει δερματικά προβλήματα, μπορείτε να πλένετε και στους 40 βαθμούς, αλλά με διπλό ή τριπλό ξέβγαλμα.
 • Για τους επίμονους λεκέδες, από κρέμες, σάλτσες κ.λ.π, δοκιμάστε πρώτα να πλύνετε το ρούχο τοπικά στο χέρι και χρησιμοποιείστε ένα πρόγραμμα πρόπλυσης. Να ξέρετε ότι ορισμένοι λεκέδες δεν φεύγουν ποτέ από τα βρεφικά-παιδικά ρούχα και θα σας θυμίζουν πάντα τις πρώτες προσπάθειες για να το ταΐσετε ή για να φάει μόνο του!
 • Μετά το σιδέρωμα, πριν βάλουμε τα ρούχα στη ντουλάπα, περιμένουμε να εξαφανιστεί εντελώς η υγρασία.

Προσωπικά, σταμάτησα τη χρήση παιδικών απορρυπαντικών όταν και η κόρη μου έγινε 5 ετών, ενώ ακόμα συνήθως πλένουμε τα ρούχα των παιδιών σε ξεχωριστές πλύσεις, χρησιμοποιώντας, βέβαια, κοινά απορρυπαντικά και μαλακτικά. Γενικά, δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ κανένα ιδιαίτερο δερματικό πρόβλημα και τηρούσαμε πάντα, στο πλαίσιο της λογικής, τους κανόνες και τις συμβουλές της παιδιάτρου μας.