Πώς να βγεις από μια “βαλτωμένη” σχέση

Πώς να βγεις από μια “βαλτωμένη” σχέση
Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας*

Για να διατηρηθεί μία σχέση πολλά χρόνια με αγάπη και ευτυχία είναι κάτι πολύ δύσκολο, καθώς χρειάζεται να το θέλουν και οι δυο σύντροφοι και να συνεισφέρουν ταυτόχρονα σε αυτήν. Τονίζω πως χρειάζονται να είναι και οι δύο εκεί για την σχέση τους, δεν γίνεται να παλεύει μόνο ο ένας και ο άλλος να απολαμβάνει. Κάπου, κάποτε, θα βαλτώσει μία τέτοια σχέση και δεν θα είναι λειτουργική…

Χρειάζεται να ακολουθηθούν κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις για να επιτύχουν τον στόχο της μακρόχρονης και ευτυχισμένης σχέσης. Μία από αυτές είναι η εμπιστοσύνη, η πιο βασική πηγή της αγάπης. Όταν εμπιστεύεσαι τον άλλον, είσαι ο εαυτός σου, δεν ντρέπεσαι να εκδηλωθείς, δεν φοβάσαι να πεις την άποψη σου, νιώθεις αποδοχή και σου δημιουργεί συναισθήματα ενθουσιασμού να «παλεύεις» για την σχέση σου.

Μία επόμενη κίνηση είναι να μην ασκούμε κριτική συνέχεια στον σύντροφο μας από το μικρό και ασήμαντο θέμα μέχρι το πιο σημαντικό. Φυσικά μπορούμε να εκφράσουμε την άποψη μας, να δώσουμε την συμβουλή μας αν μας ζητηθεί αλλά πολύ σημαντικό είναι ο τρόπος που θα εκφραστούμε και οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε. Αγαπάμε τον άλλον για αυτό που είναι γιατί αυτό γνωρίσαμε. Όπως και εμείς θέλουμε να μας αποδέχονται για αυτό που είμαστε και δεν θέλουμε να μας κριτικάρουν, το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μας.

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι να δίνουμε στον σύντροφο μας τον απαιτούμενο προσωπικό χρόνο και χώρο που επιθυμεί και μας έχει ζητηθεί. Δεν είναι ανησυχητικό να υπάρχουν στιγμές μοναχικότητας μέσα στη σχέση, μάλλον κρίνεται και απαραίτητο καθώς πρόκειται για τις στιγμές που θα χρειαστούν για να αποφορτιστούμε από την πίεση της δουλειάς, από κάποια διαφωνία για να δει την κατάσταση πιο ψύχραιμα και από απόσταση. Μην σας πανικοβάλλουν αυτές οι στιγμές. Είναι η καλύτερη ώρα για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να δείτε μία ταινία με την ησυχία σας!

Η επόμενη κίνηση έχει να κάνει με την συγνώμη και την απολογία. Βάλτε στην άκρη τον εγωισμό σας. Σε μία σχέση δεν μπορεί να φταίει μόνο ο ένας και ο άλλος να είναι ολόσωστος. Γιατί όχι να κάνετε και εσείς το πρώτο βήμα κάποιες φορές, θα δείτε ότι μετά όλα είναι πιο εύκολα. Πολύ γρήγορα θα λύσει η παρεξήγηση ή η διαφωνία και σύντομα θα είστε αγκαλιασμένοι να συζητάτε που θα πάτε διακοπές στις άδειες σας.

Τέλος και πολύ σημαντικό, να είστε εκδηλωτικοί με αυτά που νιώθετε. Αγκαλιάστε τον άλλον, φιλήστε τον… η πιο όμορφη εικόνα είναι αυτή του ερωτευμένου ζευγαριού. Κάντε κομπλιμέντα, πείτε «Σε αγαπάω», πότε δεν χορταίνεις να το ακούς!

*Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.