Πότε πρέπει να ξεκινήσω να θέτω κανόνες και όρια στο παιδί μου;
Είναι καλή ιδέα να εξηγείτε και να θέτετε τους κανόνες της οικογένειας σας από την αρχή της ζωής του μωρού σας, όμως μην περιμένετε να τους καταλάβει πριν τα 2 του χρόνια. Ακόμα και τότε όμως, δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσει το γιατί υπάρχουν, μέχρι να φτάσει τουλάχιστον 3 ετών, λέει η Traci B. Pitts, παιδοψυχολόγος στη Νεβάδα.
Ακόμη και αν δείχνει να καταλαβαίνει και να απομακρύνετε από το φούρνο όταν του υπενθυμίζετε ότι “δεν πάμε εκεί, γιατί θα καούμε”, θα του πάρει χρόνια για να αναπτύξει ικανοποιητικό αυτοέλεγχο. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν αυξημένο το αίσθημα της περιέργειας και της εξερεύνησης. Επομένως μην περιμένετε οτι θα υπακούει ή οτι θα έχει δική του κρίση συνέχεια.
Όταν διδάσκετε κανόνες και όρια στα μικρά παιδιά, το κλειδί είναι η υπομονή. “Πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, αλλιώς θα απογοητευτείτε πολύ!”, λέει η Pitts.
Πώς να θέτετε όρια στο παιδί χωρίς να λέτε «όχι»
Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε β’ ενικό όταν θέτετε κανόνες. Για παράδειγμα, μην πείτε “μην πάρεις το χυμό σου στο υπνοδωμάτιο”, αλλά πείτε “τρώμε και πίνουμε μόνο στο χώρο της κουζίνας!”. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει οτι οι κανόνες αφορούν όλα τα μέλη της οικογένειας και επίσης ο κανόνας παίρνει αυτόματα μια θετική χροιά (αντί για το τι να μην κάνει, του λέτε τι να κάνει)
Εστιάστε την προσοχή σας στη θετική συμπεριφορά που θέλετε να ενθαρρύνετε. Το παιδί σας δεν θα μάθει καλύτερα αν χρησιμοποιείτε φωνές και τιμωρίες. Επίσης, για τη δική σας ψυχική ηρεμία, μη συγκρίνετε ποτέ τη συμπεριφορά του παιδιού σας με αυτήν των άλλων παιδιών – το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και χρειάζεται να ακολουθεί τους ρυθμούς του.
Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν άγνωστες καταστάσεις αρκετές φορές την ημέρα, και αυτό που σε εσάς φαίνεται ως ο ίδιος κανόνας, δεν φαίνεται ίδιος και γι’ αυτά. Θα πρέπει να εξηγήσετε τους κανόνες κατ ‘επανάληψη και να ανακατευθύνετε το παιδί σας συχνά.
Για παράδειγμα, την πρώτη φορά που το παιδί σας χρησιμοποιεί μαρκαδόρους, πιθανώς δεν θα ξέρει ότι θα πρέπει να τους χρησιμοποιεί μόνο στο χαρτί. Αν αρχίσει να ζωγραφίζει στο τραπέζι μπορείτε να πείτε “βάφουμε μόνο στο χαρτί.” Θα χρειαστεί να το πείτε πολλές φορές ώστε να κατανοήσει το παιδί τον κανόνα.
Να είστε συνεπείς σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων και βεβαιωθείτε ότι και η υπόλοιπη οικογένεια εφαρμόζει τους ίδιους κανόνες με εσάς. Σε διαφορετική περίπτωση, αν για παράδειγμα το παιδί δεν επιτρέπεται να βλέπει τηλεόραση στο σπίτι, αλλά η γιαγιά το αφήνει, θα το αποπροσανατολίσει σχετικά με την εφαρμογή του κανόνα και θα νομίζει οτι οι κανόνες δεν είναι και τόσο σημαντικοί τελικά!
Πηγή: babycenter.com
Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή