Πώς το βάρος μιας γυναίκας σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Οι πολυκυστικές ωοθήκες ή καλύτερα το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών απασχολεί σήμερα πάρα πολλές γυναίκες. Είτε επειδή το έχουν είτε επειδή φοβούνται μήπως το έχουν ή το αποκτήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον
Στα αίτια του συνδρόμου αυτού, συγκαταλέγονται τόσο η γενετική προδιάθεση, όσο και η επίδραση διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι και το υψηλό σωματικό βάρος.
[babyPostAd]Γνωρίζουμε σήμερα πως για την εξέλιξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, τεράστιο ρόλο παίζει η παχυσαρκία. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο σύνδρομο, εμφανίζουν υψηλή συγκέντρωση λίπους στη κοιλιά, τη λεγόμενη αντρικού τύπου παχυσαρκία. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι η απώλεια βάρους είναι προαπαιτούμενη, με συχνό αποτέλεσμα μάλιστα την αποκατάσταση της ωορρηξίας και την ομαλοποίηση της περιόδου.
Ποσοτικά για να χαθεί βάρος θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνονται να είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνονται, με ταυτόχρονη ενίσχυση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.
Ποιοτικά, λόγω του ότι πολλές φορές υπάρχει και αντίσταση στην ινσουλίνη και προδιάθεση για υψηλό σάκχαρο αίματος, η διατροφή μίας γυναίκας με πολυκυστικές ωοθήκες θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα, που ουσιαστικά επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση, όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη σε όλες της τις μορφές, κ.α.
Μαζί με την όποια φαρμακευτική αγωγή έχει συνταχθεί από τον ειδικό ιατρό, συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 ή ψευδάργυρο, φαίνεται πως μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο θετικό ρόλο για την γυναίκα, αλλά επίσης θα πρέπει να συστήνονται με σωστή αξιολόγηση ιστορικού, συμπτωματολογίας και διατροφικών συνηθειών και πάντα από τον ειδικό.
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλές γυναίκες, δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να δείχνει ότι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες δεν μπορούν να χάσουν βάρος.
Θα λέγαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκεκριμένη άποψη λειτουργεί περισσότερο ως άλλοθι παρά ως πραγματικότητα.
Πηγή:neadiatrofis.gr