Πόσα κιλά πρέπει να πάρετε στην εγκυμοσύνη ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος

Πόσα κιλά πρέπει να πάρετε στην εγκυμοσύνη ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος

Τα λεγόμενα «κιλά της εγκυμοσύνης» αποτελούν συνήθως μια όχι και τόσο ευχάριστη σκέψη για τις μέλλουσες μαμάδες, οι οποίες συχνά αγχώνονται για το πόσο θα αυξηθεί η ένδειξη της ζυγαριάς τους, αλλά και για το πως θα επανέλθουν μετά τον τοκετό.

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία, η οποία όμως θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο εύρος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών και προβλημάτων για τη μητέρα και το έμβρυο.

Η επιθυμητή πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 12 κιλά και περιλαμβάνει το βάρος του εμβρύου, του αμνιακού υγρού και του πλακούντα, καθώς επίσης την αύξηση του μεγέθους της μήτρας, του όγκου του πλάσματος και των μαστών λόγω της προετοιμασίας για το θηλασμό και την εναπόθεση λίπους και πρωτεΐνών στο σώμα της μητέρας.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η επιθυμητή πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το βάρος της μητέρας πριν από τη σύλληψη. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο το χαμηλό όσο και το υπερβάλλον σωματικό βάρος της μητέρας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και συνεπώς θα πρέπει η αύξηση του βάρους να τροποποιείται αναλόγως.

Ο μεγάλος κίνδυνος που κρύβουν τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης

Η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους, με βάση το δείκτη μάζας σώματος της μητέρας, παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:

Δείκτης μάζας σώματος μητέρας πριν την εγκυμοσύνη (kg/m2)
Συνιστώμενη συνολική αύξηση του βάρους (kg)
Συνιστώμενη μέση αύξηση του βάρους κατά το 2ο & 3ο τρίμηνο (kg)
<18,5
Ελλειποβαρής
12,5 – 18,0
0,5/εβδ.
18,5 – 24,9
Φυσιολογικό βάρος
11,5 – 16,0
0,4/ εβδ.
25,0 – 29,9
Υπέρβαρη
7,0 – 11,5
0,3/ εβδ.
>30,0
Παχύσαρκη
5,0 – 9,0
0,2/ εβδ.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του βάρους πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου της κύησης, ενώ κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης η πρόσληψη βάρους δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 4-5 kg. Γενικά, μικρότερη αύξηση βάρους από τη συνιστώμενη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή γέννηση βρέφους με χαμηλό σωματικό βάρος. Από την άλλη, αύξηση του βάρους πέραν από το συνιστώμενο εύρος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης και η υπέρταση, καθώς και με υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, καισαρικής τομής ή γέννησης βρέφους με αυξημένο σωματικό βάρος. Στην περίπτωση δίδυμης κύησης η συνιστώμενη αύξηση του βάρους διαμορφώνεται στα 17-25 kg για γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους, 14-23 kg για υπέρβαρες και 11-19 kg για παχύσαρκες γυναίκες.

Πηγή: all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Aυτό συμβαίνει αν δεν χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης!

Έντεκα πράγματα που έμαθα για τα κιλά της εγκυμοσύνης