Πόσο ασφαλές είναι το υπερηχογράφημα;

Πόσο ασφαλές είναι το υπερηχογράφημα;

Ίσως σου προτάθηκε να κάνεις παραπάνω υπερήχους από το προβλεπόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να έχεις εικόνα της ανάπτυξης και της υγείας του εμβρύου. Ίσως αυτό να στο συνιστούν, αν είχες επιπλοκές σε προηγούμενες εγκυμοσύνες, ή αν συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι όπως παρουσία σακχαρώδους διαβήτη ή υπέρτασης, ή αν περιμένεις δίδυμα.

Σας παρουσιάζουμε το ΝΕΟ μέλος της οικογένειάς μας, την Κρέμα Αλλαγής Πάνας Agnotis…

[babyPostAd]Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται σε εγκυμοσύνες εδώ και 40 χρόνια και δεν έχουν παρατηρηθεί επιβλαβείς επιδράσεις έως τώρα. Αλλά επειδή δεν είναι δυνατόν να ισχυριστεί κανείς ότι οι υπέρηχοι είναι απόλυτα ασφαλείς, υπάρχουν οδηγίες για ασφαλή χρήση των υπερήχων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι λένε οι έρευνες;

Δεν έχει παρατηρηθεί καμία σύνδεση ανάμεσα στους υπερήχους και σε ελαττώματα κατά τη γέννηση ή αργότερα στην πορεία της ζωής. Οι περισσότερες έρευνες είχαν γίνει παλαιότερα και είναι δύσκολο πια να διεξαχθεί μια μελέτη, η οποία θα συγκρίνει βρέφη που δέχτηκαν υπέρηχο με άλλα που δεν δέχτηκαν, καθώς όλες οι εγκυμοσύνες πλέον περνούν από υπερηχογραφήματα.

Έχουν οι υπέρηχοι επιβλαβείς συνέπειες;

Ο υπέρηχος είναι σαν ένας συνηθισμένος ήχος, αλλά η συχνότητα είναι τόσο υψηλή που δεν μπορούμε να την ακούσουμε. Υπάρχουν μόνο δυο πιθανές επιβλαβείς συνέπειες. Η μια ονομάζεται σπηλαίωση, όπου μικρές φυσαλίδες σχηματίζονται μέσα στο σώμα. Παρ’όλα αυτά, η σπηλαίωση δεν είναι δυνατή κατά την εξέταση εγκύων, καθώς μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχει παρουσία αέρα και μέσα στη μήτρα δεν υπάρχει καθόλου αέρας.

Επίσης, δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμες έρευνες που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι στο έμβρυο. Η άλλη πιθανή επιβλαβής συνέπεια είναι η θέρμανση, καθώς ένα μέρος της υπέρηχης ενέργειας απορροφάται από το μέρος του σώματος που εξετάζεται.

Μπορεί η θέρμανση να προκαλέσει βλάβες στο μωρό μου;

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στους ιστούς κατά την εξέταση κατά 4 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες. Στην πράξη, παρ’όλα αυτά, οι συνήθεις δισδιάστατες σαρώσεις που αποσκοπούν στο να αποσπάσουν εικόνες του μωρού, παράγουν πολύ μικρή θερμότητα (μικρότερη από 1 βαθμό Κελσίου) και είναι ασφαλείς να διεξάγονται για μεγάλη χρονική διάρκεια χωρίς να θερμαίνουν το έμβρυο. Αυτό συμβαίνει καθώς η ένταση που χρησιμοποιείται είναι χαμηλή και διαχέεται σε μεγάλη περιοχή. Το μωρό κινείται και το υγρό το οποίο το περιβάλει βοηθά ώστε να διασκορπίζεται η θερμότητα.

Υπάρχουν άλλες μορφές σαρώσεων;

Άλλες μορφές σαρώσεων , όπως το Doppler και οι έγχρωμες σαρώσεις, λειτουργούν συγκεντρώνοντας μια ηχητική δέσμη σε μια περιορισμένη περιοχή. Παρ’ όλο που αυτό διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα θερμότητας, ίσως διατηρείται στο ίδιο σημείο για μεγάλη διάρκεια με αποτέλεσμα να αυξήσει τη θερμοκρασία σημαντικά. Το Doppler χρησιμοποιείται για να ελέγχει τη ροή του αίματος και καθώς το αίμα κινείται, απορροφά κάθε θερμότητα που παράγεται. Κάποια μηχανήματα ρίχνουν αυτόματα τη δύναμη της υπερηχητικής δέσμης καθώς το Doppler διεξάγεται, για να μειώσουν την έντασή της. Χειροκίνητα μηχανήματα Doppler και CTGs για την καταγραφή του καρδιακού παλμού του εμβρύου, επίσης χρησιμοποιούν υπερήχους, αλλά οι εντάσεις είναι χαμηλές και θεωρούνται ασφαλείς στη χρήση. Οι κολπικές σαρώσεις ίσως να θερμαίνουν κάπως πιο γρήγορα σε σχέση με τους κοιλιακούς υπερήχους, καθώς το κολπικό εξάρτημα θερμαίνεται από το σώμα σου, αλλά και πάλι θα πρέπει να παραμείνει αρκετή ώρα μέσα στο σώμα για να πετύχει σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Πώς ξέρει ο ακτινολόγος πόση θερμότητα εκπέμπει η σάρωση;

Τα μηχανήματα διαθέτουν μια θερμική ένδειξη που φαίνεται στην οθόνη. Αυτό αποτελεί έναν πρόχειρο οδηγό για την πιθανή μέγιστη θερμοκρασιακή αύξηση που ίσως παραχθεί μετά από μακρά έκθεση. Οι περισσότεροι υπέρηχοι έχουν μια πολύ χαμηλή θερμική ένδειξη και μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς χρονικό περιορισμό. Το Doppler και οι έγχρωμες σαρώσεις έχουν μια ελαφρώς υψηλότερη θερμική ένδειξη και θα πρέπει η εξέταση να περιοριστεί στα 30 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια εξέταση Doppler διαρκεί λίγα λεπτά.

Πώς θα εξασφαλίσω ότι οι υπέρηχοι πραγματοποιούνται με ασφάλεια;

Οι οδηγίες απαιτούν οι υπέρηχοι να διεξάγονται μόνο από ειδικούς που είναι πλήρως εκπαιδευμένοι να χειρίζονται τα μηχανήματα με ασφάλεια. Η ασφάλεια επιτυγχάνεται με χαμηλά επίπεδα υπερήχων όταν είναι εφικτό και μικρή διάρκεια της εξέτασης όσο γίνεται για να εξαχθούν τα χρήσιμα διαγνωστικά αποτελέσματα.

Σημαντικές πληροφορίες:

– Το Doppler, ειδικά με κολπική εξέταση, δεν θα πρέπει να διεξάγεται τις πρώτες εβδομάδες, τότε που το έμβρυο ακόμα σχηματίζεται
– Τα οστά θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα από τους μαλακούς ιστούς. Τα οστά ξεκινούν να σχηματίζονται περίπου την 12η εβδομάδα και γίνονται σκληρότερα καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, οπότε το κρανίο του μωρού είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή, καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά
– Το εξάρτημα της εξέτασης δεν θα πρέπει να παραμένει σε μια στατική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα
– Το υπερηχογράφημα θα πρέπει να αποφεύγεται εάν η μητέρα έχει πυρετό, οπότε και έχει ήδη ανεβασμένη θερμοκρασία
– Η πλειοψηφία των γιατρών συμφωνούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι υπέρηχοι να προκαλέσουν βλάβες και θεωρούν ότι τα οφέλη από μια σειρά υπερηχογραφημάτων είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Υπερηχογράφημα β-επιπέδου: Όσα πρέπει να ξέρετε!

Πότε πρέπει να κάνω το πρώτο μου υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης – Doppler Γ΄ τριμήνου : Όσα πρέπει να ξέρετε!