Πώς θα μάθεις στο παιδί σου ότι το κινητό σου δεν είναι παιχνίδι!

Από την Ιωάννα Μίχαλου-dearmom.gr

Η αλήθεια είναι ότι σε έχει βγάλει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση όταν θες να απασχολήσεις το παιδί σου για λίγη ώρα, με αποτέλεσμα να έχει βρει μεγάλο ενδιαφέρον στο κινητό σου τηλέφωνο. Είναι όντως μια συσκευή που μπορεί να κάνει τα πάντα, ακόμα και να κρατήσει ένα νήπιο απασχολημένο για μισή ώρα, όταν πραγματικά το έχεις ανάγκη! Παρόλ’ αυτά, η ευκολία που προσφέρει μπορεί να κάνει το παιδί να αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κινητό σου τηλέφωνο και από  χρήσιμο εργαλείο για την καθημερινότητα και τη δουλειά σου, να γίνει στα χέρια του παιδιού- ακόμα και όταν δεν είσαι μπροστά- συναρπαστικό παιχνίδι! Τι να κάνεις γι’ αυτό;

Αρχικά, θα πρέπει να περιορίσεις σημαντικά τις φορές που το κινητό σου εμφανίζεται ως σανίδα σωτηρίας και να ανακαλύψεις άλλους τρόπους για να του κινείς το ενδιαφέρον και να το ησυχάζεις. Όσο πιο συχνά του δίνεις το κινητό σου για να παίζει, τόσο πιο πολύ θα του εντυπωθεί η αντίληψη ότι είναι ένα από τα παιχνίδια του και θα δυσκολευτείς ακόμη περισσότερο να αλλάξεις αυτή την κατάσταση.

Προσπάθησε, λοιπόν, να του δώσεις αφορμή να ασχοληθεί με κάτι άλλο και κατά προτίμηση όχι ηλεκτρονική συσκευή. Ένα βιβλίο ζωγραφικής ή ένα παιχνίδι με χρώματα είναι πολύ ενδιαφέρον, κρατώντας λίγο την τεχνολογία μακριά. Παράλληλα, όταν το παιδί ζητήσει το κινητό ή το δεις να παίζει με αυτό, καλό είναι να του κάνεις μια κουβέντα σχετικά με τον αρχικό σκοπό αυτής της συσκευής.

Εξήγησέ του ότι αυτό είναι το τηλέφωνό σου και πως ο λόγος ύπαρξής του είναι να μπορείς να παίρνεις τηλέφωνο το μπαμπά όταν δεν είναι μαζί σου και να μιλάς με άλλους ανθρώπους από την οικογένεια ή το γραφείο. Πρέπει να επιμείνεις στο να μην το παίρνει χωρίς την άδειά σου γιατί αφορά και τη δουλειά σου. Μην του περιορίσεις τελείως τις πιθανότητες να παίξει, ειδικά αν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που του αρέσει πολύ, αλλά πες του ότι θα μπορεί να το κάνει μόνο όταν το αφήσεις εσύ και τα Σαββατοκύριακα που δε θα περιμένεις τηλέφωνο από τη δουλειά σου.

Το να έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί, αλλά περιορισμένα και τις ημέρες που χαλαρώνετε είναι πολύ σημαντικό για τους κανόνες του σπιτιού. Τέλος, προσπάθησε να περιορίσεις και εσύ την ύπαρξη του κινητού στη ζωή σου, ώστε να μην είναι συνεχώς μπροστά του. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους σας.

Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε …Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας.