Πρέπει να φιλάμε το παιδί μας στο στόμα;

Θέλουμε συνεχώς να δείχνουμε στα παιδιά μας την αγάπη μας. Να τα αγκαλιάζουμε, να τα χαϊδεύουμε, να τα φιλάμε. Πρέπει όμως να τα φιλάμε στο στόμα; Οι απόψεις των γονιών διίστανται, με τους πιο χαλαρούς να θεωρούν ότι οποιαδήποτε ένδειξη αγάπης είναι θεμιτή και τους πιο συντηρητικούς να υποστηρίζουν ότι το παιδί μπορεί να μπερδευτεί με μια τέτοια τακτική.

Όλοι συμφωνούν στο ότι πρέπει οι γονείς να δείχνουν απλόχερα τα συναισθήματά τους στα παιδιά τους. Αυτή η έκφραση αγάπης διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία. Σε κάποιες δυτικές κοινωνίες θεωρείται αποδεκτό και φυσικό οι γονείς να φιλιούνται στο στόμα με τα παιδιά τους ενώ στην ελληνική οικογένεια, γονείς και παιδιά αγκαλιάζονται και φιλιούνται στο μάγουλο.

Οι γιατροί -όπως συμβαίνει συνήθως- βρίσκονται κάπου στη μέση. Αν ξεπεράσουμε το θέμα των μικροβίων που είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουμε στα παιδιά μας, τότε σύμφωνα με τους γιατρούς η συμπεριφορά μας πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την ηλικία του παιδιού. Τους πρώτους μήνες της ζωής του τα πράγματα είναι σχετικά απλά, ωστόσο από τον 13ο μήνα και μετά καλό είναι να αποφεύγουμε τα φιλιά στο στόμα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το στόμα αποτελεί την πρώτη ζώνη διέγερσης και ικανοποίησης στην ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού κατά τον πρώτο χρόνο ζωής που συνοδεύει όμως τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της εξελικτικής του πορείας.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να βοηθάμε το παιδί να θέτει τα όριά του. Κοινωνικά και ατομικά. Να μπορέσει να κατανοήσει με ποιό τρόπο οι μεγάλοι εκφράζονται και δείχνουν την αγάπη τους. Να μάθει να σέβεται τον χώρο του άλλου και φυσικά να μπορεί να διεκδικεί την επιθυμία του. Για παράδειγμα, ένα παιδί που ακόμα και από μηνών δείχνει την δυσαρέσκειά του όταν το φιλάμε στο στόμα, πρέπει οπωσδήποτε να το ακούσουμε. Ένα τέτοιο λάθος μήνυμα και η πίεση για κάτι τέτοιο μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μετέπειτα πορεία τους ως ενεργός σεξουαλικά άνθρωπος.

mothersblog.gr
Aν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!