Προεκλαμψία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται; Τι θα πρέπει να προσέξετε

Προεκλαμψία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται; Τι θα πρέπει να προσέξετε

Η προεκλαμψία είναι μια πολυσυστηματική διαταραχή της εγκυμοσύνης, αγνώστου αιτιολογίας όπως λένε οι γυναικολόγοι. Διάσημες εγκυμονούσες όπως η Kim Kardashian παραδέχτηκαν ότι εμφάνισαν προεκλαμψία κατά την κύησή τους.

[babyPostAd]Η προεκλαμψία εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών όπως μας εξήγησε και ομαιευτήρας, χειρουργός-γυναικολόγος Βασίλειος Μπαγιώκος, που μας έδωσε και πολύτιμες συμβουλές για τις μέλλουσες μαμάδες!

Τι είναι η προεκλαμψία;
Η προεκλαμψία είναι μια πολυσυστηματική διαταραχή, αγνώστου αιτιολογίας που συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης μετά τις είκοσι εβδομάδες ή στην περίοδο της λοχείας και επηρεάζει τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Αφορά, περίπου, το 5 με 8% των κυήσεων. Η προεκλαμψία ονομαζόταν παλαιότερα τοξιναιμία.
-Είναι συνήθως ήπιας μορφής, μερικές φορές, όμως, μπορεί να είναι σοβαρή.
-Είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
-Η προεκλαμψία υποχωρεί, συνήθως, 24 με 48 ώρες μετά τον τοκετό.

Πώς μπορεί η προεκλαμψία να βλάψει εμένα και το παιδί μου;
-Η προεκλαμψία ενδέχεται να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση σε επίπεδα άνω του
φυσιολογικού και να προκαλέσει άλλα προβλήματα.
-Η προεκλαμψία στην βαριά της μορφή ενδέχεται να παρεμποδίσει την επαρκή τροφοδοσία του εμβρύου σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.
-Ενδέχεται να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη του εμβρύου και να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα.

Τι πιθανότητες έχω να εμφανίσω προεκλαμψία;
Αυξάνονται οι πιθανότητες εάν:
-Κυοφορείτε το πρώτο σας παιδί ( πρωτοτόκος).
-Έχουν εμφανίσει προεκλαμψία στενοί συγγενείς σας (μητέρα ή αδερφή), εάν δηλαδή υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια.
-Είστε 40 ετών και άνω.
-Παρουσιάζετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση.
-Πάσχετε από κάποια ασθένεια των νεφρών ή σακχαρώδη διαβήτη ( κοινώς σάκχαρο).
-Έχετε δίδυμη, τρίδυμη ή γενικώς πολύδυμη εγκυμοσύνη.
-Έχετε ήδη παρουσιάσει προεκλαμψία στο παρελθόν.
-Έχετε δείκτη σωματικής μάζας υψηλότερο του 35.
-Έχουν παρέλθει 10 ή περισσότερα έτη από τη γέννηση του τελευταίου παιδιού σας.

Πώς θα αναγνωρίσω εάν πάσχω από προεκλαμψία;
Η προεκλαμψία εμφανίζεται κατά το δεύτερο μισό της κύησης. Προσέξτε για τα παρακάτω συμπτώματα:
-Επίμονες και έντονες κεφαλαλγίες, που δεν περνούν με τα συνήθη αναλγητικά (κοινώς παρακεταμόλη).
-Αλλοιώσεις της οράσεως, όπως αναλαμπές, αστραπές, κενά ή στίγματα κατά την όραση.
-Έντονος πόνος κάτω από τα πλευρά στην δεξιά πλευρά ( πάνω από το ήπαρ- συκώτι).

Άλλα συμπτώματα της σοβαρής προεκλαμψίας μπορεί να είναι: έντονο πρήξιμο στα πόδια, στα χέρια στο πρόσωπο και γενικότερα σε ολόκληρο το σώμα ( χαρακτηριστικό του πρηξίματος είναι πως πιέζοντάς το αφήνει στο δέρμα ένα εντύπωμα, δηλαδή το δέρμα παραμένει “βουλιαγμένο” και πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο αμέσως), και τέλος οι σπασμοί (εκλαμψία)- σημείο και ταυτόχρονα σύμπτωμα βαριάς προεκλαμψίας που καταλήγει σε εκλαμψία.

Πώς αντιμετωπίζεται η προεκλαμψία;
Ασθενείς με σταθερή, ήπια προεκλαμψία πρέπει να παρακολουθούνται μέχρι να διαπιστωθεί η ωριμότητα του αναπνευστικού συστήματος του εμβρύου, ή μέχρι την ολοκλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, οπότε εν συνεχεία προχωράει κανείς σε πρόκληση τοκετού ή καισαρική τομή (ο τοκετός είναι η θεραπεία της προεκλαμψίας). Απαιτείται χορήγηση ήπιας αντιυπερτασικής αγωγής σ΄ αυτές τις υποομάδες ασθενών.

Σε άλλη περίπτωση ενδέχεται να χορηγηθεί διπλή αγωγή ή ακόμα και ενδοφλέβια θεραπεία για την μείωση και σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης.

Γίνετε η μαμά που χρειάζεται το παιδί σας και όχι αυτή που θα θέλατε να είστε…

Μπορεί να χρειαστεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για στενή παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας σας καθώς και του εμβρύου.

Ενδέχεται το έμβρυο να γεννηθεί πρόωρα εάν κινδυνεύει η υγεία της μητέρας και υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο της αρτηριακής πιέσεως.

Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου για προεκλαμψία ο γιατρός σας θα σας συστήσει να μετράτε συστηματικά την πίεσή σας και την πρωτεΐνη στα ούρα σας ( με γενικές ούρων).

Πρόληψη
Αυτό που απασχολεί τις μητέρες είναι φυσικά τι μπορούν να κάνουν για να προλάβουν την κατάσταση. Το παν είναι η προγεννητική φροντίδα, που περιλαμβάνει την συχνή μέτρηση της πίεσης σε κάθε ραντεβού, τον έλεγχο του βάρους, έλεγχο των ούρων κ.ά. Ειδικά μετά την 20η εβδομάδα μην παραλείπετε τα ραντεβού σας με το γιατρό σας- ειδικά τη β- επιπέδου και το υπερηχογράφημα doppler των τριάντα δύο εβδομάδων, όπου με ειδικές μετρήσεις λαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης πρώιμης προεκλαμψίας( πριν τις 32 εβδομάδες,) πού έχει και την μεγαλύτερη νοσηρότητα αλλά και γενικότερα την πιθανότητα εμφάνισής της σε όλη την εγκυμοσύνη.

Κατά τα άλλα, ήδη πριν να μείνετε έγκυος άλλα και κατά τη διάρκεια ισχύουν οι συμβουλές όπως και σε μία κανονική κύηση: πάρτε βιταμίνες, διακόψτε το κάπνισμα, αποφύγετε το έτοιμο φαγητό, τα λίπη, φάτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μειώστε την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης, καφέ και αλκοόλ και φυσικά συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη φαρμάκων.

Και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν!

tlife.gr

Ένα απίστευτο μαϊμουδοκρέβατο… Δείτε το υπέροχο κρεβάτι που έφτιαξε ο παππούς για τον εγγονό του!

7 μέρες στην κόλαση του μαιευτηρίου…