Πότε πρέπει να γίνεται περιτομή στα παιδιά

Γράφει ο Ηλίας Αλεξίου*

Τι είναι η περιτομή;

Η περιτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία στα παιδιά με φίμωση. Είναι μια από τις συχνότερες παιδοχειρουργικές επεμβάσεις. Η περιτομή μπορεί να έχει ιατρικές ενδείξεις ή να πραγματοποιείται για πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Πως γίνεται η περιτομή;

Έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτών. Αρχικά γίνεται διατομή του χαλινού και αφαίρεση της πάσχουσας ακροποσθίας. Στη συνέχεια πραγματοποιείται συρραφή του έσω πέταλου της ακροποσθίας με το έξω. Το παιδί εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο. Τα ράμματα πέφτουν μόνα τους και δεν απαιτούν την αφαίρεσή τους, ενώ το τραύμα επουλώνεται σε περίπου 2 εβδομάδες.

Ενδείξεις για περιτομή

Επιπλοκές από την επέμβαση

Μερικά παιδιά εμφανίζουν προβλήματα ή παρενέργειες μετά από επέμβαση περιτομής όπως:

Πλεονεκτήματα της περιτομής

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η περιτομή έχει οφέλη για την υγεία ενός παιδιού όπως:

Είναι απαραίτητη η περιτομή;

Η περιτομή για ιατρικούς λόγους εξακολουθεί να συζητείται. Τα οφέλη της περιτομής δεν είναι τόσο μεγάλα, ώστε η περιτομή να αποτελέσει βασική οδηγία προς τους παιδοχειρουργούς και τους γονείς. Ως διαδικασία, συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις αντιμετώπισης της:

Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον παιδοχειρουργό σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικασίας πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Η βαλανοποσθίκες συμφύσεις και η κερδοσκοπία του παιδοχειρουργού δεν αποτελούν ενδείξεις για περιτομή.

Περιτομή και σεξ

Μελέτες που συγκρίνανε άνδρες με και χωρίς περιτομή οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία δυσμενή επίδραση στην ευαισθησία του πέους, τη λειτουργία του, ή την αίσθηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης και επαφής.

Ο Ηλίας Αλεξίου, είναι Χειρουργός Παίδων στο Νοσοκομείο Metropolitan στην Αθήνα. opaidoxeirourgos.gr | 210-4807022 | 6945995542