Πότε να πεις ΟΧΙ στην καισαρική; Ψεύτικες ενδείξεις προγραμματισμένης καισαρικής τομής.

Γράφει η αγαπημένη μας Γεωργία Λεζέ, Μαία MSc, Σύμβουλος θηλασμού IBCLC και υπεύθυνη του κέντρου Μαιευτικής Φροντίδας All4Baby.

Οι ενδείξεις της καισαρικής τομής είναι λίγες. Συνήθως αναφέρονται σε προβλήματα σχετικά με την υγεία της μητέρας ή την ασφάλεια προσπάθειας ενός φυσιολογικού τοκετού. Η μαιευτική του σήμερα διαθέτει την γνώση ερευνών και αποτελεσμάτων που δείχνουν πως ο φυσιολογικός τοκετός θα πρέπει να επιδιώκεται σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Εγκυμοσύνη

Ποιες είναι οι πραγματικές ενδείξεις μιας καισαρικής τομής;

 • Ισχιακή προβολή στο πρώτο σας παιδάκι που επιμένει και μετά τον εξωτερικό μετασχηματισμό στις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης.
 • Η χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα που δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά απόσταση από τον τράχηλο.
 • Η δίδυμη κύηση όταν τα μωράκια δεν έχουν καλή θέση.
 • Η εμφάνιση για πρώτη φορά έρπητα γεννητικών οργάνων στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
 • Η παρουσία όγκου στο κατώτερου τμήμα του τραχήλου ή της μήτρας που μειώνει τις διαστάσεις της εξόδου του μωρού σας.

Τα τελευταία χρόνια η επινόηση ενδείξεων και σημείων εφαρμογής της στην μαιευτική, ξεπερνούν την πραγματική ένδειξη. Με αποτέλεσμα την κατάχρηση του ρόλου της. Με ουσιαστική επιβάρυνση για την υγεία της μητέρας και του νεογνού.

Παρακάτω αναφέρονται λόγοι που πιο συχνά μπορεί να σας παρουσιαστούν ως σχετικές ενδείξεις της καισαρικής τομής. Κανονικά σε αυτές τις περιπτώσεις ο φυσιολογικός τοκετός ενδείκνυται και πρέπει να επιδιώκεται. Ειδικά στην απουσία λοιπών παθολογικών στοιχείων.

Ποιες είναι ψεύτικες ενδείξεις της προγραμματισμένης καισαρικής τομής;

 • Η περιτύλιξη του λώρου: Η περιτύλιξη του λώρου είναι πολύ συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποτελεί ένα φυσικό επακόλουθο της κίνησης του μωρού μέσα στη μήτρα. Το μωρό περιτυλίγεται σε διάφορα σημεία του σώματος του. Η εμφάνιση οποιασδήποτε μορφής περιτύλιξης εκτός τοκετού ΔΕΝ αποτελεί αιτία προγραμματισμένης καισαρικής. Ειδικά  χωρίς την εμφάνιση σημείων εμβρυϊκής δυσχέρειας που μπορεί να διαπιστωθεί στην διάρκεια και μόνο της προσπάθειας ενός φυσιολογικού τοκετού. Συνηθέστερα μια περιτύλιξη του λώρου θα αναδειχθεί σε πολύ μικρή μερίδα φυσιολογικών τοκετών ως πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης τους.
 • Το ύψος του μωρού μέσα στην κοιλίτσα σας πριν την έναρξη του τοκετού. Εάν ένα μωράκι βρίσκεται ψηλά μέσα στην λεκάνη σας, ενώ η πιθανή σας ημερομηνία πλησιάζει αυτό είναι το φυσιολογικό. Το μωρό μπορεί να εμπεδωθεί τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό σας. Συνηθέστερα εμπεδώνεται στον ψευδοτοκετό , λίγο πριν οι συστηματικές συσπάσεις κάνουν την εμπέδωσή τους. Γνωρίζουμε επίσης ότι 1/7 μανούλες θα έχουν ψηλά το μωρό τους και στον τοκετό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα κατέβει ποτέ. Χρειάζεται απλώς περισσότερο χρόνο και διάθεση για να γεννήσουμε φυσιολογικά.
 • Το μέγεθος της κοιλιάς σας, το ύψος σας, το βάρος σας, το μέγεθος της λεκάνης σας, το νούμερο του παντελονιού  σας, το νούμερο του παπουτσιού σας ή η σχέση του ύψους σας με το βάρος του μωρού ΔΕΝ αποτελούν τρόπους διάγνωσης πιθανής δυσκολίας ή κολλήματος στον τοκετό και ΔΕΝ πρέπει να προτείνονται ως αυτόνομοι λόγοι καισαρικής τομής σε απουσία άλλων επιβαρυντικών παραγόντων στο ιστορικό σας.
 • Πρόωρος τοκετός: Ο τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης παρουσιάζει ανεβασμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα για το μωρό. Ωστόσο η διενέργεια καισαρικής τομής σε όλους τους πρόωρους τοκετούς δεν είναι αποδεδειγμένα η προτιμότερη μέθοδος και μάλιστα αρκετές μελέτες αναφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα τους φυσιολογικού τοκετού και στη περίπτωση προωρότητας. Για το λόγο αυτό , στην περίπτωση που άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το εμβρυϊκή στρες, απουσιάζουν ο φυσιολογικός τοκετός θα πρέπει να προτείνεται εφόσον το μωρό σας έχει κεφαλική προβολή και δεν παρουσιάζει σημεία δυσχέρειας.

Άλλες ψευδής ενδείξεις προγραμματισμένης καισαρικής τομής:

 • Η ηλικία της μητέρας:Η ηλικία σας δεν αποτελεί καμιά ένδειξη από μόνη της χωρίς άλλα στοιχεία στο ιστορικό της εγκυμοσύνης σας για καισαρική τομή. Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί την ενδεδειγμένη και ασφαλέστερη μέθοδο γέννησης ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας.
 • Η δίδυμη κύηση: Η δίδυμη κύηση δεν  έχει εξορισμού ένδειξη στην καισαρική τομή. Στην περίπτωση που το πρώτο μωρό έρχεται με το κεφάλι και το δεύτερο με το κεφάλι ή με τον ποπό (κεφαλική ή ισχιακή προβολή), o φυσιολογικός  τοκετός είναι επίσης εφικτός. Είναι και επιτυχής  στο 60% των περιπτώσεων. Μόνο 3,5% των δίδυμων το δεύτερο μωρό θα χρειαστεί να γεννηθεί με καισαρική τομή μετά τη γέννηση του πρώτου.Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και το γενικότερο ιστορικό της εγκυμοσύνης. Μια φυσιολογική δίδυμη εγκυμοσύνη χωρίς εμφανή προβλήματα για τη μητέρα και τα μωρά δεν πρέπει να στερείται της ευκαιρίας φυσιολογικού τοκετού. Εφόσον αυτό αποτελεί και δική σας επιθυμία. Με δεδομένο ότι ο καταλληλότερος χρόνος τοκετού είναι η 38η με 40η εβδομάδα οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολλές. Συζητήστε με το γιατρό και τη μαία σας σχετικά με αυτό το σενάριο τοκετού. Ενημερωθείτε πριν αποφασίσετε για τον καταλληλότερο τοκετό για εσάς και τα μωρά σας.

Γνωρίστε από κοντά την κα Λεζέ, μαζί με παιδιάτρους, γυναικολόγους και άλλους ειδικούς στην ανοιχτή και δωρεάν ομιλία της στα πλαίσια της ημερίδας “Τα πάντα για τη μαμά και το μωρό” και στις δωρεάν εκδηλώσεις “Meet the expert” και “Try for free” που θα ακολουθήσουν.

Περισσότερα για τη δωρεάν ημερίδα που διοργανώνει το All4Baby μπορείτε να μάθετε εδώ.