Πότε θα πει τις πρώτες του λέξεις;

Πότε θα πει τις πρώτες του λέξεις;

Οι πρώτες λέξεις του μωρού είναι ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα στην ανάπτυξή του και κάτι που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή (αφού πάντα στη συζήτηση για τα παιδιά προκύπτουν τα ερωτήματα «πότε μίλησε» και «πότε περπάτησε»). Καθώς ξεκινά να εξερευνήσει τον κόσμο, η γλώσσα και ο τρόπος που του μιλάτε αλλά και το πόσο συχνά θα το βοηθήσουν να αναπτύξει σιγά σιγά τις δικές του γλωσσικές δεξιότητες.

[babyPostAd]Και όταν τελικά πει την πρώτη του λέξη, η στιγμή θα είναι απλά μαγική. Αλλά μέχρι τότε, να ξέρετε ότι:
– τα περισσότερα μωρά ξεκινούν να κάνουν τις πρώτες απόπειρες να μιλήσουν ανάμεσα στους 9 και τους 14 μήνες. Υπάρχουν βέβαια και μωράκια που μπορεί να μην πουν κουβέντα πριν τους 18 μήνες ή ακόμα και τα δεύτερα γενέθλιά τους και άλλα που από τους 7 μήνες αρχίζουν τα πρώτα «μπα-μπα» και «μα-μα». Δεν υπάρχει «σωστή» ή «φυσιολογική» ηλικία που ένα μωρό πρέπει να πει την πρώτη του λέξη. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό.

– το «μπα-μπα» μοιάζει να είναι πιο εύκολο για τα περισσότερα παιδιά, για αυτό μην απογοητευτείτε αν η πρώτη λεξούλα του δεν είναι «μα-μα»! Έχει να κάνει με τα μέρη του σώματός του που πρέπει να χρησιμοποιήσει για να μιλήσει που κάνει τις λέξεις με «μπ» να του βγαίνουν πιο εύκολα.

– το μωρό, ήδη από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίπου στην 25η εβδομάδα που αναπτύσσεται η ακοή, και ακόμα περισσότερο με τη γέννησή του ακούει προσεκτικά τις λέξεις και τους ήχους γύρω του και αρχίζει σιγά σιγά να ξεχωρίζει τη σημασία τους. Περίπου στους 6 μήνες αρχίζει να καταλαβαίνει μεμονωμένες λέξεις, όπως το όνομά του και τα ονόματα των γονιών του ή πώς λέγονται ορισμένα αντικείμενα στο χώρο του. Σε λίγο καιρό θα αρχίσει να κάνει τις πρώτες του προσπάθειες να μιμηθεί τους ήχους που αντιστοιχούν στις ονομασίες των ανθρώπων και των πραγμάτων γύρω του, κάτι που θα το φέρει πιο κοντά στην πρώτη του λέξη.

– ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε το μωρό σας να πει τις πρώτες του λέξεις είναι να του μιλάτε και να του μιλάτε πολύ! Μιλήστε του για την ημέρα σας, περιγράψτε του τι κάνετε την ώρα που μαγειρεύετε, διαβάστε του βιβλία. Προσπαθήστε να του δείχνετε πράγματα μέσα στο σπίτι σας και να του λέτε πώς λέγονται. Κάντε του ερωτήσεις και περιμένετε την απάντησή του. Όταν κάνει ήχους ή προσπαθεί να μιλήσει, κοιτάξτε το μωρό στα μάτια και δείξτε του ότι το ακούτε. Το γεγονός ότι έχει την προσοχή σας θα το ενθαρρύνει να το δοκιμάσει ξανά!

Άλλοι τρόποι για να το βοηθήσετε να πει τις πρώτες του λέξεις είναι:
– να του μιλάτε αργάκαθαρά και να επικεντρώνεστε στην κάθε λέξη ξεχωριστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να μιλάτε σαν τον άνθρωπο των σπηλαίων γύρω από το μωρό σας. Όταν όμως, π.χ. διαβάζετε ένα βιβλίο με εικόνες ή όταν κάνετε μία ενέργεια, όπως να μαζέψετε ένα παιχνίδι, το να μιλάτε πιο αργά τονίζοντας τις λέξεις σας, θα βοηθήσει το μωρό να καταλάβει και να εστιάσει σε κάθε λέξη ξεχωριστά.

– προτιμήστε να χρησιμοποιείτε ονόματα αντί για αντωνυμίες. Προσπαθήστε, για παράδειγμα, να λέτε «αυτό είναι το παιχνίδι της Μαρίας» αντί για «αυτό είναι το παιχνίδι σου», ή «η κούπα είναι της μαμάς» αντί για «είναι η κούπα μου».

– τραγουδήστε! Η μουσική, ο ρυθμός και η επανάληψη που χρησιμοποιούν πολλά παιδικά τραγούδια βοηθούν το μωρό να μάθει σημαντικές γλωσσικές δεξιότητες.

– επανάληψη και πάλι επανάληψη. Το να επαναλαμβάνετε καθετί δύο (τουλάχιστον) φορές, να τραγουδάτε το ίδιο τραγουδάκι συνέχεια, να δείχνετε το ίδιο παιχνίδι ή να διαβάζετε το ίδιο βιβλίο μπορεί κάποιες φορές να γίνεται δύσκολο ή βαρετό αλλά για το μωρό σας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί υποστηρίζει την προσπάθειά του να συνδέσει κάθε ξεχωριστό ήχο με ένα συγκεκριμένο πράγμα, δηλαδή τι σημαίνει κάθε λέξη που του λέτε.

Πηγή: whattoexpect.com

To διαβάσαμε στο childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Λόγος και ομιλία: από 0 – 9 μηνών

Λόγος και ομιλία: από 12 – 24 μηνών

Υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει δυσλεξία; Κάντε το τεστ και δείτε τα αποτελέσματα!