Πρέπει να σταματήσετε τον θηλασμό για να μείνετε έγκυος;

Πρέπει να σταματήσετε τον θηλασμό για να μείνετε έγκυος;

Μια γυναίκα που έχει γεννήσει χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες προκειμένου το σώμα της να συνέλθει. Όταν λέμε «να συνέλθει», στην πραγματικότητα εννοούμε να ξεκουραστεί. Η προσπάθεια που καταβάλει η γυναίκα προκειμένου να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό το μωρό της, είναι δυνατόν να καταπονήσει το σώμα της.Ομοίως και αν η γυναίκα έχει φέρει στον κόσμο το μωρό της με καισαρική τομή, χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει από τους πόνους της τομής της. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για χειρουργείο.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Όπως είναι κατανοητό, μια γυναίκα θεωρείται γόνιμη όταν έχει την περίοδό της. Κατά τον θηλασμό αμέσως μετά τον τοκετό, η περίοδος καθυστερεί να εμφανιστεί. Για παράδειγμα, μια μητέρα που από την γέννηση του παιδιού της και μετά, θηλάζει αποκλειστικά το παιδί της –δηλαδή δεν του δίνει παράλληλα και γάλα σε σκόνη- θα καθυστερήσει να εμφανίσει την έμμηνο ρύση της. Η περίοδος συνήθως επιστρέφει στη θηλάζουσα μητέρα, μετά τον 6ο μήνα της ζωής του παιδιού κι αυτό γιατί τότε είναι που το παιδί δεν τρέφεται αποκλειστικά από το στήθος. Η εισαγωγή στη διατροφή του παιδιού, κάποιων επιπλέον τροφών, κάνει τους θηλασμούς πιο αραιούς σε συχνότητα και τότε είναι που η περίοδος επιστρέφει και μαζί της και η γονιμότητα της γυναίκας.

Αν, λοιπόν, βιάζεστε να ξαναμείνετε έγκυος, τότε θα πρέπει να σκεφθείτε το ενδεχόμενο να μην θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας. Πότε μια γυναίκα κάνει μια τέτοια επιλογή; Αυτό είναι κάτι που συναντάμε συνήθως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καθυστέρησαν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί και δεν θέλουν να περάσει καιρός για το δεύτερο, αφού δεν ξέρουν αν στην πραγματικότητα υπάρχει χρόνος για εκείνες και τη γονιμότητά τους. Ομοίως και γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα γονιμότητας και τα έχουν ξεπεράσει. Αντιθέτως, οι νεαρές μητέρες συνήθως εκμεταλλεύονται αυτό το διάστημα της μη γονιμότητάς τους και για να θηλάσουν αποκλειστικά το παιδί τους αλλά και για να έχουν τα αδέλφια μεταξύ τους κάποια ηλικιακή απόσταση. Σε κάθε περίπτωση, όταν θα πάρετε την απόφαση να αποκτήσετε το επόμενο παιδάκι σας σχετικά γρήγορα, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος έχει και το σύνολο της εικόνας σας.

Πηγή:thilasmos.gr