Πότε θα πρέπει να ξεκινήσω να εισάγω στερεά τρόφιμα στο παιδί μου;

Πότε θα πρέπει να ξεκινήσω να εισάγω στερεά τρόφιμα στο παιδί μου;

στερεά τρόφιμα

Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν να δίνουν στερεά τρόφιμα στο παιδί τους και πολλοί μπερδεύονται από τις πληροφορίες που δέχονται. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι οι γονείς επιδιώκουν να λάβουν συμβουλές σχετικά με την εισαγωγή των στερεών τροφών από άλλους γονείς, συγγενείς και φίλους. Επιπλέον, τα βρεφικά τρόφιμα της βιομηχανίας μπορεί πολλές φορές να προκαλέσουν σύγχυση στους νέους γονείς, όταν σε αυτά αναγράφεται «κατάλληλα από τους 4 μήνες».

[babyPostAd]Τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά από το 2001 αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής με την εισαγωγή των στερεών τροφών να ακολουθεί στη συνέχεια σταδιακά.
Άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί έχουν εκδώσει πρόσφατα λίγο διαφορετικές συστάσεις. Συγκεκριμένα, η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία (AAP), ο Σύλλογος Διαιτολόγων της Μ. Βρετανίας (BDA), η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) & το Infant Feeding Summit του Australian Centre for Food and Allergy Research, προτείνουν ότι η εισαγωγή των στερεών τροφίμων θα πρέπει να γίνεται «μέχρι τους 6 μήνες, αλλά όχι νωρίτερα από τους 4».

Ποια είναι τα σημάδια ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για στέρεα τρόφιμα;

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια να προσέξετε, που ίσως δείχνουν ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να δοκιμάσει στερεά τρόφιμα.
➢ Κάθεται και κρατάει σταθερό το κεφάλι μόνο του
➢ Δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον στα στερεά τρόφιμα και σε αυτά που τρώτε εσείς
➢ Συντονίζει τα χέρια, τα μάτια και το στόμα του (ίσως το παρατηρήσετε να διαλέγει και να τοποθετεί πράγματα στο στόμα του μόνο του)
Είναι σημαντικό να περιμένετε να εμφανιστούν αυτά τα σημάδια μαζί πριν προσφέρετε στερεά τρόφιμα στο μικρό σας.
Εάν αποφασίσετε να εισάγετε στερεά τρόφιμα πριν τους 6 μήνες, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν ειδικό πριν, ώστε να διαπιστωθεί εάν γνωρίζετε ποια τρόφιμα είναι καλές επιλογές και ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφύγετε να δώσετε στο μωρό σας. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι δε δίνεται στερεό τρόφιμο στο παιδί πριν τους 4 μήνες.
Το παραπάνω άρθρο αναφέρει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κι άλλων έγκυρων επιστημονικών οργανισμών για την έναρξη στερεών στα μωρά, χωρίς να συστήνει τη μια ή την άλλη προσέγγιση. Κάθε μητέρα μαζί με τον παιδίατρό της μπορεί να επιλέξει ότι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για το μωρό της.

Όλγα Κουνάρη

Πηγή:  childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε να ξεκινήσω στερεές τροφές;

Πότε θα ξεκινήσει το μωρό μου τις στερεές τροφές;

Πώς να ξεκινήσω να δίνω στερεές τροφές στο μωρό;