Το πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό»

Το πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» κάνει την τρίτη του στάση στο Αγρίνιο και υπόσχεται διασκέδαση με πολλή μουσική
H Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αγαπάει την τέχνη. Αυτό το ξέρουμε. Αλλά θέλει και η τέχνη να έχει πρόσβαση σε όλους. Και όποιος δεν μπορεί να φτάσει μόνος του μέχρι το κτήριο της Συγγρού, φροντίζουν οι άνθρωποι της Στέγης να πάνε σε αυτόν. Ήδη από το 2013 ο οργανισμός είχε δείξει την πρόθεσή του να στηρίξει τα άτομα με αναπηρία, να γκρεμίσει τις γέφυρες και να κάνει παραστάσεις και εργαστήρια που πραγματικά απευθύνονται σε όλους. Κάπως έτσι η μουσικολόγος Χριστίνα Παναγιωτάκου ξεκίνησε το εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό».

Το πρόγραμμα αφορούσε όλα τα παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και είχε διττό στόχο.

Πρώτον να έρθουν τα παιδιά με τους γονείς/συνοδούς σε δημιουργική επαφή με τη μουσική μέσα από ένα μεγάλο αριθμό μουσικών οργάνων και δραστηριοτήτων, καθώς και στην τελευταία συνάντηση να πραγματοποιηθεί μια διαδραστική συναυλία μουσικής. Όλα αυτά το 2013, γιατί σήμερα αυτός ο διττός στόχος έχει επιτευχθεί και το πρόγραμμα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα δίνοντας χαρά σε παιδιά της επαρχίας.

Μετά τη Λάρισα και τα Ιωάννινα έρχεται η σειρά του Αγρινίου (17 και 31 Ιανουαρίου, 1 Φεβρουαρίου) για να κάνει η Στέγη μια στάση και, μέσω της μουσικής, να έρθει πιο κοντά στα παιδιά με αυτισμό. Ένα μουσικό ταξίδι με 10 σταθμούς, 10 διαφορετικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά μόνο έναν προορισμό: την επικοινωνία.

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, διοργανώνει αυτό το μουσικό εργαστήριο, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών. Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.

Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.

Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

protothema.gr