Πόσο γάλα χρειάζεται να πίνει ένα νεογέννητο μωρό;

Η ζωή με το νεογέννητο

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που χρειάζεται το νεογέννητο μωρό σας είναι μια υποκειμενική τιμή αναγνώρισης της επαρκούς του σίτισης. Κάθε μωράκι χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες ενώ για τα μωρά που θηλάζουν δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε αυτή την λεπτομέρεια. Η μαία μας και σύμβουλος θηλασμού IBCLC Γεωργία Λεζέ μοιράζεται μαζί σας όλα τα μυστικά θηλασμού.

Πως λειτουργεί η διαθέσιμη ποσότητα γάλακτος για το μωρό σας τις πρώτες ημέρες;

To μωρό σας μετά την γέννηση χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να εξασκήσει την δυνατότητά του να ρουφά, να αναπνέει και να καταπίνει ρυθμικά έτσι ώστε να μπορέσει να θηλάσει ικανοποιητικά. Σε αυτή του την προσπάθεια η φύση το βοηθά να κάνει μια εισαγωγή στον νέο τρόπο σίτισης. Του δίνεται η δυνατότητα παραγωγής και διοχέτευσης μικρών ποσοτήτων γάλακτος τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την γέννηση όπου και αποτελούν τον χρόνο ωρίμανσης των θηλαστικών κινήσεων του μωρού σας. Οι ποσότητες αυτές είναι ναι μεν μικρές αλλά επαρκής για τις ανάγκες του μωρού σας. Θα μπορέσουν αν του δώσουν την δυνατότητα ομαλής μετάβασης στην νέα τροφή.

Ωστόσο η γνώση για την επαρκή ποσότητα γάλακτος για τις ανάγκες του μωρού σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε και την επάρκεια του γάλακτος που πιθανόν αντλείτε λόγω π.χ. αδυναμίας του μωρού σας να θηλάσει τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση.

Πόσο γάλα χρειάζεται το νεογέννητο μωρό σας;

Την πρώτη ημέρα  = μερικές σταγόνες με 5ml σε κάθε γεύμα

Την δεύτερη ημέρα = 5-15 ml σε κάθε γεύμα

Την τρίτη ημέρα = 15-30 ml σε κάθε γεύμα

Την τέταρτη ημέρα = 30-45 ml σε κάθε γεύμα

Την πέμπτη ημέρα = 45-60 ml σε κάθε γεύμα

Πόση ποσότητα γάλακτος χρειάζεται ένα μωράκι στην συνέχεια του αποκλειστικού θηλασμού;

Για τις επόμενες των ημερών πέραν της πρώτης εβδομάδας αλλά και για τις πρώτες 10 εβδομάδες (2,5 μήνες) της ζωής του μωρού οι ανάγκες του μωρού σας το 24ωρο υπολογίζονται με βάση το βάρος του. Έτσι το μωρό σας χρειάζεται 2,5 φορές το βάρος του σε γραμμάρια σε ml γάλα. Δηλαδή ένα μωρό 3.500 γραμμαρίων θα χρειαστεί 2,5*3.50=875 γραμμάρια γάλα την ημέρα.

Γνωρίστε από κοντά την κα Λεζέ, μαζί με παιδιάτρους, γυναικολόγους και άλλους ειδικούς στην ανοιχτή και δωρεάν ομιλία της στα πλαίσια της ημερίδας “Τα πάντα για τη μαμά και το μωρό” και στις δωρεάν εκδηλώσεις “Meet the expert” και “Try for free” που θα ακολουθήσουν.

Περισσότερα για τη δωρεάν ημερίδα που διοργανώνει το All4Baby μπορείτε να μάθετε εδώ.