Πότε το ροχαλητό δεν είναι «αθώο»

Πότε το ροχαλητό δεν είναι «αθώο»

imagehandler-3

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους ενήλικες και αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω ροχαλίζουν σε ποσοστό  περίπου 60%.

Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου

[babyPostAd]Σε μεγαλύτερο ποσοστό ροχαλίζουν οι άνδρες, οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές και όσοι έχουν στενή κατασκευή φάρυγγα, μικρό πηγούνι, κοντό ή παχύ λαιμό, εξηγεί η ειδικός, χειρουργός ΩΡΛ, κυρία Αργυρώ Κυπραίου.

Ένα ποσοστό όμως όλων όσων ροχαλίζουν πάσχουν από το επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας. “Τα συμπτώματα  του συνδρόμου είναι έντονο ροχαλητό που διακόπτεται για 10-20 λεπτά και αυτό επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές κατά την διάρκεια του ύπνου” λεει η κυρία Κυπραίου.

Οι επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας

Ωστόσο, αυτή η κατάςταςη οδηγεί σε ακραίες καταςτάςεις τον οργανισμό, σύμφωνα με την ειδικό: ” το ποσοστό του οξυγόνου στο αίμα πέφτει, η καρδιά παρουσιάζει αρρυθμίες, όλα τα ζωτικά όργανα υποφέρουν έως ότου ο εγκέφαλος λόγω της υποξίας δώσει εντολή να πάρει βίαιη εισπνοή ο ασθενής.

Έτσι ο αςθενής δεν κοιμάται ποτέ βαθιά ή ξυπνάει απότομα ζητώντας αέρα.
Το αποτέλεσμα είναι το πρωί  να έχει έντονο πονοκέφαλο, στεγνό στόμα και να αιςθάνεται διαρκή κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία”.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου

Η θεραπεία του συνδρόμου υπνικής άπνοιας είναι κυρίως χειρουργική. Μάλιςτα, σύμφωνα με την ειδικό, η χειρουργική αντιμετώπιςη γίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας αφού μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι άνω των 60 ετών, μπορούν να χειρουργηθούν και να απαλλαγούν από το επικίνδυνο αυτό σύνδρομο και τις επιπλοκές του. Απαραίτητος είναι βεβαίως ο λεπτομερής  προεγχειρητικός έλεγχος.

“Γίνεται πρώτα ειδική ΩΡΛ εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης και του λάρυγγα ώςτε να εντοπιςτούν τα σημεία που αποφράσσουν την αναπνοή κατά την κατάκλιση” διευκρινίζει η κυρία Κυπραίου.

Η πλέον σύγχρονη επέμβαση για το ροχαλητό και την άπνοια είναι, κατά την χειρουργό, η φαρυγγοϋπερώϊος πλαστική. Στην επέμβαση περιλαμβάνεται  η σμίκρυνση της σταφυλής ή η  ανόρθωση αυτής  μαζί με όλα τα τοιχώματα του φάρυγγα.

“Η σταφυλή δεν πρέπει να αφαιρείται” λεει η κυρία Κυπραίου, ενώ όταν υπάρχουν έντονα υπερτροφικές αμυγδαλές, “αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να διευρύνουμε τις πλάγιες διαστάσεις του φάρυγγα”. Η επέμβαση γίνεται με laser.

Προτείνεται ακόμη εξάχνωση με ραδιοσυχνότητες για σύσφιξη των τοιχωμάτων  της υπερώας. Σε κάθε περίπτωςη ο χειρουργός θα κάνει τον σχεδιαςμό εξατομικευμενα ανάλογα με το περιστατικό.

“Μερικοί ασθενείς έχουν σοβαρή απόφραξη ρινικής αναπνοής και τότε πρέπει να επέμβουμε και στην μύτη. Συνήθως χρειάζεται να ισιώσουμε το ρινικό διάφραγμα και να συρρικνώσουμε τις ρινικές κόγχες” λεει η κυρία Κυπραίου, προςθέτοντας πως οι επεμβάσεις στη μύτη και τον φάρυγγα μπορούν να γίνουν συγχρόνως  ή να γίνουν ξεχωριστά.

Η συζήτηση με τον εξειδικευμένο χειρουργό  ΩΡΛ θα λύσει τους προβληματισμούς και αναλόγως  της εργασίας του ασθενούς και της ιδιαιτερότητάς του κάθε περιστατικού θα προγραμματίσουν τη μία ή τις δύο επεμβάσεις.

Η αποθεραπεία είναι εύκολη. Χρειάζονται βέβαια παυσίπονα για τις επεμβάσεις στον φάρυγγα και τις αμυγδαλές, μαλακές και κρύες τροφές για 10 ημέρες. Η σωματική άσκηση δεν επιτρέπεται για 20 ημέρες.

http://protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα αρχέγονα αντανακλαστικά του νεογέννητου: Ένα δώρο από τη φύση για την προστασία του μωρού.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νεογέννητο!

Μήπως το νεογέννητο μου είναι υποτονικό; Τι πρέπει να ξέρω;