Πώς θα γίνει το μωράκι μου όταν μεγαλώσει;

Πώς θα γίνει το μωράκι μου όταν μεγαλώσει;

όταν μεγαλώσει

Πανευτυχής, κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά σου παρατηρείς κάθε λεπτομέρεια του και αναρωτιέσαι: «Πως θα γίνει άραγε όταν μεγαλώσει;»

• Τι χρώμα μάτια θα έχει;
«Μακάρι να πάρει τα γαλάζια μάτια του μπαμπά του» ευχόσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Και όμως ακόμα και αν το νεογέννητο μωράκι σου φαίνεται να έχει ανοιχτόχρωμα ματάκια δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι αυτό θα είναι και το «αληθινό» χρώμα των ματιών του. Και αυτό γιατί το χρώμα των ματιών των παιδιών δεν είναι ποτέ το οριστικό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους καθώς η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού, δεν έχει καθοριστεί απόλυτα με αποτέλεσμα τα περισσότερα νεογέννητα να έχουν συνήθως γκρίζα, γαλάζια ή μπλε ματάκια. Όπως και να έχουν τα πράγματα, δύο γονείς με καστανά μάτια μπορεί να κάνουν ένα παιδί με καταγάλανα μάτια αλλά και το αντίστροφο. Όλα εξαρτώνται από τον συνδυασμό των γονιδίων που θα πάρει το μωρό και από τους δύο γονείς.
Να θυμάστε…
Κατά τους πρώτους έξι μήνες το χρώμα των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος μπορεί να αλλάξει ριζικά, και ειδικά εκείνο των ματιών.

• Πόσο ψηλό θα γίνει;
O τύπος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός για να βρείτε το ελάχιστο ύψος το οποίο αναμένεται να αποκτήσει το παιδί σας βάσει του γενετικού υλικού που έχει κληρονομήσει από τους δύο γονείς του. Φυσικά σε κάθε περίπτωση είναι δυνατόν να υπάρχουν θετικές αλλά και αρνητικές αποκλίσεις στο τελικό ύψος.
Αν είναι αγόρι: Ύψος πατέρα + Ύψος μητέρας: 2 + 6,5 εκατοστά
Αν είναι κορίτσι: Ύψος πατέρα + Ύψος μητέρας: 2 – 6,5 εκατοστά
Ο αριθμός που προκύπτει από τις παραπάνω πράξεις είναι το μέσο γονεϊκό ύψος, δηλαδή ο μέσος όρος του ύψους των γονιών. To ύψος στόχος, δηλαδή το ύψος που αναμένεται να φθάσει το παιδί είναι το μέσο γονεϊκό ύψος ± 9 cm για τα κορίτσια και ± 10 cm για τα αγόρια.

• Θα φοράει γυαλιά;
Οι διαθλαστικές ανωμαλίες δηλαδή η υπερμετρωπία, η μυωπία, ο αστιγματισμός ή ακόμα και ο στραβισμός μπορεί να είναι κληρονομικές. Εκτός και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή ο παιδίατρός σας σας συστήσει να επισκεφτείτε νωρίτερα τον οφθαλμίατρο, να θυμάστε ότι περίπου στην ηλικία των 3 ετών ένα παιδί θα πρέπει να κάνει τον πρώτο του έλεγχο για τυχόν διαθλαστικές ανωμαλίες.

Σε ποιον θα μοιάζει το μωρό;

• Τι χρώμα μαλλιά θα έχει;
Όπως και τα μάτια, έτσι και το χρώμα των μαλλιών είναι γραμμένο στα γονίδιά μας. Παρότι λοιπόν είναι πιθανό δύο γονείς με ξανθά μαλλιά να κάνουν ένα μωράκι επίσης ξανθό, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το μωρό μπορεί να βγει μελαχρινό ή το αντίστροφο (από δύο μελαχρινούς γονείς να βγει ένα πιο ξανθό μωράκι). Πάντως ο γενικός κανόνας είναι ότι συνήθως υπερισχύει το πιο σκούρο χρώμα καθώς αυτό το γονίδιο είναι πιο ισχυρό. Επίσης όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των μαλλιών σίγουρα ο πρώτος χρόνος δεν είναι ενδεικτικός καθώς ακόμα και τα μωράκια που γεννιούνται με πολλά μαλλιά περίπου στους 3 μήνες αρχίζουν να τα χάνουν περνώντας μια πολύ όμορφη «φαλακρή» περίοδο μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν τα καινούργια τους μαλλάκια περίπου στον 6ο μήνα. Περίπου στον χρόνο λοιπόν, που συνήθως γίνεται και το πρώτο τους κούρεμα, είναι πολύ πιθανό να αποχαιρετίσετε για πάντα τις υπέροχες μπούκλες και τις ξανθές ανταύγειες στα μαλλάκια του.
Extra Tip: Για να μαντέψεις περίπου το χρώμα μαλλιών που θα έχει το μωρό σου μεγαλώνοντας κοίτα το χρώμα των φρυδιών του. Τα φρύδια είναι συνήθως 2 τόνους πιο σκούρα από τα μαλλάκια των νεογέννητων οπότε δεδομένου ότι μεγαλώνοντας το χρώμα των μαλλιών τους σκουραίνει το χρώμα των φρυδιών θα είναι περίπου και το χρώμα των μαλλιών του.

• Θα είναι τύπος Α ή τύπος Β;
Το στρες που νιώθουν οι γονείς και ιδιαίτερα η μητέρα τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους, μπορεί να αφήσει αποτυπώματα διαρκείας στο χαρακτήρα τους. Σύμφωνα με τους επικεφαλής καναδικής έρευνας όσο μεγαλύτερο είναι το στρες (κατάθλιψη, οικογενειακό άγχος, οικονομικά προβλήματα κ.α.) των γονιών κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ζωής ενός παιδιού, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει και το ίδιο αγχώδες. Το άγχος πάντως της μητέρας φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το άγχος του πατέρα τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, ενώ το άγχος του πατέρα επηρεάζει κυρίως τα κορίτσια. Η αγχώδης μητέρα που σύμφωνα με τους ψυχολόγος είναι ο χαρακτηριστικός τύπος Α επηρεάζει το παιδί από τη γέννηση και κυρίως όταν είναι νήπιο μεταβιβάζοντας σ’ αυτό το άγχος της. Συχνά λοιπόν ένα παιδί που έχει μαμά τύπο Α εξελίσσεται και αυτό σε τύπο Α, ενώ αν έχει μαμά τύπο Β, που σύμφωνα με τους ειδκούς είναι ένας ήρεμος και αισιόδοξος χαρακτήρας, τότε έχει πολλές πιθανότητες να γίνει και το ίδιο τύπος Β.

Της Φαίης Ευθυμίου, με τη συνεργασία της Χαράς Τζιουβαρά, Παιδίατρος-Νεογνολόγος.

Πηγή: paidimag.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ξέρετε από τι επηρεάζεται το χρώμα ματιών του παιδιού σας;

Ποια χαρακτηριστικά θα κληρονομήσει από εσάς το μωρό σας;