Project πιπίλα: πότε την κόβουμε και πώς;
Για τα παιδιά είναι μία από τις πιο δυνατές συνήθειες και χρειάζεται μεγάλη επιμονή και υπομονή από τους γονείς για να κοπεί. Ο λόγος για την πιπίλα, ένα πολύκροτο και αμφιλεγόμενο θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου
[babyPostAd]Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η πιπίλα έχει, σαφώς, μειονεκτήματα, αλλά έχει και πλεονεκτήματα. Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον καταλήγει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Γενική Οδοντιατρική» από την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής.
«Σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη, υπάρχουν ορισμένες θετικές συνέπειες από την χρήση της πιπίλας» δηλώνει η δρα Τζέην Α. Σόξμαν, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (ABPD) και συμπληρώνει. «Μία εξ αυτών είναι ότι συμβάλουν στη μείωση του συνδρόμου αιφνίδιων θανάτων των βρεφών. Τα παιδιά που έχουν πιπίλα δεν κοιμούνται τόσο βαθιά όσο εκείνα που κοιμούνται χωρίς πιπίλα. Η πιπίλα δίνει τη δυνατότητα στο βρέφος να ξυπνήσει από έναν βαθύ ύπνο που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε διακοπή της αναπνοής. Επίσης, η πιπίλα δίνει ευχαρίστηση και ανακούφιση στα βρέφη».
Άλλες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι το να έχει ένα μωρό την πιπίλα στο στόμα, καταπραΰνει τη δυσφορία του κατά τη διάρκεια επώδυνων διαδικασιών, όπως ένας εμβολιασμός. Συνεπώς, τα οφέλη της χρήσης πιπίλας «όχι μόνον αιτιολογούν την συνέχισή της από τα βρέφη και τα νήπια, αλλά την υποστηρίζουν κιόλας».
Επιπλέον, η χρήση της πιπίλας είναι προτιμότερη από το πιπίλισμα του δακτύλου, που μπορεί να βλάψει πολύ περισσότερο τις οδοντικές δομές και, για ευνόητους λόγους, είναι μια συνήθεια που κόβεται πολύ πιο δύσκολα, κατά τον δρ Λουκ Ματράνγκα, πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής και αναπληρωτή καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Creighton, στην Όμαχα της Νεμπράσκα.
Υπάρχουν, όμως, σωστοί και λάθος τρόποι χρήσεως της πιπίλας.
Κατ΄ αρχήν, οι ειδικοί συνιστούν να περιμένουν οι γονείς να περάσει ο πρώτος μήνας του θηλασμού, πριν δοκιμάσουν να δώσουν στο μωρό τους πιπίλα. Η τακτική αυτή μπορεί να ελαττώσει τις πιθανότητες να επέμβει η πιπίλα στην επιτυχία του θηλασμού.
Στη συνέχεια, πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά η ηλικία που θα κόψει το μωρό την πιπίλα. «Η ηλικία των 2 ετών είναι πολύ καλή», λέει ο Δρ. Ματράνγκα και συμπληρώνει «Κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα με τα δόντια του μωρού ή τις υποκείμενες οστικές δομές μπορεί να διορθωθεί εάν το παιδί πάψει να χρησιμοποιεί την πιπίλα μεταξύ 2 και 3 ετών» τονίζει. «Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας ή το πιπίλισμα του δαχτύλου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με τη σωστή ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας και με την ευθυγράμμιση των δοντιών». Οι ειδικοί επίσης συνιστούν, η χρήση της πιπίλας να μην γίνεται όλη μέρα αλλά μόνον τις ώρες του ύπνου.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού, οι πιπίλες πρέπει να πετιούνται με την παραμικρή ένδειξη φθοράς στη θηλή τους. Καλό είναι επίσης η πιπίλα να είναι μονοκόμματη και να έχει οπές στο σκληρό περίβλημά της, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό εάν τυχόν σφηνώσει στον λαιμό του παιδιού.
Πολλοί ερευνητές συνδέουν την πιπίλα με τις συχνές ωτίτιδες. «Το συνεχές ρούφηγμα της πιπίλας μπορεί να διευρύνει υπερβολικά τους ακουστικούς σωλήνες, εξέλιξη που θα επιτρέπει να διεισδύσουν στο αυτί του παιδιού οι εκκρίσεις από το λαιμό» εξηγεί η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής Maria Smith και συμπληρώνει: «Η μετάδοση βακτηρίων μέσα από τις εκκρίσεις αυτές θα δημιουργήσει λοιμώξεις του μέσου ώτος».
Πώς όμως, κόβουμε την πιπίλα;
Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, ούτε για τα παιδιά ούτε για τους γονείς. Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι. Ορισμένοι λένε ιστορίες στα παιδιά για νεράιδες που παίρνουν τις πιπίλες. Άλλοι πάλι, απλώς τις εξαφανίζουν και λένε ότι χάθηκαν. Ορισμένοι είναι πιο σκληροπυρηνικοί και μουλιάζουν τις πιπίλες στο ξύδι για να αποκτήσουν δυσάρεστη γεύση. Ένα άλλο κόλπο που χρησιμοποιούν ορισμένοι γονείς είναι να τρυπούν την πιπίλα με μία καρφίτσα ώστε να μην δίνει την ίδια απόλαυση στα παιδιά. Μπορείτε επίσης απλά σε ένα ταξίδι να την «ξεχάσετε» στο σπίτι!
Πηγή: letsfamily.gr