Πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να πλένει τα χέρια του (vid)

Και έφτασε η στιγμή που το μωράκι σας δεν είναι πια… μωρό; Αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί πλέον να κάνει πράγματα μόνο του και ίσως να έφτασε η στιγμή να μάθει να αναπτύσσει βασικές δεξιότητες! Όπως συμβαίνει με ό,τι κάνουμε, πιθανόν να υπάρχει δυσκολία στην αρχή. Αυτό είναι αναμενόμενο. Είναι όμως σημαντικό να μάθει να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες, αυτές που του αναλογούν σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

πλένει τα χέρια του

Οι αξίες της υγείας και της ασφάλειας είναι, θα έλεγα, κοινές και από τις πιο σημαντικές στην κουλτούρα μας και θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να βοηθάμε το παιδί μας να χτίζει δεξιότητές με βάση αυτές τις αξίες.

Πλύσιμο χεριών: Πώς θα μάθει το παιδί

Εμείς, οι μεγάλοι, αντιλαμβανόμαστε την έννοια των μικροβίων και της υγιεινής. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μικρόβια βρίσκονται παντού, μεταφέρονται και με την αφή και ότι όταν μπουν μέσα στον οργανισμό μας μπορεί να γίνουν επιβλαβή για εμάς.

Ένα παιδί 2-3 ετών σπάνια είναι σε θέση να τα αντιληφθεί όλα αυτά και ίσως να μη χρειάζεται σε αυτή την ηλικία. Σημαντικό όμως είναι να το βοηθήσουμε να δημιουργήσει συνήθειες που το προστατεύουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο αυτοματοποιούμε τη διαδικασία.

Η πιο απλή συνήθεια που μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναπτύξει είναι το πλύσιμο των χεριών μετά από δραστηριότητες, όταν επιστρέφει στο σπίτι, αφού πάει στην τουαλέτα και πριν καθίσει για το φαγητό. Τα στάδια αυτής της διαδικασίας είναι…

1Ενημέρωση

Αυτή η “ενημέρωση” θα πρέπει να γίνει σε μια στιγμή ηρεμίας, όπου δεν υπάρχει αναταραχή, δεν βιαζόμαστε να ολοκληρώσουμε κάτι και το παιδί δεν είναι απασχολημένο με κάτι άλλο. Μπορούμε για αρχή να του πούμε ότι “έχουμε να του ανακοινώσουμε κάτι, τώρα που γίνεται μεγάλο παιδί σιγά-σιγά” και ότι μπορεί να φροντίζει τον εαυτό του, όπως κάνουν οι μεγάλοι.

Του εξηγούμε ότι η υγεία μας και η ασφάλειά μας είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που ενδιαφέρουν έναν μεγάλο και ότι βοηθάμε πάααααρα πολύ τον εαυτό μας όταν πλένουμε τα χέρια μας.

2Επίδειξη

Οι δεξιότητες δεν χτίζονται με θεωρία, επομένως πάμε κατευθείαν στο μπάνιο για να του δείξουμε πώς να το κάνει. Χρειάζεται να του δείξουμε πρώτα εμείς πώς το κάνουμε, περιγράφοντας με λόγια τη διαδικασία πλένοντας τα δικά μας χέρια. Μετά, κρατώντας τα δικά του χεράκια το κάνουμε και σε εκείνο.

Βεβαιωνόμαστε ότι βλέπει πώς τρέχει το νερό στα χέρια του, πώς να βάζει σαπούνι, να μετρά ως το 20 τρίβοντας καλά τις παλάμες μεταξύ τους, το πάνω μέρος κάθε παλάμης και ένα-ένα όλα του τα δάχτυλα.

Στο τέλος ευχαριστούμε το παιδί που μας άκουσε και που έκανε αυτό το μεγάλο βήμα για τον εαυτό του. Έχει παρατηρηθεί ότι τις περισσότερες φορές που ευχαριστούμε το παιδί που μας άκουσε… σαν να μαθαίνει πιο γρήγορα!

3Υπενθύμιση

Φυσικά τις πρώτες (πολλές πολλές) φορές θα χρειαστεί να του υπενθυμίσουμε το πότε θα πρέπει να πλένει τα χέρια του, μετά από δραστηριότητες, όταν επιστρέφει στο σπίτι, αφού πάει στην τουαλέτα, πριν καθίσει για το φαγητό κτλ. Θα έρθει όμως κάποια στιγμή που θα του έχει γίνει συνήθεια και θα το αναζητήσει από μόνο του.

4Επανάληψη

Δεν νομίζω να έχει κανένας την προσδοκία από ένα παιδί να ξέρει πώς να κάνει κάτι καλά ενώ του το έχουμε δείξει μόνο μια φορά! Έτσι και με το πλύσιμο των χεριών, θα χρειαστεί να του το δείξουμε πολλές φορές. Ίσως να βοηθήσει αν δείτε μαζί και το παρακάτω βίντεο που δείχνει τη διαδικασία.

Αν δοκιμάσατε την όλη διαδικασία πείτε μας αν τα καταφέρατε, τι σας βοήθησε ή πού χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες.