Πότε είναι ασφαλές να αφήνω το μωρό μου να κοιμάται μπρούμυτα;

κοιμάται μπρούμυτα

Για να μειώσετε τον κίνδυνο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών θα πρέπει να βάζετε το μωράκι σας για ύπνο ανάσκελα. Ο κίνδυνος κορυφώνεται στο διάστημα από τον 1ο μέχρι και τον 4ο μήνα της ζωής του μωρού, και συνεχίζει να υπάρχει με μικρότερες πιθανότητες μέχρι και τον 12ο μήνα.

Μόλις το μωράκι σας δυναμώσει αρκετά ώστε να γυρίζει μόνο του, δεν θα πρέπει να φοβάστε εάν γυρίζει μπρούμυτα στον ύπνο του. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να το βάζετε πάντα ανάσκελα για τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Φυσικά θα χρειαστεί να πάρετε κι άλλες προφυλάξεις κατά τον πρώτο χρόνο του μωρού για να αποφύγετε το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών. Φροντίστε ώστε το στρώμα του να είναι κατάλληλο και οτι δεν υπάρχει τίποτα στην κούνια – ούτε μαξιλάρι, ούτε λούτρινα αρκουδάκια, ούτε κουβέρτες. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στο δωμάτιο όπου κοιμάται το μωρό και μην διατηρείτε υψηλή θερμοκρασία, ούτε να ντύνεται υπερβολικά το μωρό.

Το να αποφύγετε το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών είναι ο βασικός λόγος για να βάζετε το μωράκι σας να κοιμάται ανάσκελα, αλλά σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2003 στο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, υπάρχουν και άλλα οφέλη! Τα βρέφη που κοιμούνται ανάσκελα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λοιμώξεις στα αυτιά, πυρετό ή μπουκωμένη μύτη από τα βρέφη που κοιμούνται μπρούμυτα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε μήπως το μωρό σας πνιγεί εάν κοιμάται ανάσκελα, εάν για παράδειγμα έχει σάλια. Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανησυχίας για τέτοια περίπτωση.

Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη: