Πώς θα αλλάξετε την πάνα στο μωρό σας (vid)

Η Γεωργία Λεζέ, Μαία MSc, Σύμβουλος θηλασμού IBCLC και υπεύθυνη του κέντρου Μαιευτικής Φροντίδας All4Baby μας κατευθύνει στις πρώτες μας ημέρες με ένα μωράκι.

Η αλλαγή πάνας είναι μια συχνή ανάγκη που επαναλαμβάνεται 6 με 10 φορές την ημέρα για τους πρώτους 2 μήνες, ενώ με την πάροδο της ηλικίας η συχνότητα μειώνεται. Η αλλαγή της είναι σημαντική όχι μόνο για λόγους υγιεινής αλλά και διάθεσης του μωρού.

Αυτά που χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας είναι:

Η αλλαγή της πάνας καλό είναι να γίνεται συχνά και ιδανικά πριν το φαγητό.

Τα βήματα καθαριότητας του μωρού αν έχετε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό είναι τα παρακάτω:

1. Δείτε στο παρακάτω βίντεο δύο προτεινόμενες λαβές για να κρατάτε το μωράκι στο μπάνιο καθώς πλένετε την ουρογεννητική περιοχή.

2. Ρίξτε χλιαρό νερό στην περιοχή για να ξεβγάλετε τις ακαθαρσίες

3. Χρησιμοποιήστε απαλό αφρόλουτρο για να το σαπουνίσετε.

4. Ξεβγάλτε με νερό και

5. Στεγνώστε καλά το μωρό με μια πετσέτα. Μια πετσέτα χειρός είναι αρκετή.

Τα βήματα αλλαγής της πάνας είναι:

1. Ξαπλώστε το μωρό σε μια αλλαξιέρα με τα πόδια του προς τα εσάς και το κεφάλι του μακρυά σας.

2. Κρατήστε τα πόδια του μωρού με το ένα χέρι και με το άλλο βάλτε την πάνα, ανοιχτή με τα αυτοκόλλητα προς τα πίσω, από κάτω του.

3. Σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, σε αυτή τη θέση που είσαστε μπορείτε να το καθαρίσετε εύκολα με ένα μωρομάντηλο.

Tip: Αν καθαρίζετε το μωρό με μωρομάντηλο προσέξτε να καθαρίζετε από την μπροστινή μεριά προς τα πίσω, δηλαδή με την κίνηση που κάνετε με το χέρι σας να μεταφέρονται οι ακαθαρσίες προς τον ποπό.

4. Είτε με βαμβάκι, είτε μια μια πετσέτα βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι όσο πιο στεγνό γίνεται.

5. Εφαρμόστε λίγη ποσότητα κρέμας αλλαγής πάνας (αντίστοιχη με ένα φουντούκι) σε όλη την περιοχή που μπορεί να μαζεύονται υγρά ή ακαθαρσίες και

6. Κλείστε την πάνα διπλώνοντας το μπροστινό μέρος προς τα έξω και εφαρμόζοντας τα αυτοκόλλητα τόσο σφιχτά ώστε η πάνα να εφαρμόζει επαρκώς αλλά να χωράει να περάσει και ένα δάχτυλο.

Καλή σας επιτυχία:)