Πόσο καλό κάνει η φωνή της μητέρας στα παιδιά;

Πόσο καλό κάνει η φωνή της μητέρας στα παιδιά;

Σύμφωνα με μια μελέτη, ο εγκέφαλος των παιδιών είναι πολύ συνδεδεμένος με τη φωνή της μητέρας τους σε σχέση με τις φωνές των γυναικών που δεν ξέρουν.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται περισσότερο στη φωνή της μητέρας εκτείνονται, πέρα από ακουστικές περιοχές, και σε όσες εμπλέκονται με το συναίσθημα και την ανταμοιβή, τις κοινωνικές λειτουργίες, την ανίχνευση του τι είναι σχετικό με κάτι καθώς και την αναγνώριση προσώπων.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και είναι η πρώτη που αξιολογεί απεικονίσεις του εγκεφάλου των παιδιών ακούγοντας τις φωνές των μητέρων τους. Η δύναμη των συνδέσεων μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τη φωνή της ίδιας της μητέρας του παιδιού προέβλεψε και ικανότητες κοινωνικής επικοινωνίας των παιδιών αυτών.

«Πολλές από τις κοινωνικές, γλωσσικές και συναισθηματικές μας δεξιότητες συνδέονται με την εγκεφαλική λειτουργία στην αναγνώριση της φωνής της μητέρας μας , αλλά ξέρουμε πολύ λίγα για το πώς ο ίδιος ο εγκέφαλος οργανώνεται γύρω από αυτή την πολύ σημαντική πηγή ήχου», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Daniel Abrams, PhD και συνεχίζει: «Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα ότι η φωνή της μητέρας έχει τέτοια γρήγορη πρόσβαση σε τόσα πολλά διαφορετικά συστήματα του εγκεφάλου».

Προτίμηση στην φωνή της μαμάς

Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι τα παιδιά προτιμούν τις φωνές της μητέρας τους: Σε μια κλασική μελέτη, μωρά 1 ημέρας πιπιλάνε πιο δυνατά την πιπίλα όταν ακούνε τον ήχο της φωνής μαμά τους, σε αντίθεση με τις φωνές των άλλων γυναικών. Ωστόσο, ο μηχανισμός πίσω από αυτή την προτίμηση δεν είχε ποτέ οριστεί.

“Κανείς δεν είχε πραγματικά κοίταξει τις εγκεφαλικές συνδέσεις που θα μπορούσαν να συνδέονται,” λέει ο ανώτερος συντάκτης Vinod Menon, PhD, καθηγητής της ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών. «Θέλαμε να μάθουμε: Είναι μόνο ακουστικές και φωνητικές οι περιοχές που αντιδρούν διαφορετικά, ή μήπως έχει ν ακάνει με το συναισθηματικό δεσμό, την συναισθηματική αντιδραστικότητα και την ανίχνευση βασικών ερεθισμάτων;”

Πως μπορεί η φωνή της μητέρας να ηρεμήσει το νεογέννητο μωρό της;

Η τελευταία μελέτη εξέτασε 24 παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Όλα είχαν δείκτη νοημοσύνης τουλάχιστον 80, κανένα δεν είχε κάποια αναπτυξιακή διαταραχή και όλα είχαν μεγαλώσει μαζί με τις βιολογικές τους μητέρες. Οι γονείς απάντησαν σε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο σχετικά με την ικανότητα του παιδιού τους να αλληλεπιδρά και σχετίζεται με τους άλλους. Πριν ξεκινήσει η σάρωση, οι μητέρες των παιδιών ηχογράφησαν 3 ανύπαρκτες λέξεις . Στη συνέχεια, 2 γυναίκες που δεν γνώριζαν τα παιδιά ή οι μητέρες και δεν είχαν καμία επαφή με το περιβάλλων, ηχογράφησαν τις ίδιες “λέξεις”.

Οι εγκέφαλοι των παιδιών σαρώθηκαν με μαγνητική τομογραφία, την στιγμή που άκουγαν ένα σύντομο ηχητικό κλιπ από τις «λέξεις» που είχαν ηχογραφηθεί νωρίτερα, τόσο από την ίδια τους την μητέρα, όσο και από τις άγνωστες σε αυτά γυναίκες.

Μαγνητική τομογραφία

Διαπιστώθηκε ότι, ακόμα και σε ηχητικά κλιπ διάρκειας μόλις 1 δευτερολέπτου, τα παιδιά μπορούσαν να προσδιορίσουν τις φωνές των δικών τους μητέρων με ακρίβεια της τάξης του 97%.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν περισσότερο στην φωνή της μητέρας από ό,τι στις φωνές των αγνώστων γυναικών περιελάμβαναν ακουστικές περιοχές, όπως πρωτεύον ακουστικός φλοιός, περιοχές του εγκεφάλου που χειρίζονται τα συναισθήματα, όπως η αμυγδαλή, περιοχές του εγκεφάλου που ανιχνεύουν και προσδιορίζουν την «επιβράβευση», όπως ο μεσομεταιχμιακός και μέσος προμετωπιαίος φλοιός, περιοχές που επεξεργάζονται τις πληροφορίες για τον εαυτό, καθώς και περιοχές που εμπλέκονται στην αναγνώριση και επεξεργασία των προσώπων.

Τα παιδιά, των οποίων οι εγκέφαλοι έδειξαν ισχυρότερο βαθμό σύνδεσης μεταξύ όλων αυτών των εγκεφαλικών περιοχών, όταν άκουγαν την φωνή της μητέρας τους, επέδειξαν επίσης ισχυρότερη ικανότητα κοινωνικής επικοινωνίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση της συνδεσιμότητας αυτών των περιοχών του εγκεφάλου είναι ένα νευρωνικό αποτύπωμα για αυξημένες ικανότητες κοινωνικής επικοινωνίας στα παιδιά.

«Ένα σημαντικό νέο πρότυπο»

“Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό νέο πρότυπο για τη διερεύνηση των ελλειμμάτων της κοινωνικής επικοινωνίας σε παιδιά με διαταραχές όπως ο αυτισμός,” είπε ο Menon . Η ομάδα του σκοπεύει να διεξάγει παρόμοιες μελέτες σε παιδιά με αυτισμό, και είναι επίσης στη διαδικασία της διερεύνησης πώς οι έφηβοι ανταποκρίνονται στη φωνή της μητέρας τους για να δουν αν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι ωριμάζουν στην ενήλικη ζωή.

“Η φωνή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς  τρόπους επικοινωνίας», είπε ο Menon . «Είναι συναρπαστικό να δούμε ότι ο ήχος  της φωνής της μητέρας κάποιου ζει σε τόσα πολλά συστήματα του εγκεφάλου.”

Πηγή: sciencedaily.com

Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε τι προκαλεί η φωνή της μητέρας στον εγκέφαλο του παιδιού!

Απίστευτο: Τι επίδραση έχει στο παιδί ο ήχος της φωνής της μητέρας