Όσο μεγαλώνει ένα παιδί μαθαίνει συνεχώς καινούρια πράγματα που του είναι χρήσιμα για τη ζωή του. Ένα από αυτά είναι να τρώει με μαχαίρι και με πηρούνι, εγκαταλείποντας έτσι σιγά σιγά το τάισμα και περνώντας σε ένα νέο τρόπο σίτισης! Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική για την καθημερινότητά του, καθώς αφορά μια από τις πιο ζωτικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα πολλές φορές μέσα στην ημέρα.
Πώς θα περάσεις ομαλά από το τάισμα στο μαχαίρι και στο πηρούνι;
Πρέπει να ξεκνήσεις με μερικά απλά βήματα.
Να δίνεις δηλαδή στο παιδί το πηρούνι ή το κουτάλι, ώστε να αρχίζει να εξοικειώνεται με το πώς θα το πιάνει και να δοκιμάζει τις δεξιότητές του. Στην αρχή δε χρειάζεται να είναι φορτωμένο με γενναία ποσότητα φαγητού, αφού είναι βέβαιο ότι θα γίνει κάποιο ατύχημα και θα βρεθεί το φαγητό στο πάτωμα!
Προσπάθησε να δείχνεις στο παιδί σου παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο μαζεύεις το φαγητό και το βάζεις στο στόμα σου, ώστε να ενεργοποιήσεις τη μιμητική του ικανότητα, που είναι έτσι και αλλιώς πολύ έντονη σε αυτή την ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο θα δεις πολύ γρήγορα πως ακολουθεί τις κινήσεις σου και πως αυτό που του έδειξες το μιμείται πολύ καλά.
Χρησιμοποίησε ένα παιδικό πηρούνι με στρογγυλεμένες άκρες για να μη τραυματίζεται και άφησέ το να πειραματιστεί. Είναι βέβαιο ότι θα βρει τον τρόπο. Φυσικά, το να του εξηγήσεις και με λόγια το πώς το χρησιμοποιούμε είναι μια συμπληρωματική τακτική, ακόμα και αν έχεις ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία σχετικά νωρίς και δεν καταλαβαίνει ακριβώς αυτά που του λες! Αυτό δεν πρέπει να στέκεται ποτέ εμπόδιο όταν μιλάμε για παιδιά που ρουφούν τη γνώση σα σφουγγάρι.
Μόλις μάθει να χρησιμοποιεί το πηρούνι και το κουτάλι, θα έρθει και η σειρά του μαχαιριού.
Η διαδικασία αυτή είναι πιο πολύπλοκη, αλλά θα δεις πως και αυτή θα του γίνει κτήμα πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμένεις. Πάλι με ένα ειδικό παιδικό μαχαίρι πρέπει να αρχίζεις να κάνεις τις πρώτες προσπάθειες, μόνο που εδώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι επειδή θα είναι μεγαλύτερο σε ηλικία θα είναι και πιο εύκολο να του εξηγήσεις. Βήμα βήμα αναπράστησε τη διαδικασία και εξήγησέ του τι πρέπει να κάνει.
Πιάσε του τα χεράκια για να το βοηθήσεις να καθοδηγηθεί προς τη σωστή κίνηση και επιβράβευσέ το όταν τα καταφέρει. Μην ξεχνάς να τονίζεις και αυτά που δεν πρέπει να κάνει, για να μαθαίνει από νωρίς και τους κινδύνους που έχουν αυτά τα καθημερινής χρήσης αντικείμενα.