Πότε στέκεται καθιστό ένα μωρό;

Πότε στέκεται καθιστό ένα μωρό;

Η ζωή με ένα μωρό είναι γεμάτη πρώτες φορές: Πρώτη φορά μπάνιο, πρώτο χασμουρητό, πρώτο χαμόγελο και πολλά άλλα.

Για τους νέους γονείς κάθε μέρα είναι μια νέα ανακάλυψη. Μια τέτοια ανακάλυψη είναι και η πρώτη φορά που σταθεί καθιστό το μωρό σας. Αυτή η πρώτη φορά είναι η αρχή για το μπουσούλημα και μετά το περπάτημα! Επίσης σημαίνει πως το μωράκι σας θα αρχίσει να κάθεται μαζί σας στο τραπέζι για να το ταϊζετε στο καρεκλάκι του και φυσικά θα αρχίσει να τρώει στερεή τροφή.

Πότε λοιπόν ξεκινά να κάθεται ένα μωρό;

Τα περισσότερα μωρά ξεκινούν να μαθαίνουν να στέκονται καθιστά στους 4 με 7 μήνες. Θα το καταλάβετε από την παρακάτω κίνηση κλειδί: Όταν αρχίζει να κρατάει μόνο του το κεφάλι του χωρίς την βοήθειά σας. Η αμέσως επόμενη κίνηση που θα μάθει να κάνει είναι να αρχίζει να κάθεται μόνο του. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή το κεφαλάκι του μωρού είναι αρκετά βαρύ για το υπόλοιπο σώμα του. Όταν λοιπόν αρχίζει να το κρατάει μόνο του σημαίνει πως έχει αναπτύξει τους κατάλληλους μύες για να αρχίσει να κάθεται και να στέκεται.

Πώς θα το βοηθήσετε να κάθεται;

Αρχικά μπορείτε να του βάζετε μια μαλακή κουβερτούλα πίσω στην πλάτη του για να έχει ένα στήριγμα και βάλτε το να ακουμπά στην κουβέρτα για λίγα λεπτά. Δοκιμάστε να το κάνετε κάθε μέρα μέχρι να συνηθίσει.

Να θυμάστε πως τα μωρά χρειάζονται πάντα ένα χέρι βοηθείας. Φροντίστε λοιπόν να το τοποθετείτε σε στάση καθίσματος και αφήστε το να στηρίζεται στα χέρια σας.

Μην κάνετε εξάσκηση με καθίσματα αυτοκίνητου ή στο καρότσι. Τα μωρά νιώθουν πως περιορίζονται και δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και να πειραματιστούν.

Τι θα συμβεί αν δεν στέκεται;

Αν το μωρό σας δεν στέκεται μέχρι την ηλικία των 9 μηνών τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

babyradio.gr– Γκαλίτσιου Μαριάννα