Πώς θα κόψει την πάνα; Οι δικές σας απορίες και οι συμβουλές των ειδικών

Πώς θα κόψει την πάνα; Οι δικές σας απορίες και οι συμβουλές των ειδικών

Το παιδί πλησιάζει τα 3 και θέλεις από το Σεπτέμβρη να μπει σε παιδικό σταθμό. Απαραίτητη προϋπόθεση; Να μη φοράει πάνα! Για να καταφέρεις, ωστόσο, να κόψει την πάνα το μικρό σου, πρέπει να έχεις χρόνο στη διάθεσή σου, κάτι που δεν συμβαίνει όταν δουλεύεις full time και στη συνέχεια είσαι μαμά και νοικοκυρά full time! Ωστόσο, οι διακοπές πλησιάζουν! Θα έχετε πολύτιμο χρόνο οι τρεις σας! Ευκαιρία να το εκμεταλλευτείτε για να καταφέρετε να βγάλει την πάνα! Ήδη έχεις ξεκινήσει τα… εισαγωγικά, ήδη έχεις αγοράσει το γιογιό και ήδη το έχεις χρησιμοποιήσει κάποιες φορές. Αλλά για να κόψει τελείως την πάνα το παιδί, χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια και από τις δυο πλευρές… Και μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί έχει τους ρυθμούς του…

[babyPostAd]Αναρωτιέσαι αν είναι έτοιμο

Η γνώμη του παιδίατρου

Αν το παιδί είναι ικανό να ανεβοκατέβει σκάλες, αυτό σημαίνει ότι το νευρο-μυικό σύστημα του κάτω μέρους του σώματός του είναι επαρκώς ανεπτυγμένο, ώστε να μπορεί να κόψει την πάνα. Αυτό άλλωστε γίνεται γύρω στα 2. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, πρέπει και το ίδιο να το θέλει κι όχι να αισθάνεται ότι σας κάνει το χατίρι. Οπότε υπομονή και όχι πίεση

Η γνώμη του ψυχιάτρου

Βέβαια για να καταφέρει ένα παιδί να ξεφορτωθεί την πάνα, χρειάζεται να έχει αναπτύξει σε ένα καλό βαθμό και την επικοινωνία.  Πρέπει να συνειδητοποιεί κιόλας τι του συμβαίνει και να είναι ικανό να σας το πει. Ερωτήσεις του τύπου «Έχεις κάνει κακά στην πάνα”, «Σε ενοχλούν τα κακά” μπορεί να το βοηθήσουν να εκφραστεί καλύτερα. Φυσικά αν είναι σε φάση πλήρους άρνησης των πάντων, θα δυσκολευτείτε!

Κάθεται με τις ώρες στο γιογιό χωρίς να κάνει τίποτα

Η γνώμη του παιδίατρου

Αν το παιδί δεν θέλει να κάνει την ανάγκη του στο γιογιό ή δεν έχει ακόμα να κάνει κάτι, δεν χρειάζεται ούτε να το πιέζεις αλλά ούτε και να συνδέσει την τουαλέτα με… παιχνίδι! Αν περάσουν 5 λεπτά πάνω στο γιογιό χωρίς αποτέλεσμα, τότε ξαναδοκιμάζει αργότερα. Παράλληλα, το γιογιό το τοποθετούμε στην τουαλέτα, όχι μέσα στο σαλόνι! Το παιδί δεν είναι αξιοθέατο! Πρέπει να κατανοήσει εξ αρχής ότι την ανάγκη μας την κάνουμε σε συγκεκριμένο μέρος και όχι όπου θέλουμε!

Η γιαγιά του υποσχέθηκε δώρο αν κάνει κακά στο γιογιό

Η γνώμη του ψυχιάτρου

Το να προσφέρεις… ανταλλάγματα στο παιδί, δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Το να δίνεις κίνητρα όμως είναι καλό! Υπάρχουν παιδιά που δεν ταλαιπωρούνται ούτε ταλαιπωρούν καθόλου κατά τη μετάβαση, γιατί το βλέπουν σαν ένα βήμα ότι μεγαλώνουν! Άλλα πάλι δεν βρίσκουν κανένα όφελος στο να βγάλουν την πάνα. Αντιθέτως σκέφτονται ότι θα χάσουν την προσοχή και τα χάδια των δικών τους όταν τα άλλαζαν. Οπότε αντιδρούν! Σε αυτά τα παιδιά χρειάζεται ένα… σπρωξιματάκι! Όχι δώρο, αλλά κίνητρο! Και κυρίως συναισθηματικό! «Αν καταφέρεις να κάνεις τσίσα στο γιογιό κι όχι στην πάνα, θα παίξουμε το παιχνίδι που σου αρέσει”! Επίσης είναι καλό σε κάθε του μικρό βηματάκι να αισθάνεται πόσο το στηρίζετε και πόσο περήφανοι είστε για εκείνο!

Μήπως δεν θα του φτάσει ο χρόνος των διακοπών για να συνηθίσει;

Η γνώμη του παιδίατρου

Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Όλα τα θηλαστικά το κάνουν. Ωστόσο, το παιδί σας μπορεί να θέλει ακόμα να κρατήσει θερμό το ενδιαφέρον σας, οπότε να καθυστερεί να… εγκλιματιστεί στα νέα δεδομένα! Αν το πιέσετε, λόγω μειωμένου χρόνου, ενδέχεται να το στρεσάρετε και να το φοβίσετε. Οπότε δώστε του χρόνο και όλα θα πάνε κατ’ευχήν!

Η γνώμη του ψυχιάτρου

Δεν είναι καθόλου απίθανο ένα παιδί που έβγαλε την πάνα στις διακοπές να… ξανακυλήσει με το που ανοίγει το σχολείο! Άγχος, στρες μπορούν να διαταράξουν το σώστημά του. Μιλήστε με τις δασκάλες, εξηγήστε τους. Εκείνες είναι συνηθισμένες σε… ατυχήματα του πρώτου καιρού!

Έχω την εντύπωση ότι δεν κάνει καμία προσπάθεια! Και χάνω την υπομονή μου!

Η γνώμη του ψυχιάτρου.

Τα πρώτα «ατυχήματα” κάνουν την εμφάνισή τους και αυτό είναι απολύτως φυσικό. Από κάθε ατύχημα, μπορεί να μάθει τι δεν έκανε σωστά και να το επαναλάβει με καλύτερο τρόπο. Όταν όμως τα ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, πρέπει ο γονέας να αναρρωτηθεί τι συμβαίνει…

Η γνώμη του παιδίατρου

Προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Πολλοί γονείς παροτρύνουν το παιδί τους να κόψει την πάνα γιατί έτσι «θα γίνει ένας μεγάλος”. Αυτό δεν είναι κίνητρο. Τα παιδιά που δε θέλουν να κόψουν την πάνα, δεν θέλουν να γίνουν μεγάλοι. Θέλουν να παραμένουν παιδιά, στο επίκεντρο της προσοχής! Η καθαριότητα είναι βήμα προς την αυτονομία. Κατακτιέται από τα κορίτσια γύρω στους 24 μήνες και από τα αγόρια γύρω στους 27.

Δε θέλει να αδειάζουμε το γιογιό!

Η γνώμη του παιδίατρου:

Εξηγήστε του ότι αυτά που έχει μέσα το γιογιό είναι πιπί και κακά και ουσιαστικά πρέπει να τα πετάξουμε. Σχετικά με τα τσίσα, μπορείτε να εξηγήσετε ότι είναι νερό από το πλύσιμο του σώματος και είναι βρώμικο, άρα πρέπει να το πετάξουμε.

Η γνώμη του ψυχίατρου

Προσπαθήστε να του εξηγήσετε λίγο πώς δουλεύει ο οργανισμός του. Παίξτε λίγο με τα αυτοκίνητα που φορτώνουν και ξεφορτώνουν. Κάντε το εικόνα για να μπορέσει να το καταλάβει και να το συνειδητοποιήσει. Μέχρι τώρα με τις πάνες, πίστευε ίσως ότι οι πάνες ήταν μέρος του σώματός του. Οπότε το να πετάτε τα κακά είναι σαν να πετάτε μέρος του εαυτού του!

Πέρασαν 15 μέρες και δεν τα έχει ακόμα καταφέρει

Η γνώμη του παιδίατρου

15 μέρες είναι υπερ-αρκετές για να καταφέρει το παιδί να βγάλει την πάνα και να συνηθίσει να είναι… καθαρό. Αν δεν ήταν έτοιμο εξ αρχής, αν το ξεκινήσατε πολύ νωρίς, τότε όντως μπορεί να του δημιουργήσετε άγχος και όλο αυτό να του γίνει εφιάλτης! Καλό είναι να το προσπαθήσετε αργότερα!

Η γνώμη του ψυχίατρου

Μη διστάσετε τα πισωγυρίσματα αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνει, αρκεί να ναι και εκείνο σύμφωνο. Μιλήστε του: «Βλέπω ότι σου είναι δύσκολο. Μάλλον ήταν πολύ νωρίς για σένα! Θέλεις να ξαναβάλεις την πάνα και να προσπαθήσουμε σε καμιά δεκαριά μέρες”;

Ξέχασα να του βάλω πάνα το βράδυ και δεν βράχηκε

Η γνώμη του ψυχιάτρου

Η καθαριότητα της νύχτας παίρνει λίγο παραπάνω καιρό (κανένα δίμηνο), έπειτα από την καθαριότητα της μέρας. Προτού αφαιρέσετε εντελώς την πάνα της νύχτας, βεβαιωθείτε ότι δεν την έβρεξε για πολλές συνεχόμενες νύχτες!

Η γνώμη του παιδίατρου

Κάποια παιδιά με το που θα βγάλουν την πάνα, δεν θέλουν να την ξαναβάλουν ούτε την ημέρα ούτε και τη νύχτα. Μην ασκείτε καμία πίεση στα παιδιά σας και προσπαθήστε να τα ενθαρρύνετε με φράσεις του τύπου «είμαι περήφανος” για σένα κι όχι «είσαι μεγάλος τώρα”.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες  από parents.fr

Πηγή:boro.gr