Πότε ένα σπυράκι στο πρόσωπο μπορεί να είναι σταφυλόκοκκος

Η κορούλα της φίλης μου είχε ένα εξάνθημα στη μύτη που ανακαλύψαν πως είναι μολυσματικό κηρίο από στρεπτόκοκκο και χρειάστηκε αντιβίωση για να περάσει. Πότε πρέπει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο του παιδιού να μας ανησυχήσει; Είναι κολλητικό το μολυσματικό κηρίο; 

Τα μικρόβια που προκαλούν μολυσματικό κηρίο είναι κυρίως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, είτε σπανιότερα ο πυογόνος στρεπτόκοκκος. Και οι δύο τύποι μικροβίων αποικίζουν το δέρμα μας, δηλαδή μπορούν να ζήσουν αβλαβώς πάνω σε αυτό. Οποιαδήποτε λύση της συνέχειας του δέρματος (καταστροφή της ακεραιότητας) αποτελεί πύλη εισόδου αυτών των μικροβίων στο δέρμα και την έναρξη της λοίμωξης. Τα παιδιά συνήθως παθαίνουν μολυσματικό κηρίο μετά από κάποιο κόψιμο, γδάρσιμο ή αμυχή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτό επιπλέκει άλλα δερματικά νοσήματα όπως ψώρα, φθειρίαση, μυκητιασικές λοιμώξεις ή τσιμπήματα εντόμων. Άλλες φορές όμως μπορεί να μην υπάρχει εμφανής βλάβη στο δέρμα.

Το μη πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο αποτελεί > 70% των περιπτώσεων και εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις σαν ένα κόκκινο σπυράκι ή φυσαλίδα, με εντόπιση κυρίως στο πρόσωπο του παιδιού που μετατρέπεται σε πομφόλυγα. Αυτή με τη σειρά σπάει και βγάζει ένα λεπτόρρευστο, θολό, κιτρινωπό υγρό το οποίο όταν στεγνώσει σχηματίζει μία κρούστα (εφελκίδα) που είναι και το χαρακτηριστικό κλινικό εύρημα. Τελικά η κρούστα φεύγει, αφήνοντας παροδικά ένα κόκκινο σημάδι, το οποίο αποδράμει χωρίς ευτυχώς να αφήνει ουλή. Τα σπυράκια μπορεί να προκαλούν κνησμό (φαγούρα), αλλά όχι πόνο.

Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί, παιδιά ηλικίας 2-6 ετών προσβάλλονται συχνότερα. Πρόκειται για εξαιρετικά εύκολα μεταδιδόμενη νόσο. Μεταδίδεται με τα ρούχα και τα δάκτυλα του παιδιού (αγγίζοντας ή ξύνοντας τις πληγές). Αν κάποιος στην οικογένεια έχει μολυσματικό κηρίο, ακολουθείστε τα επόμενα μέτρα για να βοηθήσετε να μη μεταδοθεί η λοίμωξη:

• Πλύνετε καλά την πάσχουσα περιοχή με ήπιο καθαριστικό και χλιαρό νερό
• Πλύνετε ρούχα, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες του παιδιού τακτικά και μην αφήνετε να τα μοιράζεται με άλλο μέλος της οικογένειας
• Θεραπεύστε το μολυσματικό κηρίο του παιδιού σας με απλά μέτρα υγιεινής και όπου ενδείκνυται με τοπικά ή αντιβιοτικά από του στόματος.
• Κόψτε τα νύχια του πάσχοντος παιδιού.
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πλένει τα χέρια του συχνά και να μην έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά μέχρι να υφεθούν τα συμπτώματα.

babyradio.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το εδώ :