Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς παραμύθια;

paramithi stigmoula

Της Ελένης Μπετεινάκη

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τα παραμύθια; Χωρίς την φαντασία τόσων συγγραφέων, εικονογράφων, γραφιάδων και αφηγητάδων ,πως θα περνούσε η χαρά, οι φόβοι, οι λύπες μα πιο πολύ οι περιπέτειες, η γνώση η λύτρωση, το «ταξίδι », από τον νου και την ψυχή μας;

Παραμύθια για τα σύγχρονα προβλήματα της έλλειψης νερού, της ξηρασίας με άλλα λόγια, της προστασίας της φύσης, της απληστίας, της αχαριστίας, της ομαδικότητας και συνεργασίας . Παραμύθια με παράξενους καβαλάρηδες, βασιλιάδες και πριγκίπισσες , νεράιδες , χορούς και τραγούδια σ το πιο πανέμορφο  Κάστρο της Γης , το Ανθρώπινο Σώμα.

Η στιγμούλα είναι δυνατή!, Μαρίνα Γιώτη, εκδ. Διόπτρα

Ιστορίες και παραμύθια για τον Κύκλο της Ζωής του Νερού έχουν γραφτεί πολλές. Η ιστορία όμως της Στιγμούλας, της μικρής σταγόνας που κι εκείνη ταξίδευε σε λίμνες, βουνά και μεταμορφωνόταν σε σύννεφο, βροχή και υδρατμό έχει μια ιδιαιτερότητα. Τούτη η Σταγόνα είναι πιο παρατηρητική, πιο ευαίσθητη και « ανθρώπινη». Στο καινούριο της ταξίδι βλέπει πως στο μικρό χωριό που έτυχε να επισκεφτεί όλα είναι μαραμένα, βρώμικα και σκονισμένα και τα παιδιά έχουν χάσει το γέλιο τους. Την απορία της και την ανησυχία της λύνει η διαπίστωση πως σε εκείνο το χωριό δεν υπάρχει καθόλου νερό, σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν άφθονο αλλά κανείς δεν το φρόντιζε. Η ασυλλόγιστη σπατάλη και αδιαφορία και η δημιουργία ενός φράγματος που φυλάκιζε όλες τις μικρές Σταγόνες – Στιγμούλες, έφεραν την Λύπη, τη Στεναχώρια  και την Ξηρασία στην περιοχή. Κι όλα αυτά θέλησε να τα γνωρίσει η ίδια και μεταμορφώθηκε σε δάκρυ που κύλησε από τα μάτια ενός μικρού θλιμμένου κοριτσιού της Ζωής. Η Στιγμούλα αν και δάκρυ έδωσε Χαρά στην μικρή Ζωή που θέλησε να τη μοιραστεί με τους φίλους της και τη μητέρα της. Κατάλαβαν όλοι πως ίσως από εκείνη την …Στιγμή όλα θα μπορούν να αλλάξουν. Η μικρή Στιγμούλα λόγω της δυνατής Ζέστης έγινε γρήγορα Υδρατμός και στην επιστροφή της στο Σύννεφο διηγήθηκε την περιπέτεια και την εμπειρία της στις αδερφές της αλλά καμιά δεν την πίστεψε σαν τους είπε πως οι άνθρωποι είχαν αλλάξει και πια δεν θα σπαταλούσαν άδικα το νερό τους. Απογοητευμένη αποφάσισε να βοηθήσει μόνη της τα παιδιά και τους ανθρώπους αλλά ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να ρίξει ένα ολόκληρο φράγμα, μόνη της, αυτή μια τόσο δα σταγονίτσα. Κάποια στιγμή οι αδερφές  της βλέποντας την  αγωνία και τη λαχτάρα της για βοήθεια, τρέχουν μαζί της και ένα μικρό θαύμα γίνεται στο μικρό χωριό. Η χαρά επιστρέφει με το γέλιο στα χείλη όλων των παιδιών που βλέπουν τα νερά να έχουν γεμίσει τον τόπο τους…

Μια ιστορία για την φύση, τα ανθρώπινα έργα, την απληστία, την αχαριστία αλλά και την ελπίδα με την καλοσύνη. Ένα παραμύθι που εκτός από την γνωστή αναφορά στον κύκλο ζωής της σταγόνας ευασθητοποιεί στα θέματα της ξηρασάις  και προστασίας τ

ου πιο πολύτιμου αγαθού για τη ζωή όπως είανι το νερό. Μια ισορία για την δύναμη της ομάδας και της συνεργασάις αλλα΄και της ικανοποίησης που προσφέρει η αλληλεγγλυη και η επίτευξη ενός σκοπού.

Η Μαρία Γιώτη με το ταλέντο της δεν είναι μόνο η συγγραφέας τούου του βιβλίου αλλά η ίδια έχει εικονογραφήσει την ιστορία της. Το βιβλίο συνοδεύεται από μια σειρά αυτοκόλλητων και τη δυνατότητα ηχογραφημένης αφήγησης από τον Κώστα Κρομμύδα με το σύστημα Σάρωσης QR  Code.

Απολαύστε την λοιπόν ακούγοντας την ή διαβάζοντάς  την!

Για παιδιά από 5 χρονών!

Το παραμύθι της Ανάσας, Δήμητρα  Μπουσίου – Γεροστάθη, (Εικ: Νίκος Γιαννόπουλος), εκδ. Ελληνοεκδοτική

Ένα Κάστρο είναι το σώμα μας, γεμάτο πολεμίστρες και φράχτες. Με προστάτη τον λαστιχένιο μανδύα του δέρματος και πολλούς εχθρούς που δε φαίνονται μεν αλλά είναι απίστευτα φαρμακεροί, τοξικοί και επικίνδυνοι. Μικρόβια, μύκητες ακόμα και τα καυσαέρια το απειλούν καθημερινά. Φρουροί του ακοίμητοι είναι το νερό και το σαπούνι για αυτούς που το απειλούν απ’ έξω και οι Λευκοί Καβαλάρηδες στο εσωτερικό του. Βασιλιάς του μοναδικού αυτού κάστρου είναι ο Νους με τις χιλιάδες θυγατέρες του τις Σκέψεις. Κι είναι τόσες πολλές που ακόμα κι ο ίδιος ο πατέρας τους κάποιες φορές δεν τις αναγνωρίζει. Τις άσχημες και αποκρουστικές, όχι στην όψη μα στα φερσίματα, τις έχει κλειδωμένες στα υπόγεια του κάστρου του. Για να μην σπέρνουν παντού αναστάτωση, στεναχώρια και πανικό.

Έμπιστοι και Βοηθοί του βασιλιά Νου είναι η Μνήμη και η Γνώση με χιλιάδες γραμματικούς που ξεδιαλέγουν κάθε είδηση και πληροφορία. Μάγειρας του Κάστρου τρανός είναι το Στομάχι με πολύ σπουδαίους βοηθούς το Έντερο, τη Χολή και το Πάγκρεας. Και μέσα στο Κάστρο καθημερινά ακούγονται ένα σωρό μελωδίες , τραγούδια και μουσικές. Στην μεγάλη σάλα με τις κατακόκκινες κουρτίνες και χαλιά ,την Καρδιά, θα συναντήσει κανείς την πιο σπουδαία ορχήστρα με κάθε είδους όργανο που μπορεί να παίξει οποιοδήποτε τραγούδι ή μελωδία υπάρχει. Κι αν το τραγούδι είναι λυπητερό κι μελωδία θλιμμένη τότε μια βροχή από Δάκρυα θα έρθει μα θα φύγει γρήγορα, σαν αρχίσουν να παίζουν μουσική τα πνευστά ή τα έγχορδα και την λύπη θα διαδεχτεί η χαρά. Μόνο το τύμπανο δεν σταματά ποτέ να παίζει ρυθμικά κάθε στιγμή στο κέντρο της ορχήστρας. Και τότε οι Κόκκινοι Καβαλάρηδες τρέχουν παντού και μοιράζουν απλόχερα τα δώρα τους την Ανάσα και το Οξυγόνο. Κι ακολουθούν οι Γαλάζιοι Καβαλάρηδες που τρέχουν την αντίθετη διαδρομή και μεταφέρουν τα Απόβλητα έξω από το Κάστρο.

Φυσικά σε τούτο το μοναδικό μέρος στον κόσμο ήταν αδύνατον να μην ζει και μια Νεράιδα, που δεν είναι άλλη από την Ανάσα. Όλοι μέσα σ΄αυτό ζουν από την Πνοή, το Χάδι και το Φύσημά της. Μόνο ο φοβερός Καπνός μπορεί να την καταστρέψει .Αυτός ο ύπουλος εχθρός με τη θυγατέρα του την Νικοτίνη που συχνά ξεγελούν τις κόρες του βασιλιά, ακόμη και τον ίδιο και όλα μέσα στο κάστρο αλλάζουν. Μια είναι η λύση και μόνο η πιο Λογική κόρη του Βασιλιά Νου την έχει …

Ένα παραμύθι με αστέρευτη φαντασία. Ένα παραμύθι που με την υπέροχη γραφή της Δήμητρας Μπουσίου , δίνει στα παιδιά να καταλάβουν τις λειτουργίες του σώματος, και τους εχθρούς της υγείας. Τρόποι και λύσεις αντιμετώπισης τους με πρωταγωνιστικό ρόλο την αποφυγή του Καπνού από τη Ζωή και την καλλιέργεια της υπευθυνότητας  για την υιοθέτηση συνηθειών για υγιεινή διατροφή, άσκηση συχνή και αποφυγή του καπνίσματος. Ζωντανή και παραστατική εικονογράφηση από τον Νίκο Γιαννόπουλο.

Ένα παραμύθι που αξίζει να υπάρχει σε όλες τις σχολικές και οικιακές βιβλιοθήκες.

Βιβλίο εργαλείο για νηπιαγωγούς, δασκάλους και γονείς που συνοδεύεται από ένα υπέροχο επιτραπέζιο παιχνίδι (Το Κάστρο του Βασιλιά Νου) και φυλλάδιο με προτάσεις για δραστηριότητες στο σχολείο ή στο σπίτι.

Για παιδιά από 6 χρονών!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

zhtunteanagnostes.blogspot.gr