Πότε θα περπατήσει το μωρό μου;
Είναι μία από τις βασικές αναπτυξιακές ανησυχίες κάθε μητέρας. Οι συζητήσεις μάλιστα επιδεινώνουν την κατάσταση όταν τα μωρά των άλλων στάθηκαν στα πόδια τους ή περπάτησαν πιο γρήγορα από το δικό τους μωρό. Καλό είναι μια μητέρα να κλείνει τα αυτιά της στις διηγήσεις των άλλων. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει γενικός κανόνας εδώ. Φυσικά μια μητέρα δεν θα πρέπει να αφήνει στην τύχη τους, θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του παιδιού. Τις απαντήσεις όμως δεν τις έχουν οι άλλες μητέρες και τα παραδείγματά τους αλλά οι ειδικοί.
[babyPostAd]Πότε αναμένεται να περπατήσει ένα μωρό ή έστω να κάνει τα πρώτα του βήματα; Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, το μωρό αναπτύσσει σταδιακά την μυϊκή δύναμη του σώματός του. Σιγά σιγά αρχίζει να ορίζει τα βήματά του άσχετα αν δεν στέκεται όρθιο. Μπουσουλάει ή όταν το κρατάτε αγκαλιά κάνει σαν να θέλει να περπατήσει. Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας και εμπιστοσύνης. Ανάμεσα στον 9ο και τον 12ο μήνα το μωρό θα κάνει τα πρώτα του βήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περπατήσει και μόνο του. Καλό είναι να ενθαρρύνεται να περπατήσει και να μην εγκαταλείπεται με τις ώρες μέσα στο πάρκο. Ακόμα όμως και μέσα στο πάρκο, καλό θα είναι να το ενθαρρύνεται να πιαστεί από το δίχτυ για να σταθεί όρθιο. Και φυσικά όταν χάνει την ισορροπία του ή όταν παραπατάει και πέφτει, δεν πρέπει να αντιδράσουμε. Μια αντίδραση δικής μας ανησυχίας θα τρομάξει το παιδί και πιθανόν θα καθυστερήσει να ξανακάνει βήματα.
Υπάρχουν βέβαια και τα παιδιά που δεν περπατούν μέχρι τον 16ο μήνα, κάτι που επίσης είναι φυσιολογικό. Ένα μωρό που θα μπουσουλήσει αργά αυτό σημαίνει ότι θα περπατήσει και αργά. Σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα στην ανάπτυξή του. Αν συνεχίζει να είναι δραστήριο και να κατακτά καθημερινά νέες δεξιότητες, τότε δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό. Φυσικά αν το παιδί συμπληρώσει τους 18 μήνες της ζωής του και δεν έχει μπουσουλήσει ή περπατήσει, θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάστασή του ο παιδίατρος. Και πάλι όχι οι άλλες μητέρες. Και πάντα όχι οι αφηγήσεις και τα παραδείγματα τρίτων.
Πηγή: mylife.gr