Μπορεί να σας προκαλεί αμηχανία αλλά η συζήτηση για το σεξ είναι μια ιεροτελεστία που όλοι οι γονείς πρόκειται να αντιμετωπίσουν.
Αρχίζει με μια απλή ερώτηση: «Πώς γίνονται τα μωρά;» και συνεχίζει με ερωτήματα για τα μέρη του σώματος και το τι πραγματικά συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρα.
Αυτό το θέμα θέτει ένα ερώτημα με το οποίο αργά ή γρήγορα όλες οι μαμάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες: Πως μπορώ να ξεκινήσω αυτή την συζήτηση; Όλες ανεξαιρέτως θέλουν να πουν και να κάνουν το σωστό, όταν τα παιδιά αρχίζουν αυτές τις ερωτήσεις, αλλά δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν. Πολλοί γονείς ανησυχούν επίσης για το τι μπορεί τα παιδιά να ακούσουν για το σεξ στο προαύλιο του σχολείου ή από τις περιστασιακές συνομιλίες για το σεξ που άλλοι έχουν μπροστά τους. Επιπλέον πώς χειρίζεται κανείς τους ενήλικες που συζητούν ανοιχτά μπροστά στα παιδιά για το σεξ (θεωρώντας δεδομένο ότι γνωρίζουν;)
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει μια μαμά, αναρωτιέται η Νίνα η οποία αισθάνεται άβολα με τις ερωτήσεις του 9χρονου γιου της. Θέλει να ξέρει τι είναι το σεξ, έτσι εκείνη του είπε εν συντομία ότι είναι όταν δύο άνθρωποι, σαν τη μαμά και τον μπαμπά, δείχνουν ο ένας στον άλλον πόσο πολύ αγαπιούνται. Αυτή η απάντηση ναι μεν μπορεί να δώσει ένα τέλος στις ερωτήσεις μήπως είναι όμως και μια καλή αρχή για να μιλήσετε με τα παιδιά για την ανάπτυξή του σώματος τους (όσο χρειάζεται φυσικά;)
Η Ντέπυ από την άλλη συνιστά την άμεση προσέγγιση, καθώς θεωρεί πως οι μητέρες πρέπει να προλάβουν να μιλήσουν οι ίδιες στα παιδιά του προτού εκείνα μάθουν πράγματα στην παιδική χαρά. «Η κόρη μου, η οποία είναι τώρα 11 ετών έμαθε τι είναι σεξ από έναν συμμαθητή της στα εννέα», λέει η Ντέπυ. «Στην αρχή σοκαρίστηκα αλλά κατόπιν χάρηκα που αισθάνθηκε την ανάγκη να έρθει σε μένα να το συζητήσουμε. Ήταν μια πολύ άβολη συζήτηση αλλά νομίζω ότι είναι καλό να αφήσετε τα παιδιά σας να ξέρουν ότι μπορούν να σας μιλήσουν», προσθέτει η ίδια
Είναι καλό λοιπόν να ενθαρρύνεται να παιδιά, να μην φοβούνται δηλαδή να σας μιλήσουν και να ξέρουν ότι εσείς έχετε τις απαντήσεις σε όποια ερωτήματα κι αν έχουν. Φροντίστε ωστόσο να προειδοποιήσετε τα παιδιά να μην επαναλάβουν την συζήτηση με κάποιο άλλο παιδάκι στο σχολείο. «Ξέχασα να το κάνω και η κόρη πήγε και τα είπε όλα σε έναν φίλο της. Δόξα τω Θεώ η μαμά του και εγώ είμαστε φίλες και έδειξε κατανόηση, αλλά θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν ξεφύγει», καταλήγει η Ντέπυ.
Η άμεση προσέγγισε πάντως είναι ασφαλώς καλύτερη από το να μάθουν τα παιδιά συγκεχυμένες πληροφορίες από συμμαθητές στους στο σχολείο.
Η Ειρήνη θυμάται « Η κόρη μου είναι 11 και κάναμε μια συζήτηση σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στο σώμα της. Το ένα έφερε το άλλο και με αφορμή αυτό μιλήσαμε και για το σεξ.» Η ίδια συμπληρώνει «Η συζήτηση ξεκίνησε με την απλή ερώτηση από πού προέρχονται τα μωρά; Θα ήθελα να σας συμβουλέψω να πάρετε μια βαθιά αναπνοή και μόλις είστε άνετη να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού με απλά λόγια.»
Κι ενώ πολλοί συμφωνούν ότι οι ηλικίες εννέα έως έντεκα είναι οι ιδανικές για μια τέτοια συζήτηση, κάποιοι άλλοι ανησυχούν για το τι πρέπει να κάνουν και να πουν σε συγγενείς, φίλους ή γνωστούς που ενδεχομένως έχουν ήδη περάσει από αυτό το στάδιο με τα παιδιά τους σε νεότερη ηλικία.
Η Τζένη λέει ότι μεγάλωσε σε μια συντηρητική οικογένεια όπου οι γονείς της δεν συζήτησαν ποτέ για το σεξ. Έτσι έμεινε άφωνη και δεν ήξερε τι να κάνει όταν τα πεθερικά της άρχισαν να συζητούν για το σεξ μπροστά στον δίχρονο γιο της. «Φοβάμαι ότι καθώς θα μεγαλώνει θα ακούει τις συνομιλίες τους και θα επαναλαμβάνει ότι λένε.» Πώς μπορώ να τους προσεγγίσω και να του πω ότι πρέπει να σταματήσουν τέτοιου είδους συζητήσεις μπροστά στο παιδί μου, χωρίς να παρεξηγηθούν;
Πρέπει να προχωρήσετε με ελαφρά τη καρδία και να εξηγήσετε δυναμικά ότι αυτού του τύπου οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές και καλό είναι να γίνονται όταν τριγύρω δεν υπάρχουν παιδιά. Μπορείτε επίσης να πείτε ότι οι συνομιλίες για το σεξ είναι ακόμα ακατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας.
Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο είναι να αντιμετωπίζετε ευθέως τις καταστάσεις και να μιλήσετε εσείς οι ίδιοι στα παιδιά προτού προλάβουν να τα ακούσουν από αλλού και ενδεχομένως μπερδευτούν ή πάρουν ψευδείς πληροφορίες.