Pregorexia -Mια νέα διαταραχή που χτυπά εγκυμονούσες γυναίκες
Η εγκυμοσύνη και το σωματικό βάρος.
[babyPostAd]Πολύ πρόσφατα μια ψυχοσωματική κατάσταση που ονομάζετε pregorexia ( από τη λέξη pregnancy και τη λέξη όρεξη) χτυπά εγκυμονούσες γυναίκες. Δεν είναι τίποτα άλλο από την επιμονή και προσπάθεια της εγκυμονούσας να μην βάλει βάρος.
Γύρω στα 1930, η επιστημονική εισήγηση για την αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη ήταν γύρω στα 7 κιλά. Τις δεκαετίες του 60 και 70 αντίστοιχα αν και οι επιστημονικές εισηγήσεις μιλούσαν για αύξηση βάρους γύρω στα 10-15 κιλά, οι εγκυμονούσες αντιστέκονταν. Ήταν βλέπετε η εποχή που το λεπτό σώμα ήταν πολύ στη μόδα.
Σήμερα βλέπουμε όλο και περισσότερες διάσημες και αναγνωρίσιμες γυναίκες με μικρές κοιλίτσες εγκυμοσύνης να φωτογραφίζονται στα διάφορα περιοδικά και να έχουν το τέλειο σώμα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά από την γέννα. Αυτός και πολλοί βέβαια άλλοι λόγοι ωθούν καθημερινά τις γυναίκες στο να προβληματίζονται για το πόσο επιπρόσθετο βάρος θα αποκτήσουν κατά την εγκυμοσύνη παρά το γεγονός ότι οι γυναικολόγοι προειδοποιούν ότι λίγο βάρος μπορεί να σημαίνει γέννα χαμηλού βάρους, έμβρυο υπολειπόμενου βάρους, πρόωρος τοκετός και παιδιγεννητική θνησιμότητα.
Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη και ευαίσθητη περίοδος για τη γυναίκα. Οι γρήγορες αλλαγές στο γυναίκειο σώμα κατά την εγκυμοσύνη αλλά και η απότομη αλλαγή στο σωματικό βάρος είναι λόγοι που κάνουν τη γυναίκα να νιώθει άβολα, ίσως παράξενα. Οι πιο πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι η εγκυμοσύνη είναι μια καλή περίοδος για τη γυναίκα που θέλει να λύσει κάποια διατροφικά προβλήματα τα οποία δεν θέλει να μεταφέρει στο παιδί της. Είναι άρα σημαντικό να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα από νωρίς στην εγκυμοσύνη και να ζητήσουμε βοήθεια από το γυναικολόγο, το διαιτολόγο και το ψυχολόγο μας.
Ποιά υπερηχογραφήματα πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γιατί;
Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα
Αν και η pregorexia είναι ένα πρόβλημα που έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις σήμερα, ένα μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο. Μια εξίσου ανθυγιεινή κατάσταση είναι η παχυσαρκία κατά την εγκυμοσύνη. Η παχυσαρκία κατά την εγκυμοσύνη (pregobesity) έχει συσχετιστεί με μακροσωμία, δύσκολους τοκετούς , δύσκολη απώλεια βάρους μετά από την εγκυμοσύνη, διαβήτη κύησης, υπέρταση, προεκλαμψία και υψηλό ποσοστό τοκετών με καισαρική.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικάνικου Συνδέσμου Διαιτολόγιας αναφέρει ότι γυναίκες που δοκίμασαν να κάνουν έστω και μια φορά δίαιτα στη ζωή τους χρησιμοποίησαν την εγκυμοσύνη ως αφορμή για να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες είναι υπέρβαρες πριν από την εγκυμοσύνη, γεγονός που θέτει την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του έμβρυου σε κίνδυνο.
Στον πιο κάτω πίνακα θα βρείτε το βάρος που θα μπορούσε μια έγκυος να πάρει σε μια εγκυμοσύνη ανάλογα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πριν από την εγκυμοσύνη.
Δείκτης Μάζας Σώματος Συνιστώσα αύξηση βάρους
Χαμηλό (≤19.8 kg/m2) 12- 18 kg
Κανονικό (19.8 – 26.0 kg/m2) 10- 16 kg
Υψηλό (26.1 – 29.0 kg/m2) 7- 12 kg
Υπέρβαρο (≥29 kg/m2) Τουλάχιστον 7 kg
Πηγή: boro.gr