Υπάρχουν σπίτια που επικρατεί μονίμως ένταση μεταξύ γονιών και παιδιών και άλλα που υπάρχει καλύτερη συνεννόηση και οι εντάσεις εκλείπουν.
Άραγε τι μπορείτε να κάνετε για να ισχύσει η δεύτερη περίπτωση;
- Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι οι φωνές και οι τσακωμοί δεν ωφελούν στο παραμικρό. Οι συχνές εντάσεις μόνο το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορούν να φέρουν.
- Όταν, αντί να επιδιώκετε μια ήρεμη λύση ενός προβλήματος με το παιδί, αφήνετε τον εαυτό σας ελεύθερο να ξεσπάει την ένταση που νιώθετε και το παιδί με τη σειρά του θα μάθει να ακολουθεί το δικό σας παράδειγμα-εντός και εκτός σπιτιού…
- Δε θα πρέπει να σας ενδιαφέρει να λυθεί όπως-όπως ένα πρόβλημα, αλλά με ορθολογικό και παιδαγωγικά ορθό τρόπο. Και δεν υπάρχει καλύτερος από την ήρεμη συζήτηση με το μικρό σας.
- Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σας. Το να δείξετε αυτοέλεγχο δεν είναι απλό πράγμα και απαιτείται συστηματική προσπάθεια, όμως πρέπει να πάρετε το συντομότερο τη μεγάλη απόφαση και να βάλετε στόχο για το καλύτερο. Είναι σίγουρο πως κάτι καλύτερο θα καταφέρετε σε σχέση με τώρα που υπάρχουν συχνές εντάσεις.
- Πρέπει επίσης να εμπεδώσετε ότι το να μειωθούν οι εντάσεις με το παιδί είναι ωφέλιμο και για εσάς. Υπάρχει καλύτερο από το να νιώθετε ήρεμη μέσα σας και βέβαια να επικρατεί ήρεμη ατμόσφαιρα στο σπίτι;
- Βρείτε κάτι που θα σας βοηθήσει να δείξετε αυτοσυγκράτηση τη στιγμή που είσαστε έτομη να «εκραγείτε». Να φύγει για λίγο το μυαλό σας για να πάρετε τον απαραίτητο χρόνο και να μην πείτε όσα σας βγαίνουν αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή.
- Τέλος, αν βλέπετε στον ορίζοντα τσακωμό, αναβάλλετε για πιο μετά τη συζήτηση με το παιδί που θα είσαστε ήρεμοι και οι δύο. Γιατί αν την ξεκινήσετε εκείνη τη στιγμή, η κατάληξη δε θα είναι καλή!