Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να περπατήσει

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να περπατήσει

Μην Περπατάμε τα Μωρά

Από τεσσάρων μηνών τα μωρά προσπαθούν να κινηθούν στο χώρο, και ιδρώνουν πραγματικά ώσπου να το επιτύχουν. Στους 15 μήνες τους, τα περισσότερα έχουν καταφέρει να σταθούν στα πόδια τους και να «αλωνίζουν» μες στο σπίτι. Οι μύες έχουν δυναμώσει, και είναι ικανοί να «σηκώσουν» το βάρος του μωρού. Η ισορροπία είναι το βασικό κλειδί της επιτυχίας. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι πλάι, και σε κάθε ευκαιρία να επαινούν και να επιβραβεύουν τα μωρά άσχετα αν δεν τα καταφέρνουν εξ αρχής.

[babyPostAd]Στάδιο 1: Κάθισμα (4-7 μηνών)

Όταν το μωρό αρχίσει να κάθεται μόνο του, χωρίς τη βοήθειά σας, είναι η πρώτη φάση της απόκτησης κινητικότητας. Το γεγονός αυτό, θα βοηθήσει το μικρό σας να ενισχύσει τους μυς που θα χρειαστεί, όταν μάθει τελικά να στέκεται όρθιο.

Συμβουλή: Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κυλήστε μια μπάλα πίσω και εμπρός ή παίξτε παιχνίδια που θα ενδυναμώνουν τους μικρούς μυς του μωρού σας.

Στάδιο 2: Μπουσούλημα (7-10 μηνών)

Το πιο σημαντικό πράγμα για το μωρό όταν φτάνει στο στάδιο αυτό, είναι η πρακτική να σηκώσει το χέρι και τα πόδια του, την ίδια στιγμή. Θα χρειαστεί αυτές τις δεξιότητες, όταν έρθει η ώρα να περπατήσει.

Συμβουλή: Βοηθήστε να αναπτύξει τις περιοχές αυτές, παροτρύνοντάς το μωρό σας να μπουσουλάει από τη μια πλευρά του δωματίου στην άλλη. Στη συνέχεια, επαινέστε για την κίνησή του.

σημαντικές "πρωτιές"

Στάδιο 3: Τραβώντας προς τα επάνω (8 μηνών)

Καθώς το μωρό γίνεται ισχυρότερο και πιο περίεργο, θα επιδιώξει να έρθει σε όρθια στάση. Τραβώντας είτε κάποιο έπιπλο ή τη μαμά και τον μπαμπά. Τότε θα μπορέσετε να δουλέψετε στην ισορροπία  και την εξοικείωση του μωρού στην όρθια στάση.

Συμβουλή: Να βοηθήσετε το μωρό να τραβήξει τον εαυτό του, κατόπιν δείξτε του πώς να λυγίσει τα γόνατά ώστε να κάτσει ξανά στο πάτωμα. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της πτώσεών του όταν αρχίζει να μαθαίνει να περπατά.

Στάδιο 4: Περπάτημα με Βοήθεια (8-9 μηνών)Καθώς αρχίζει να τραβά τον εαυτό του προς τα πάνω και αποκτά μια σχετική ισορροπία κρατώντας τα χέρια σας, βοηθήστε τον να κάνει μερικά βηματάκια. Αυτό θα του είναι χρήσιμο στην επόμενη φάση του περπατήματος, και θα τον βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση σε αυτά τα πρώτα του βήματα.

Συμβουλή: Πρακτική και πάλι πρακτική! Αυτό είναι το κλειδί για το μωρό σε αυτό το στάδιο. Όσο περισσότερο συνηθίζει να στέκεται στα πόδια του τόσο πιο πιθανό να νιώσει πιο άνετα  στα πρώτα του βήματα.

δεν έχει περπατήσει

Στάδιο 5: «Γραμμή Πλεύσης» (8-9 μηνών)

Στη συνέχεια θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τους τοίχους και τα έπιπλα και να περπατά δίπλα σε αυτά, και με τη βοήθειά τους. Αυτό αναφέρεται ως «Γραμμή Πλεύσης». Καθώς το μωρό γίνεται όλο και πιο κινητικό βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι απολύτως ασφαλές για το μωρό και πως όλα τα έπιπλα είναι κολλημένα στον τοίχο.

Συμβουλή: Ενθαρρύνετε το μωρό να γίνει πιο σίγουρο για τις ικανότητές του. Επίσης βεβαιωθείτε πως υπάρχει ένα μαλακό σημείο «προσγείωσης» σε μια πιθανή πτώση του.

Στάδιο 6: Χωρίς Βοήθεια (9-12 μηνών)

Η ισορροπία είναι βασικό κομμάτι του περπατήματος. Εάν το μωρό μπορέσει να σταθεί και να ισορροπήσει για μερικά δευτερόλεπτα, σύντομα θα αισθανθεί πως μπορεί να προσπαθήσει για ένα επόμενο βήμα.

Συμβουλή: Ενεργοποιήστε την ισορροπία σε ένα παιχνίδι. Καθίστε με το μωρό στο πάτωμα και βοηθήστε το να σηκωθεί. Στη συνέχεια, υπολογίστε πόσο χρόνο μπορεί να σταθεί προτού πέσει. Μετά από κάθε προσπάθεια επαινέστε με ένα φιλί ή ένα «Μπράβο!».

Στάδιο 7: Πρώτα Βήματα (9-12 μηνών)

Τα πρώτα βήματα είναι μια μνημειώδης στιγμή για το μικρό σας . Το περπάτημα σχετίζεται έντονα με την εμπιστοσύνη. Το στοιχείο του επαίνου και της ενθάρρυνσης είναι θα λέγαμε καταλυτικό, όχι μόνο για το περπάτημα, αλλά και τη συνολική διαπαιδαγώγηση του μωρού σας.

Συμβουλή: Συμπαρασταθείτε στα πρώτα του βήματα. Καθίστε στο πάτωμα και καθοδηγήστε το, σιγά-σιγά. Καθώς θα αποκτά ισορροπία, αφήστε το να περπατήσει μόνο του.

perpatoura

Στάδιο 8: Περπάτημα (12-15 μηνών)

Στην αρχή, το μωρό θα παραπατάει και τα βήματά του δεν θα είναι συγχρονισμένα. Συνεχίστε να επαινείται το μωρό στο ξεκίνημά της εξερεύνησης του μικρόκοσμού του.  Έχετε στο νου, πως κάποια μωρά προτιμούν να μπουσουλάνε και μπορεί να μπουσουλάνε/περπατάνε πριν «ορθοποδήσουν» οριστικά.

Συμβουλή: Ενθαρρύνετε το περπάτημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, όταν βάζετε το μωρό να κάτσει, προσπαθήστε να κάθετε με τεντωμένα πόδια, σε όρθια στάση, όχι σε καθιστή θέση.

Πηγή: Flowmagazine.gr