Πώς θα κόψει τις «κακές» συνήθειες
Τα μικρά παιδιά είναι πλάσματα της συνήθειας. Θέλουν να γίνονται τα πράγματα με ένα δικό τους πολύ συγκεκριμένο τρόπο και είναι δύσκολο να αλλάξουν τη ρουτίνα τους. Για αυτό και το πιο πιθανό είναι ότι αν προσπαθήσετε να κάνετε το μικρό σας να σταματήσει να σκαλίζει τη μύτη του ή να μασάει τα μαλλιά του, θα συναντήσετε δυσκολίες. Διαβάστε μερικές προτάσεις για το πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να κόψει κάποιες από τις λεγόμενες «κακές» συνήθειες. Και να θυμάστε ότι αφενός οι περισσότερες από αυτές σταματούν μετά από λίγο καιρό και αφετέρου οι φωνές και τα μαλώματα είναι πιθανότερο να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα για αυτό καλύτερα να τα αποφύγετε.
[babyPostAd]Πιπιλάει το δάχτυλό του
Μπορεί να είναι κουρασμένο ή αγχωμένο και το να βάζει το δάχτυλό του στο στόμα το βοηθά να χαλαρώσει, να ηρεμήσει ή να παρηγορηθεί. Το δάχτυλό του είναι πάντα εκεί όταν το «χρειάζεται». Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να το κάνουν περίπου στα 3 τους χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το να το μαλώνετε με φράσεις όπως «μόνο τα μωρά πιπιλούν το δάχτυλό τους» μπορεί να ενισχύσει το άγχος που το σπρώχνει εξαρχής στο πιπίλισμα. Αν ανησυχείτε ότι το κάνει συνέχεια και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των δοντιών ή της ομιλίας του, προσπαθήστε να κρατάτε τα χέρια ή και το στόμα του απασχολημένα με δραστηριότητες, δείξτε του πώς να κάνει το χέρι του γροθιά όταν αισθάνεται την ανάγκη να βάλει το δάχτυλο στο στόμα και επαινέστε το όταν καταφέρνει να συγκρατηθεί.
Στριφογυρίζει ή μασάει τα μαλλιά του
Συνήθως το κάνει για τους ίδιους λόγους που πιπιλάει και το δάχτυλό του, δηλαδή να χαλαρώσει και να διαχειριστεί το άγχος του. Η αντιμετώπισή από τη μεριά σας πρέπει να είναι ανάλογη. Αποφύγετε να επιμείνετε να σταματήσει, να το μαλώνετε ή να του γκρινιάζετε όταν συνεχίζει να το κάνει. Φροντίστε να κάνει πράγματα που το βοηθούν να εκτονώνει το στρες και την ενέργειά του, όπως τρέξιμο, παιχνίδια με μπάλα, ποδήλατο. Επίσης βοηθούν πολύ και οι χαλαρωτικές ρουτίνες, όπως το να ακούει απαλή μουσική ή να διαβάζετε μαζί ένα παραμύθι.
Κοπανάει το κεφάλι του
Έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι του, το έχετε καληνυχτίσει και ενώ δείχνει έτοιμο να κοιμηθεί, ακούτε ένα συνεχόμενο χτύπο από το δωμάτιό του. Είναι ο ήχος του κεφαλιού του καθώς το χτυπάει επαναλαμβανόμενα στον τοίχο ή στα κάγκελα της κούνιας και του κρεβατιού του μέχρι να κοιμηθεί. Είναι από τις συνήθειες που προβληματίζουν περισσότερο τους γονείς, αφού ανησυχούν μήπως τραυματιστεί. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε ότι το παιδί έχει αρκετές ευκαιρίες να εκτονώσει την ενέργειά του και να κουραστεί στη διάρκεια της ημέρας, με παιχνίδι ή άλλες δραστηριότητες. Όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, φροντίστε να «κατεβάζει» ταχύτητα ακολουθώντας μία ήρεμη και χαλαρωτική ρουτίνα, π.χ. μπάνιο και παραμύθι. Σιγουρευτείτε ότι δεν πέφτει για ύπνο πολύ νωρίς ή πολύ αργά, πρέπει να νυστάζει αλλά να μην είναι εξαντλημένο γιατί τότε μπορεί να έχει υπερένταση και να δυσκολευτεί να κοιμηθεί. Αν συνεχίζει να το κάνει συνέχεια μετά την ηλικία των 3-4 ή να χτυπάει το κεφάλι του σε σημείο που να τραυματίζεται, θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Σκαλίζει τη μύτη του
Συνήθως το κάνει από ανία, άγχος ή από απλή περιέργεια για το περιεχόμενο της μύτης του! Δεν αποκλείεται, όμως, να το κάνει γιατί έχει αλλεργίες και το ενοχλεί η μύτη του. Αν και είναι μία μάλλον «βρώμική» συνήθεια, αποφύγετε τις επικρίσεις και το μάλωμα. Το πιο πιθανό είναι ότι κοντά στην ηλικία των 5, οπότε τα παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το τι λένε οι άλλοι, θα σταματήσει από μόνο του να το κάνει, τουλάχιστον εκτός σπιτιού. Εν τω μεταξύ, επικεντρωθείτε σε δραστηριότητες που κρατούν απασχολημένα τα χέρια του και μιλήστε με τον παιδίατρό σας αν σκέφτεστε ότι μπορεί να το ταλαιπωρεί κάποια αλλεργία. Αν η συνήθειά του έχει ως αποτέλεσμα να ματώνει η μύτη του, εξηγήστε του ότι της κάνει κακό και ότι μπορεί να ζητήσει τη βοήθειά σας ή να χρησιμοποιήσει χαρτομάντιλο για να την καθαρίσει.
Τρώει τα νύχια του
Ανία και άγχος είναι οι βασικότερες αιτίες και αυτής της «κακιάς» συνήθειας των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Βοηθήστε το παιδί να διαχειριστεί το άγχος του με πολλές φυσικές δραστηριότητες αλλά και στιγμές χαλάρωσης με ζωγραφική και βιβλία. Μπορείτε ακόμα να το «δυσκολέψετε» λίγο, διατηρώντας τα νύχια του κοντά. Κυρίως, όμως, δώστε του απλόχερα προσοχή και τρυφερότητα για να πολεμήσετε το άγχος που μπορεί να του προκαλούν σημαντικές αλλαγές στη ζωή του, όπως ένα καινούριο μωρό, η αλλαγή σχολείου ή το διαζύγιο.
Πηγή:whattoexpect.com
Το διαβάσαμε στο:childit.gr