Πως πρέπει να συντηρούνται το τρόφιμα; Φρούτα & λαχανικά

Από τον Νίκο Καφετζόπουλο,Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο

Οι μικροοργανισμοί που μπορούν να αναπτυχθούν στα φρούτα είναι κυρίως μύκητες όπως Penicillium, Rhizopus, Mucor και το E. coli. Στα λαχανικά οι αλλοιώσεις οφείλονται κυρίως στα βακτήρια Erwinia και Pseudomonas, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και οι μικροοργανισμοί Salmonella, Listeriamonocytogenes, Shigella.

 
ΑΓΟΡΑ

– Αγοράζετε φρούτα και λαχανικά χωρίς τραυματισμούς στην εξωτερική τους επιφάνεια, χρωματικές αλλαγές, ξηρό μίσχο, μαλακή υφή και ασυνήθιστο για το είδος σχήμα.

– Προτιμήστε φρούτα με ομαλή και λεία επιφάνεια χωρίς συρρικνωμένη – ζαρωμένη επιδερμίδα, μώλωπες, ξένες ύλες. Προτιμήστε τα φυλλώδη λαχανικά να μην είναι μαραμένα.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

– Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία.

– Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης είναι 5-7οC, σε σκοτεινό μέρος, δηλ. το ψυγείο. Ωστόσο οι πατάτες καλύτερα να διατηρούνται σε σκοτεινό, ξηρό μέρος για να μη φυτρώσουν( πρασινίσουν), και οι μπανάνες σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου για να μην μαυρίζουν.

– Εάν αγοράζετε φρούτα συσκευασμένα σε πλαστική μεμβράνη, ανοίξτε μικρές τρύπες στη μεμβράνη για να μην αναπτυχθούν δυσοσμίες στα προϊόντα, αφού με τον τρόπο αυτό συνεχίζετε με μειωμένο βαθμό ο μεταβολισμός τους. Ακόμα η σκληρή πλαστική βάση, έχει μικρές οπές που συμβάλει στη διαδικασία αυτή.

– Στο ψυγείο τα φρούτα και τα λαχανικά συνεχίζουν να αναπνέουν και να ωριμάζουν και αυτό φαίνεται από τους υδρατμούς που βλέπουμε στις πλαστικές σακούλες που τοποθετούνται τα φρούτα και τα λαχανικά. Για να μην αναπτυχθούν δυσοσμίες και μούχλα στις επιφάνειες των φρούτων και των λαχανικών συστήνετε καλός εξαερισμός του ψυγείου ( ανανέωση αέρα), επιθεώρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα των φρούτων και των λαχανικών και απόρριψη αυτών που εμφανίζουν χρωματικές αλλαγές ή μούχλα.


ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται το 99% των μικροοργανισμών από την επιφάνεια τους, καθώς επίσης και χημικά υπολείμματα και υπολείμματα χώματος.

Κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά μόνο εάν θα τα χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη στιγμή.

Μη τα κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια για να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!

Τα πολύ μεγάλα, με πολύ λεία επιφάνεια και ομοιόμορφη εμφάνιση φρούτα και λαχανικά δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερα, αφού ίσως να είναι προϊόντα που παράχθηκαν με τη χρήση πολλών ορμονών και χημικών σκευασμάτων

babyradio.gr