Πώς πρέπει να φροντίζεις τα πρώτα του δοντάκια;

Πότε θα βγάλει το πρώτο του δόντι; Γιατί έχει τόσα πολλά σάλια; Γιατί βάζει το χέρι στο στόμα και γκρινιάζει; Μήπως βγάζει δόντια; Πώς πρέπει να φροντίζουμε τα πρώτα δόντια του παιδιού; Χαλάνε; Σφραγίζονται; Τι πρέπει να τρώει για να έχει γερά δόντια; Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί!

Πώς βγαίνουν τα δόντια;

Τα δοντάκια των μωρών αρχίζουν να σχηματίζονται ακόμα και όταν είναι μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους. Έτσι όταν γεννιούνται, ήδη έχουν μέσα στα ούλα τους 20 ολόκληρα δοντάκια. Αυτά όμως θα αρχίσουν να φαίνονται μεταξύ του 6ου και 9ου μήνα όταν θα ανατείλει και το πρώτο δοντάκι. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μερικά μωρά γεννιούνται με 1-2 δοντάκια τα οποία αν δεν είναι στερεωμένα πολύ καλά τα αφαιρούμε για να μην τα καταπιούν.

Γενικά, τα 20 δοντάκια θα ανατείλουν σιγά-σιγά μέχρι τα 3 του χρόνια ως εξής:
6-9 μήνες τα δύο μεσαία της κάτω γνάθου
9-10 μήνες τα πάνω δύο μεσαία
10-12 μήνες τα πάνω δύο πλάγια
12-14 μήνες τα δύο κάτω πλάγια
14-18 μήνες πρώτοι γομφίοι (τραπεζίτες)
18-24 μήνες κυνόδοντες (του ματιού)
24-36 μήνες δεύτεροι γομφίοι (τραπεζίτες)

Όταν το μωρό έχει σάλια (σιελόρροια)

Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα, πολύ πριν φανεί το πρώτο δόντι. Ο οργανισμός παράγει σάλια επειδή έχουν βακτηριοκτόνες ιδιότητες αλλά και ελαττώνουν την αίσθηση του πόνου.

Όταν τα ούλα είναι πρησμένα και πονάνε

Λίγο πριν βγάλει τα δόντια, ειδικά τη νύχτα, το μικρό κλαίει, έχει ανησυχία και βάζει το δάχτυλο στο στόμα. Κάντε του απαλό μασάζ με το δάχτυλό σας και μια ειδική αλοιφή για την οδοντοφυΐα, κάντε του μασάζ με την ειδική δαχτυλήθρα από σιλικόνη, δώστε του να βάλει στο στόμα ειδικά αντικείμενα παγωμένα (όχι κατεψυγμένα), κάντε του μασάζ με γάζα βουτηγμένη σε παγωμένο νερό. Μην χρησιμοποιείτε ούζο ή ασπιρίνη! Σε μεγάλο πόνο χορηγούμε αναλγητικό, όπως παρακεταμόλη.

Στοματική υγιεινή

Μόλις βγει το πρώτο δόντι ξεκινάμε τη στοματική καθαριότητα. Στην αρχή με μία γάζα τυλιγμένη στο δάχτυλό σας, τρίβετε κυκλικά το δόντι και την γύρω περιοχή από αυτό, δύο φορές την ημέρα. Σιγά-σιγά, αρχίζετε να χρησιμοπποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα, μέχρι τα 3 πρώτα χρόνια. Μετά τα 3 χρόνια, όταν το παιδί έχει την ικανότητα να μην καταπίνει την οδοντόκρεμα, χρησιμοποιούμε φθοριούχο οδοντόκρεμα που μειώνει την τερηδόνα.

Αν τα πρώτα (νεογιλά) δόντια χαθούν πρόωρα από τερηδονισμό, τα επόμενα, μόνιμα, δόντια φύονται στραβά και υπάρχει πρόβλημα ομιλίας και αισθητικής του προσώπου. Παιδιά με τερηδονισμένα δόντια παρουσιάζουν συνήθως μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό καθώς επηρεάζεται η σωστή διατροφή τους και η γενικότερη ανάπτυξή τους.

Πότε πάμε οδοντίατρο;

Γύρω στα δύο χρόνια γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον παιδοοδοντίατρο. Αν υπάρχει τερηδόνα στα προσωρινά δόντια και το δόντι έχει αρκετό χρόνο ζωής ακόμη τότε θα γίνει σφράγισμα. Η έναρξη φθορίωσης των δοντιών γίνεται μετά τα 3 χρόνια, με μορφή ζελέ που έχουν γεύση φρούτων ή άλλες μορφές χορήγησης, κάθε 6-12 μήνες. Η φθορίωση προστατεύει έως και 40% από την τερηδόνα.

Πρόληψη

Εκτός από τον σωστό καθαρισμό, η αποφυγή γλυκών και αμυλούχων τροφών, αναψυκτικών και πολλών φρουτοχυμών και της “κρυμμένης” ζάχαρης (σουκρόζης, γλυκόζης ή φρουτκόζης) θα προστατεύσει τα δόντια από τερηδόνα. Επίσης τα παιδιά που πίνουν γάλα ή ροφήματα σε μπιμπερό, πριν κοιμηθούν θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους.
Ένα στα τρία παιδιά ενδέχεται να έχει ατύχημα στα δόντια από χτύπημα. Σε περίπτωση σπασίματος, γίνεται αποκατάσταση με ειδικό σμάλτο.

ΠΗΓΗ: tlife.gr